The Firm: The Troubled life of house of Windsor

"I think it is a complete misconception', the Duke of Edinburgh once said, 'to imagine that the monarchy exists in the interests of the monarch. It dosen't. It exists in the interests of the people'". 
 
 
Titel: The Firm: The Troubled life of house of Windsor
Författare: Penny Junor 
Utgiven: 2005
Genre: Biografi / historiskt 
Goodreads-betyg: 2,9 av 5
Kan köpas här: Adlibris
 
I boken The Firm får man följa med bakom kulisserna hos den brittiska kungafamiljen Windsor. Man få ta del av skandalerna som ändrade folkets uppfattning om familjen och samtidigt läsa om lyckan som de emellanåt verkar uppleva. Penny Junor ger en historisk koppling samtidigt som hon ser till nuet (2005) och kungahusets framtid. 
 
Vad tycker jag?
Jag är intresserad av den brittiska kungafamiljen och jag kan betydligt mer om den brittiska kungaätten än om vår svenska. Jag har sett på en del dokumentärer och även läst några böcker i ämnet men jag bestämde mig för att läsa The Firm för att den marknadsförde att den skulle bjuda på en annan bild av familjen, visa "skeletten i deras garderob"... tyvärr håller The Firm inte riktigt vad den lovar. Emellanåt slängs det ut några kommentarer som chockar men samtidigt blir jag lite fundersam över var denna "sanning" kommer ifrån. Penny Junor utgår ifrån tidigare anställda samt andra författare  i ämnet men ändå tappar det sin trovärdighet. 
 
Det som jag uppskattar med The Firm är att Penny Junor inte tar någon sida utan berättar det ur en förståelse för både kungafamiljens agerande och för hur allmänheten uppfattar det. Jag tycker även att bitarna om Diana är annorlunda, den bilden Penny ger är inte alls den jag hade från början. Jag hade exempel ingen aning om att Diana hade ätstörningar samt problem med sitt temperament  som t.ex. kunde visa genom att hon jagade Prins Charles med kniv (är detta sanning, ingen aning?!?). 
 
Där tar dock det positiva slut... det var oerhört dryga partier om massa anställda som inte var ett dugg intressant. Jag tyckte även att Penny hoppade mellan olika år i samma kapitel, ibland i samma stycke. Penny upprepar sig dessutom, så jag fick läsa flera av dessa "snuskiga" detaljer flera gånger om... sådär lagom tjatigt.  
 
Nja, om ni är intresserade av den brittiska kungafamiljen rekommendera jag inte denna bok, se i så fall dokumentären Monarchy: the royal family at work, den är betydligt bättre! 
 
Betyg: 1/5
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0