Hobbit: Smaugs ödemark

"Where does your journey end? You seek that which would bestow upon you the right to rule. A quest to reclaim a homeland, and slay a dragon!"
 
 
Titel: Hobbit: Smaugs ödemark
Orginaltitel: Hobbit: The Desolation of Smaug
Regi: Peter Jackson
Premiär: December 2013
Stjärnor: Ian McKellen, Martin Freeman & Richard Armitage (m.fl). 
Serie: #2 Hobbit 
Imdb-betyg: 8,6 av 10.
 
Handling: 
Film nummer två fortsätter där film nummer ett slutar och man kastas direkt in i handlingen. Bilbo och dvärggänget jobbar fortfarande med uppdraget med att ta sig till dvärgarnas hem Erebor. Det är en väg som är minst sagt äventyrlig och sätter gruppen på sin spets. Bilbo har i den här filmen axlat en tuffare roll men det beror mycket på att den guldiga ringen i hans ficka bara blir tyngre och tyngre. 
 
Vad tycker jag? 
Man blir verkligen kastad in i handlingen och det känns som om det inte har gått ett år sedan den senaste filmen hade premiär. Det är betydligt mer spänning i denna film än den föregående där mycket av fokus låg på att berätta. I Smaugs ödemark är det mer upplevelser och handlingen utspelas för det mesta i nuet.  Vi såg filmen i 3D med high frame rate (HFR) och detta förstörde tyvärr filmupplevelsen. Med HFR kändes allt så plastigt och datagjort. Det plastiga var något jag även reagerade på när jag såg film nr1, att dvärgarnas vapen så fejka ut och kläderna kändes inte äkta. Jag vet inte vad det är med Hobbit-filmerna men det är något med rekvisitan som gör att jag upplever dessa filmer som betydligt mer fejka än vad jag gjorde när jag såg Sagan om Ringen. För precis som i Hobbit nr 1 saknar Hobbit nr 2 det grova, det skitiga och det verkliga. För er som också har reagerat på detta när ni såg i film nr 1 se då inte film nr 2 i HFR för det blir bara mer tydligt då. 
 
Handlingsmässigt gillade jag Smaugs ödemark och tempot i filmen var något som jag uppskattade vilket gjorde att det knappt kändes att den är ca 3h lång. Martin Freeman är perfekt som Bilbo och jag gillar hans insats i filmen, likaså Ian McKellen som Gandalf. Draken är också en favorit då gillar hur de har lyckats fånga en personlighet hos honom.
 
Min sambo älskar Hobbit-filmerna men jag måste erkänna att jag är otroligt besviken. Jag vet om att det är två skilda historier men ändå jämför jag Hobbit med Sagan om Ringen hela tiden. Jag älskar Sagan om Ringen, jag kan se den hur många gånger som helst och tycka den är minst lika bra den första gången som den 27:e gången men Hobbit är inte lika bra och är ganska "platt". Jag är inte så förtjust i dvärgarna vilket kan påverka mitt omdöme med tanke på att det är film om dem och det känns som handlingsmässigt är inte Hobbit gjord för att vara tre filmer, vilket också märks på slutet i Smaugs ödemark (Spoilers: jag tycker det är avskyvärt  att Peter Jackson väljer att sluta med en cliffhanger, inte ok!). Nej, jag är besviken.
 
Hobbit: Smaugs ödemark är bättre än ettan och den bjuder på en spännande handling dock når handlingen inte hela vägen på grund av bristande rekvisita  och för utspädd handlingsuppbyggnad. 
 
Betyg: 3,5/5
 
 

Kommentarer
Postat av: Carro

Jag var ju också och såg den här häromdagen och kan hålla med dig i mycket av det du skriver.

Svar: Ser fram emot att få läsa om vad du tycker om den :)
tjugotremin.blogg.se


2013-12-15 @ 14:34:14
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se
Postat av: Shamandaliex

Jag har inte sett tvåan än men var säker redan från början på att jag inte vill se den i 3D HFR för jag tyckte exakt likadant som du om första filmen. Att eftersom det var såå bra kvalitet på själva bilden såg allt jättefejk ut vilket syntes mkt mer. Och dvärgarnas vapen, gummi eller? Usch...

Svar: Det är synd att de pumpar upp bildkvalitén till en sådan nivå att det påverkar filmupplevelsen. O jag håller med dig om att dvärgarnas vapen ser ut som gummi, riktigt dåligt gjort.
tjugotremin.blogg.se


2013-12-15 @ 16:54:24
URL: http://fantasygrottan.blogg.se/
Postat av: Författardrömmar

Jag såg den första filmen för ett tag sen och vill se den här också. Vi får se vad jag tycker om den.


2013-12-21 @ 15:58:44
URL: http://forfattardrommar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0