Lördagslista: Deppigt men fint!

Löven har fallit och det nu är en gråhet som präglar vardagen. På jobbet går folk som zombies och drömmer sig bort till värme och sol... japp det är officiellt, höstdeppigheten har tyvärr tagit sina första offer. Så för att hedra denna deppighet tänkte jag bjuda på en lördagslista med 4 deppiga, men fina, böcker och filmer. 
 
 
Böcker: 
 
P.S. I Love You skriven av Cecelia Ahern: När Hollys man Gerry dör i cancer är det som att hela Hollys värld rasar. Hon vet inte hur hon ska kunna fortsätta utan honom, så hon stänger in sig själv i sin deppighet. En dag anländer ett brev som är skrivet av Gerry. Innan Gerry dog har han skrivit brev till Holly som ska hjälpa henne att ta sig igenom förlusten samt kunna hitta livsgnistna igen. Det är en sorlig bok i sin finaste form.
 
Torka aldrig tårar utan handskar: Döden skriven av Jonas Gardell: Den sista boken i serien Torka aldrig tårar utan handskar. Man får följa Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. Den handlar om sjukdomen som tar liv, förnedring, lidande, svek men även om kärlek som trotsar allt. 
 
Förr eller senare exploderar jag skriven av John Green: Hazel är 17 år och har en cancerdiagnos som innebär att hon aldrig kommer bli frisk. Hennes mamma är orolig för om Hazel kommer bli deprimerad och anmäler henne därför till en kyrklig stödgrupp för unga som har cancer. En dag kommer den tidigare medlemmen Augustus Waters dit, Gus som har haft cancer men som har blivit frisk.  Det är kärlek vid första ögonkastet mellan Gus och Hazel. Det är en bok som många har hyllat om så lovar en gripande historia som både från en att gråta och skratta. 
 
Great Gatsby skriven av F. Scott Fitzgerald: Det är stor mängd av alkohol, dans hela natten och strävan om de stora rikedomarna. Mannen som tros ha allt är Gatsby men egentligen är han en ensam person som är passionerad förälskad i en kvinna han inte kan få. Det är den amerikanska drömmen men bakom fasaden är inte allt lika perfekt. 
 
Filmer: 

Romeo & Juliet: Denna hade lika bra kunnat vara bland böckerna men filmen som Baz Luhrmann gjorde 1996 är så jäkla vacker och sorlig, det är som poesi för ögonen. Det är helt klart en av mina favoritfilmer och jag gråter alltid lika mycket när jag ser den. Om ni inte har sett den kan jag rekommendera den. 
 
Sylvia (2003): Filmen handlar om Sylvia Plath (spelas av Gwyneth Paltrow) som har bland annat har skrivit The Bell Jar. Man får följa Sylvia från när hon går på universitet, träffar poeten Ted Hughes och tills den dagen det fallera. Det är en reflekterande film om kärlek, liv och död men även om passionen Sylvia har för sitt skrivande. Det är en vacker film!
 
Shame (2011): Michael Fassbender spelar huvudrollen som Brandon. Brandon är en man som bor i New York och har ett bra jobb men under den perfekta ytan gömmer sig hans beroende av sex. Man får följa hans kamp om att lyckas hålla fasaden uppe samtidigt som hans behov hela tiden kallar på honom. Detta är ett problem som det inte direkt talas om men filmen Shame har verkligen lyckats fånga det mörka och det jobbiga med att ha ett sexberoende. 
 
Blue Valentine (2010): Jag vet inte hur många gånger jag har tipsat om den här filmen men den är så himla bra att den alltid förtjänar en plats på listan ;) Jag grät som ett barn när jag såg Blue Valentine, den är berörande på ett så vacker dimensionerat sätt. Det handlar om Dean och Cindy som har en dålig dag i deras förhållande. Samtidigt som man får följa konflikten bjuds man på tillbakablickar på hur de träffades. Ryan Gosling spelar Dean och Cindy spelas av Michelle Williams och deras insatser är galet bra. Innan de började spela in filmen flyttade de till ett liknande hus som sina roller och levde precis som Dean och Cindy för att kunna komma in i rätt stämning. Det är även många bitar i filmen som är improviserade, där Ryan och Michelle går på känslan istället för att följa ett manus. Blue Valentine, se den! 
 
Ha en bra lördag! 

Kommentarer
Postat av: Carro

Jag måste se Blue Valentine känner jag ;)


2013-11-09 @ 12:26:24
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se
Postat av: Skriva läsa leva

Har bara sett Romeo och Julia som jag älskar. Såg den på bio dessutom så minnet lever starkt kvar ;) Annars flera bra filmtips så här i höstrusket!


2013-11-09 @ 17:56:09
URL: http://skrivalasaleva.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0