Film: Enders Spel

"In the moment when I truly understand my enemy, understand him well enough to defeat him, then in that very moment I also love him."
 

Titel: Enders Spel
Originaltitel: Ender's Game 
Regi: Gavin Hood
Premiär: 8 nov 2013
Stjärnor: Asa Butterfield & Harrison Ford
Baserad på boken: Ender's game av Orson Scott Card. 
Imdb-betyg: 7,0 av 10
 
Jorden blev attackerad av en utomjordisk ras och klarade sig precis och för att undvika att detta ska ske igen tränar de barngenier, som ska agera som det yttersta försvaret. Ender är ett barngeni och värvas in i militärskolan där hans karriär stegras i en rasande fart. Men kommer Ender kunna rädda världen? 
 
Vad tycker jag? 
Jag blev oerhört förvånad över hur liten Ender var, jag hade en bild av en äldre ungdom vilket gjorde att Ender blev jätte liten i jämförelse. Tack vare att Ender är så pass liten tyckte jag att filmen blev en aningens oseriös, då barn som huvudroller är så kopplat till lättsamma barnfilmer. Samtidigt som det kändes som en barnfilm berörde den ändå ett sådan vuxet ämne och de två tillsammans funkade inte riktigt. Sen satt jag och funderade över var alla vuxna var, visst att de låter barngenier sköta försvaret men var finns de vuxna som sköter exempelvis rymdskeppen osv? Nja, jag upplevde det som att man inte hade tillräckligt mycket med pengar för att hyra in fler statister, vilket är lite budget ;) 
 
Bortsett från barnfilmsstämpeln gjorde Asa Butterfield ett lysande jobb, så ung men ändå så himla duktig. Handlingen i filmen är ganska sjuk, att man utnyttjar barn för att rädda sig själv, jag kan ju påpeka att de inte riktigt följer barnkonventionen ;) Men Enders spel är en spännande film som är helt ok att se på... jag tror bara att den hade blivit ännu bättre med lite äldre skådespelare. Jag kan även tänka mig att boken är desto bättre än filmen (för då slipper man se Harrison Fords knaggliga insats). 
 
Betyg: 3,5 av 5 
 
 

Kommentarer
Postat av: Carro

Jag tyckte också att det var konstigt att det var ett barn i huvudrollen när jag läste boken. Fast han växte till sig ganska snabbt.. Sedan gillade jag inte boken av andra orsaker. Men tänkte se filmen någon gång, bara för att.

Svar: Oki så boken är inte så bra? För jag blev sugen på att läsa den efter filmen men om den inte är så bra så finns det ju alltid andra böcker man kan läsa :)
tjugotremin.blogg.se


2014-02-02 @ 15:12:19
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se
Postat av: Nilmas Filmhylla

Jag var nyfiken på den när den gick på bio men nu vet jag inte om jag vill se den längre.. vi får se!


2014-02-03 @ 20:43:54
URL: http://nilmasfilmhylla.wordpress.com
Postat av: Carro

Hmm njae, jag tycker inte att den är så bra. Vet att många bojkottar den på grund av författarens åsikter också, som ibland lyser igenom i boken.


2014-02-04 @ 21:17:48
URL: http://romeoandjuliet.blogg.se
Postat av: Helena, MsHisingen

Jag tyckte boken var underbar! Och mycket mer fyllig än filmen. En av mina favoriter från förra året, men Ender är ännu yngre i början av boken...


2014-02-14 @ 10:32:50
URL: http://mshisingen.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0