Rekviem - Lauren Oliver

"...There'll be payback', he adds with sudden fierceness. 'An eye for an eye'.
'And the whole world goes blind', Coral puts in quietly."
 
Titel: Rekviem
Originaltitel: Requiem
Författare: Lauren Oliver
Utgiven: Mars 2013
Serie: Delirium #3
Genre: Dystopi & Young Adult
Kan köpas här: Adlibris
 
Handling:
Rekviem är den sista delen i Delriumserien och det är dags att få ett avslut på det hela. Lena infinner sig i ett triangeldrama där hon måste gör ett val samtidigt som att striderna mellan samhället och "de vilda" eskaleras. Hela handlingen är i extas och som läsare väntar man bara på att det ska smälla. 
 
Vad tycker jag? 
Delirium var inte så bra men jag bestämde mig ändå för att läsa bok två Pandemonium och fastnade mer för den. Rekviem är dock tillbaka till samma nivå som bok ett, alltså ingen vidare bra bok. Jag tycker egentligen att Rekviem är betydligt sämre än Delirium och Pandemonium och det är för mig ganska överraskande. För oftast brukar den sista boken i en trilogi  vara spännande då allt har en upplösning men Rekviem misslyckas med detta på så många olika plan. Jag förstår inte hur det kan bli så här då Lauren Oliver är en duktig författare vars språk är dynamiskt och intressant.
 
Vad är det då som gör Rekviem dålig?
*SPOILERS* (markera text för att läsa) 
Jag gillade relationen mellan Julian och Lena, det var det som höjde bok två och så plötsligt kommer Alex tillbaka. Jaha tänkte jag, bara det inte förstör mellan Julian och Lena men såklart ändrade det allt. Jag tror problemet med Delirium var att jag inte gillade Alex då jag tyckte att hans karaktär var en typisk hjälte som lider av syndromet "här kommer jag ridande på en vit häst och räddar svaga unga kvinnor" (vilket är en sjukdom som är ganska vanlig i ungdomslitteraturen). Jag gillade att Lena blev grym i bok två och gillar Lena mindre när hon plötsligt skaffar ännu ett behov av Alex (men jag kan medge att Lena emellanåt också var den starka personen hon var i tvåan men det var mer sällan). 
 
Det som förstör mest för Rekviem är slutet, jag läste att folk hade reagerat på slutet men jag kunde inte förstå hur det kunde sluta dåligt med tanke på bok två. Men efter att ha läst klart Rekviem förstår jag exakt. Hela Rekviem är en upptrappning och man väntar på upplösningen då bitarna antingen försvinner eller faller på plats. Japp, problemet är att hela slutscenen var i princip 20 sidor. När jag bara hade två sidor kvar var jag tvungen att dubbelkolla att det faktiskt bara var två kvar för hur kunde det sluta så, vad hände med komplexiteten? Varför blev det plötsligt så jäkla platt och tråkigt. Hade Lauren Oliver ont om tid, eller tröttnade hon och vill bara ha ett avslut på det hela? Jag vet inte men det var så jag kände, tre böcker har jag läst och fick världens tråkigaste slut. Det var ingen känsla alls, inte ens tår förtjänade det. Som ni säkert förstår blev jag besviken på hur det slutade. Och inte att prata om scenerna med hennes mamma, även de gick alldeles för snabbt. Hej, jag är arg på dig och plötsligt övergick det till Hej nu är vi bästa vänner. Nja, det tappar hela trovärdigheten och lämnar mig med en knepig bismak.
 
Rekviem är en bra bok, i alla fall 200 sidor in i boken och sedan faller det platt. För er som ännu inte har läst Rekviem hade jag rekommenderat att hoppa över den här boken och slutat på toppen som Pandemonium byggde upp. För vem behöver egentligen är värdeslöst slut?! Inte jag i alla fall...
 
Betyg: 2/5
 
 

Kommentarer
Postat av: Carro

Jag ska kolla dina spoilers när jag har läst boken ;)


2013-10-23 @ 18:19:07
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se
Postat av: Klara

Jag har också läst ut Rekviem...

Svar: Va tyckte du?
tjugotremin.blogg.se


2013-10-24 @ 16:26:59
URL: http://inutienbok.blogg.se
Postat av: Klara

Sv: Jag tyckte faktiskt att Rekviem var bra! Ska försöka skriva ihop en recension snart. :)


2013-10-25 @ 11:38:58
URL: http://inutienbok.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0