Bokrecension: Delirium

"Love, the deadliest of all deadly things:
It kills you both when you have it and when you don't". 
 

Titel: Delirium 
Författare: Lauren Oliver
Utgiven: 2011
Genre: Dystopi & young adult
Serie: Delirium serie nr 1
Kan köpas här: Adlibris
 
Handling: 
Det är 95 dagar kvar innan Lena ska göra behandlingen som kommer att bota henne från att uppleva kärlek. Lena bor i ett samhälle där man har bedömt att kärlek är roten till allt ont och för att kunna bota det onda måste man ta bort förmågan att älska. Lena längtar till den dagen hon ska genomgå behandlingen men denna önskan träffar på ett hinder vilket består av en ung kille vid namn Alex. Den kontrollerade Lena tappar sin stabilitet och plötsligt känns inte hennes framtid lika självklar. 
 
Vad tycker jag? 
Delirium känns som en klassisk ungdoms dystopi som väcker både tankar och känslor. Jag är svag för dystopier och faller därför ganska hårt även för den här boken. Idéen om att kärlek är något som är farligt känns spännande och det är något som jag själv inte har tänkt på tidigare men efter att Lauren Oliver har förklarat det i boken så kan jag se en logik i konceptet.
 
Lena som huvudkaraktär är komplex och hon tror sig ha livet planerat men ack så fel hon har. Relationen mellan Lena och Alex är även de en krydda som gör innehållet mer intressant. 
 
Det som är minus med boken är att det känns lite utdragen, där finns partier som är långsamma och som man hade kunnat radera och jag ställer frågan om det inte hade funkat bättre att istället för att göra tre böcker sammanställa det till en lång bok med mer kompakt innehåll. Det är bara en fundering som jag har och det är inte säkert att det hade funkat bättre så. Ett annat minus är att den är lite förutsägbar, vilket egentligen inte stör mig så jätte mycket. 
 
Jag gillar Delirium men jag saknar den utpressade spänningen som det fanns i Divergent. Men man kan ju inte få allt, för Delirium är en lättläst bok med intressanta ämnen. 
 
Betyg: 4/5. 
 

Kommentarer
Postat av: C.R.M. Nilsson

Jag har inte läst den här trilogin, men jag har varit sugen sedan förra året och jag läste en annan bok av Lauren Oliver tidigare i år som jag tyckte om. Om jag inte får dem i julklapp, tänker jag köpa hela trilogin i samma stund som mitt köpstopp upphävs.

Svar: Den är helt klart läsvärd så då får vi hoppas att du får den i julklapp :)
tjugotremin.blogg.se


2013-08-27 @ 16:45:41
URL: http://lacrimamens.com/blog/
Postat av: Författardrömmar

Jag har tänkt läsa den här boken och vet inte varför det inte blivit av än...


2013-08-27 @ 19:44:20
URL: http://forfattardrommar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0