Att svära eller att inte svära? Det är frågan...

Det var längesen jag gav en uppdatering på manusfronten men just nu ser läget ut som för någon månad sen, jag rättar och jag ändrar. Det känns inte som om det finns ett slut på allt rättande, jag tror att jag är nöjd med en bit och sen läser jag igen och är jätte missnöjd. Japp, ni kan ju tänka er att det går oerhört långsamt fram... men jag vill så gärna få det rätt den här gången. Det bara måste vara bra, i alla fall tillräckligt bra så att jag får ett positivt refuseringsbrev. 
 
Men nu till min fundering, när jag skriver dialoger använder jag mig emellanåt av svordomar. För mig känns det som en viktig nyans i en dialog då man i "verkliga" livet använder sig av svordomar när man pratar. På ett sätt kan jag tycka att användningen gör så att dialogerna upplevs som mer verkliga men samtidigt känns det inte som om det är skriftligt korrekt.
 
Vad tycker ni? Funkar svordomar i dialogerna eller är det ett stort nej? 
 
 

Kommentarer
Postat av: Malka

Jag tycker att svordomar funkar för det är ju ett sätt att visa karaktärens personlighet, ålder, klass mm. Men lagom är kanske bäst så att det inte blir tjatigt att läsa texten.

Svar: Lagom brukar vara det bästa, svordomar som bidra till en personlighet men inte för mycket så att det blir jobbigt att läsa :)
tjugotremin.blogg.se


2013-08-15 @ 14:51:11
URL: http://boksmurfen.blogspot.se
Postat av: Carro

Jag är helt klart för svordomar!
Jag tycker att det ger språket liv och det känns som mer levande dialoger, så länge det är en karaktär som skulle kunna använda sig av svordomar. Alla människor gör ju inte det och om någon som inte brukar svära gör det så får det en annan innebörd än om någon svär hela tiden utan att tänka på det..

Ja det var lite off topic men ändå :P

Svar: Håller med dig, svordomar gör verkligen dialoger mer levande och precis som du säger så kan ju även svordomar bidra till en karaktärs personlighet. Fast det finns ju en gräns, dialoger fyllda med bara massa fula ord kan bli väldigt jobbigt att läsa. Så det gäller att man hittar en harmonisk balans :)
tjugotremin.blogg.se


2013-08-15 @ 14:51:48
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se
Postat av: Nina

Jag använder svordomar i dialoger ibland. Det gör man ju faktiskt i verkliga livet också. Det kan ju också göra att man förstår hur arg en karaktär verkligen är tex. Hade det däremot varit svordomar i övrig text hade det blivit konstigt.

Svar: Jag är inne på samma spår, okej med svordomar i dialoger men knepigt i den "övriga" texten!
tjugotremin.blogg.se


2013-08-15 @ 17:22:22
URL: http://ninasfilmochbok.blogg.se
Postat av: Elina

Ja till svordomar. Men ibland kan det låta lite som om författaren försöker vara "down with the kids". Men annars funkar det bra :)

Svar: Haha håller med dig, ibland blir det ett dåligt försök i syfte att vara "down with the kids", men när det görs bra så är jag oxå positiv till svordomar i dialoger :)
tjugotremin.blogg.se


2013-08-15 @ 21:25:29
URL: http://marklarsbooks.blogg.se
Postat av: Författardrömmar

Jag tycker det är okej med svordomar i dialoger, om det är nödvändigt så att säga. det kan förstärka en karaktärs ilska eller frustation, men ska inte användas bara för att.
Just nu läser jag en bok där det förekommer en hel del svordomar, och det är en del av den karaktärens personligt.
Jag använder svordomar i dialoger i bland och då för att som sagt förstärka kakatärens ilska eller frustration. Men i övrig text tycker jag inte att det ska finnas svordomar


2013-08-16 @ 11:08:14
URL: http://forfattardrommar.se
Postat av: Susanne

Jag är för svordomar! Det livar upp och funkar som sagt särskilt bra i dialoger eller när man ska beskriva hur någon tänker.


2013-08-16 @ 16:52:50
URL: http://www.susannekleman.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0