Manus: Vanliga fel

Jag är fortfarande i omskrivning/rättnings-fasen, och under den här processen har jag upptäckt att det finns en del fel i texten som jag bara älskar att upprepa. Det är tur att man rättar och rättar, så att man hittar alla dessa misstag. Här kommer några av de "fel" som jag gillar att göra:
 
  • Missbrukning av utropstecknet : Japp, jag gillar att använda mig av utropstecknet i dialoger, gärna i slutet av varje mening, vilket blir så där underbart dåligt. Jag har läst någonstans att utropstecken bara överförtydliga vilket gör dem ganska onödiga. Visst att de kan behövas ibland, men inte så ofta som jag gör i min text. 

  • Upprepning av ord: Något som man får akta sig för är att upprepa vissa ord jämt och ständigt. De ord jag gillar att använda mig mycket av är trots, detta/denna, leende och blicken. Det eviga tjatet om blick hit och blick dit, vet inte hur många sådana meningar jag har rensat bort. 

  • Korta beskrivningar: Jag gillar inte böcker som har långa beskrivningar, för det blir bara en allt för kompakt gryta som är svårsmält för läsaren... tyvärr har jag en tendens att skriva allt för korta beskrivningar som inte lämnar något direkt intryck. Vilket betyder att jag har varit tvungen att fylla ut min text, bygga på stommen så att det blir en "jämnare gräsmatta".

  • Onödiga ord: Jag läste i Stephen Kings bok, Att Skriva, att man ska ta bort allt som är onödigt och som man kan klara sig utan. Ibland när jag skriver så tar jag med lite för mycket onödigt så som i dialoger gillar jag att lägga till något efter "sa, hon", exempelvis: "sa hon med en klar stämma". Det kan behövas ibland men oftast blir det bara en övertydlighet, för dialogen i sig och sammanhanget kan skapa en tillräcklig känsla istället för alla dessa onödiga utfyllnadsord. 
 
Det är inte lätt att upptäcka sina misstag och därför tycker jag själv att det hjälper att läsa böcker så som Stephen Kings bok Att Skriva. För då får man tips på vilka fällor som är vanligt att man hamnar i och samtidigt råd för hur man ska komma ur dessa. Man behöver också distans till sin text, jag har upptäckt så himla många svagheter i min bok som jag tidigare har missat. När jag i början av året skickade in mitt manus till bokförlagen trodde jag att den var klar, men ack så fel jag hade. Det är mycket jobb kvar på min bok innan jag anser den tillräckligt bra för att skickas in igen. 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Linda

Det är så lätt att upprepa sig! Jag skriver bara i blogg ändå så måste jag kolla igenom många gånger och be min sambo kolla ibland;). Jag hoppas du blir klart snart och kan slappna av:).

Svar: Ja det är verkligen lätt att upprepa sig, man har ju helt klart sina favoritord som man gillar att använda :)
tjugotremin.blogg.se


2013-07-08 @ 13:34:34
URL: http://www.nakit.webblogg.se
Postat av: Lena

Jag blir riktigt nyfiken på att läsa boken ^^

Svar: Menar du Stephen Kings, Att Skriva, för den är riktigt bra och jag kan verkligen rekommendera den :)
tjugotremin.blogg.se


2013-07-08 @ 17:51:20
URL: http://lenacee.wordpress.com/
Postat av: Lena

Åh, jag menade boken du håller på att skriva :)

Svar: Ah, vad kul att du är nyfiken på min bok, jag hoppas att den någon gång blir publicerad så att alla får möjlighet att läsa den :)
tjugotremin.blogg.se


2013-07-10 @ 21:16:23
URL: http://lenacee.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0