Semester

Inatt flyger jag iväg till sol och bad... japp, det är typiskt att sommaren skulle komma till Sverige just nu. Men det ska bli roligt att komma iväg ändå. Bloggen kommer även den att ta lite semester med mig, det dyker kanske upp några inlägg emellanåt annars är jag tillbaka om en vecka igen. 
 
Ha en bra helg! 
 
 
 

Bokbloggsjerka del 90

Jag missade förra Bokbloggsjerka men den här veckan är jag tillbaka. Frågan jag ska svara på denna gång är: Vilken är den bästa respektive sämsta bok du hittills har läst i år?
 
Jag minns oftast de dåliga böckerna framför de bra och därför, när jag läste frågan, tänkte jag direkt på Geralds Lek skriven av Stephen King. Jag har velat läsa böcker av Stephen King länge och jag fick därför låna den här boken av min bror som prisade den till max. Jag drog mig, med den anledningen, igenom boken i hopp om att nästa kapitel skulle vara bra och att något nytt skulle hända.... men icke. Den röda tråden igenom hela boken var beskrivningar... något som jag avskyr (går att läsa mer om här). Men all eloge till Stephen King han är ju grym på det där med beskrivningar. Men tyvärr går handlingen och tempot i denna bok att jämföras med att dra av ett plåster extremt sakta på ett hårigt ben, alltså smärtsamt!
 
De bästa böckerna jag har läst i år är Hungerspelen trilogin av Suzanne Collins. Jag var först skeptisk till böckerna men förvånades av spänningen och nyskapandet jag hittade på sidorna. Det var en härlig läsning och jag tror jag läste de två sista böckerna inom loppet av en vecka. Det är ett starkt tecken att jag gillar en bok när jag inte kan göra något annat än att läsa. Jag ser fram emot filmerna men tror dock inte att de kommer att hålla samma klass som böckerna. 
 
 
Ifall jag är långsam på att svara på kommentarer och inte är lika aktiv på veckans bokbloggsjerka beror det på att jag njuter av solen i ett annat land :) 
 

The Dark Knight Rises

Jag såg den nya Batman filmen igår på bio och jag kan sammanfatta den extrema känslan efteråt med ett ord; WOW! Jag kan erkänna att jag hade höga förväntningar när jag satte mig ner i biografen. Efter film 2 där Heath Ledger gjorde en imponerande prestation i form av The Joker önskade jag att film 3 höll samma klass. The Dark Knight rises var bra, till och med bättre än tvåan. Den var spännande och innehöll bra actionscener men det var även ett djup i den som fångade mitt intresse. Jag har märkt att komplexa superhjältar blir allt vanligare och det var något som definitivt passade in på Batman som är en ganska mörk och ensam karaktär. 
 
Jag var först lite skeptisk till att Anne Hathaway skulle spela Cat Woman, jag ser henne mer som en skådis som gör romantiska filmer medan den här karaktären ska ha mer "klös" i sig. Men hon förvånade mig, redan i första scenen i filmen inser jag att det är ju Anne Hathaway som är Catwomen och hon gör dessutom rollen bättre än Michelle Pfeiffer.
 
Slutet var AMAZING, och jag som brukar kunna gissa slutet ganska långt innan satt alldeles stum och förvånad och tänkte, "Hur kunde detta hända?!". Filmen var till och med bättre än Spindelmannen och Avangers som också har haft premiär nu i sommar.
 
Jag älskar när jag lämnar biografen och är så lycklig att jag nästan spricker. En bra film är konst, det är som att ha Mona Lisa framför sig och bli alldeles mållös. Christopher Nolan, regissören, är kanske inte Da Vinci men sicken tavla han målade med The Dark Knight Rises, det är konst som definitivt förtjänar en plats på Louvren ;)
 
 
 
 
 

Skriv det man vet

Jag har hört och läst på flertal ställen att det är bäst att skriva om det man vet för att kunna ge det en så verklig bild som möjligt. Jag tror det kan stämma bra, det blir lättare att skriva om det man vet, man behöver inte använda lika mycket fantasi och inte lika mycket tid går åt till att leta information. Dock är det lite som att ha stödhjul på en sin cykel. Man utmanar sig inte lika mycket genom att hela tiden skriva om det man redan vet, samt att det begränsar en i längden. 
 
Min första bok skrev jag mycket om det jag redan kan en del om, till och med några av karaktärerna var inspirerade av personer i verkligheten. Nu till bok tre har jag tagit mig an utamningen att skriva om det jag inte riktigt har så mycket kunskap om. Jag skriver om en värld som jag är ganska okunnig om, vilket har lett till att mycket tid går åt till att hitta information. Jag har även använt mig av en karaktär som jag själv inte direkt har träffat på eller vet mycket om. Den här karaktären har faktiskt varit den roligaste att skriva om, han utmanar mig och jag utmanar honom. 
 
Jag tror så här, det är bra att skriva om det man vet men efter ett tag måste man ta bort stödhjulen och ge sig ut på en cykelrunda med bara två hjul. 
 
Eller, vad tycker ni? 
 
En bild från gårdagen, passar på att bada i poolen när sommaren har gjort en comeback

A discovery of witches

Som vanligt är New York Times bestsellers list en favorit hos mig och på dagens lista hittade jag en bok vars titel direkt fångade min uppmärksamhet, A discovery of witches skriven av Deborah Harkness. Allt med magi slukar jag helt, jag älskar alla dessa magiska världar. Jag har till och med skrivit en ungdomsbok om magi. Med magi finns det inga gränser, det är som att ha en tavelram framför sig som är oändlig och man kan måla precis vad som helst. Det är spännande helt enkelt. 
 
A discovery of witches riktar sig till vuxna som gillade Harry Potter och Twilight (det träffade mig rakt i hjärtat ;). Den handlar om Diana Bishop, som är en ättling av häxor, som hittar ett manus gömt på ett bibliotek i Oxford. Genom denna upptäckt så öppnar hon upp en helt ny magisk undervärld... Informationen som står på baksidan av boken var lite dålig, jag fick ingen direkt uppfattning av vad den handlar om men kommer ändå att läsa den. Att den innehåller magi är allt jag behöver veta för att vilja köpa den här boken. 
 
Hoppas ni njuter av sommaren, det gör jag, såklart med en bok i min hand :) 
 
 

En mindre bra dag

Det har nu gått 4dagar sedan jag sist öppnade mitt word-dokument innehållande min bok. Det är enbart fyra dagar ändå känns det som en evighet. Jag måste skriva frekvent för att hålla igång skrivandet, en rutin som jag gör dagligen precis som tandborstning. Om bara en kvart så är det mer än inget. Så tyvärr har jag misslyckat med mina 23minuter av skrivandet. 
 
För att lägga på ytterligare ett lager på tårtan så blir det inget bokskrivande imorgon heller, personliga omständigheter som sätter spärr i min cykelgång. Jag avskyr att det blir så och önskade att jag hade möjligheten att radera allt annat och bara skriva. Skriva är ju det jag älskar, min passion och mitt syre... utan det känns vardagen allmänt platt. 
 
En bild från helgens äventyr, jag o min kärlek

Man of Steel

Åhhh vad jag längtar till den här filmen! Urhjälten är äntligen tillbaka!
 
 

Inspirationskälla: Naturen

Under min arbetstid får jag tillgång till den mest finaste naturen i Skåne. När jag står där i vetefältet och blir bländad av den varma julisolen vill jag bara ta upp min dator för att skriva. Men oftast när jag befinner mig i dessa miljöer har jag inte tillgång till en dator, vilket är synd. 
 
Naturen är en viktig inspirationskälla för min kreativitet, desto finare miljö desto mer vill jag skriva. Jag använder mig gärna av dessa fina naturscener i böckerna jag skriver. Till exempel i mina två första böcker använder jag mig av Paradiset, en hemlig liten grön "ö" av natur som även går att hitta i verkligheten. Det enda problemet jag har med att översätta naturen till skrift är att ord inte riktigt räcker till för att fånga allt. Ord är ganska platta medan i en naturscen finns det tiotusentals nyanser av grönt och brunt. 
 
Jag kan definitivt tänka mig att ha ett kontor med utsikt över en grön äng.... åhh vad jag älskar gröna ängar :) 
 
Får ni inspiration av naturen? 
 
-
Bilder på miljön jag arbetar i
 
 
 

A Storm of Swords: Steel and Snow

Har nu läst färdigt den tredje boken i Games of thrones serien skriven av George R.R. Martin. Jag älskar den här världen som George R.R. Martin har skapat och jag kan inte riktigt få nog av karaktärerna som lever i de här böckerna.
 
Den tredje boken var minst lika bra som de tidigare, håller samma standard, lika spännande. På något sätt får han mig att inte vilja släppa boken utan bara läsa kapitel efter kapitel av nyfikenhet av att få veta mer. Trean börjar där tvåan slutar, alla karaktär är på sin egen resa som omfattar en hel del spännande moment. Det finns skräck, kärlek, drama, ja allt som jag vill ha ut av en bok. 
 
Jag har redan hunnit börja på andra delen av den tredje boken: A Storm of Swords, Blood and Gold. Jag kunde inte släppa böckerna, måste fortsätta... vill ju så gärna veta vad som händer :) 
 
Jag rekommenderar de här böckerna, de är verkligen välskrivna och spännande! 
 
 

Oz: The Great and Powerful

Den 8:e mars 2013 kommer Oz: The Great and Powerful till svenska biografer och jag längtar! Jag älskar magi blandat med sagor. Oz: The Great and Powerful utspelas sig innan Dorothy kommer dit, alltså en prequel. Den handlar om hur trollkarlen kommer till landet Oz och blir den han blir. 
 
Boken The Wonderful Wizard of Oz är skriven av L. Frank Baum, 1900. Jag har tyvärr aldrig läst boken utan har bara sett klassikern med Judy Garland. Men det var verkligen en upplevelse att besöka den här världen genom filmen trots att det inte finns några storartade effekter i den. 
 
Jag är sugen på att läsa boken innan det är dags för Oz: The Great and Powerful, det är förmodligen en sådan bok man borde läsa, en klassiker man inte får missa. 
 
Men frågan är; kommer filmen hålla samma standard som den mumifierade bokklassikern? 
 
Bok
 

VS
 
Filmen
 

The End

Jag börjar nu närma mig slutet på min bok, enbart fem kapitel kvar. Jag ser målsnöret och känslor för att slutet snart är här är blandade.
 
Alla bitar av att skriva en bok är svårt, det är ingen lätt konst man har gett sig in på med hopp om att bemästra. Men en av det svåraste momenten av att skriva en bok är definitivt att få ihop slutet. Jag har under en lång tid levt med de här karaktärerna, vi är trötta tillsammans. Så samtidigt som det ska bli skönt att äntligen få runda av allt så känns det ledsamt. Timmarna som jag har lagt ner på att tänka på den här boken är oändliga och det har gått mer än ett år sedan jag först började jobba på den. Det är nu pusslet ska bli helt, det är uppstarten, det är nu jag ska skriva slutet. Slutet måste vara bra annars kan hela boken få en dålig avsmak för det är slutet som man strävar efter under tiden som man läser en bok. Det är helt enkelt en svår bit att skriva samtidigt som man bråkar med de ambivalenta känslorna för att det snart är över. 
 
Nu när jag ser slutet är jag ledsen för att denna biten av bokskrivandet är över men glad att jag har lyckats sammanställa ytterligare en bok. Trots att detta inte är riktigt slutet på min resa tillsammans med boken då det väntas månader, kanske år, av rättning är det ändå en avslutning. Pusslet är helt och visst kan man flytta lite bitar, kanske till och med göra nya bitar men ändå är motivet på pusslet detsamma. 
 
 

Etsy- Boktema

Det var ett tag sedan jag la upp ett Etsyinlägg. Beroende som jag är av den här hemsidan hittar jag alltid fina boksaker som jag gärna vill dela med mig av.
 
Här är dagens skörd: 
Etsy's hemsida
Halsband hittar ni här
Linnet kan ni köpa här
Om ni gillar serietidningar kanske ni vi ha dessa skor.
En klämma som man kan ha på kläder men även i håret.  
En scarfs med den här roliga texten kan ni hitta här.

Bok vs Film

Jag lägger ganska frekvent upp inlägg med temat Bok vs Film. Som jag har nämnt tidigare har jag ett stort intresse för film och tycker därför det är kul att kombinera bokvärlden med filmvärlden.
 
Det ser oftast ut som så att jag först ser en film och med tanke på den djupa handlingen misstänker att filmen är baserad på en bok. Då händer det att jag köper boken för att kunna suga in mer av den intressanta handlingen. Men jag måste medge att det är ganska tråkigt att läsa en bok som där jag redan vet hur den slutar. Dessa böcker jag köper brukar jag ha svårt att hitta motivation till att läsa ut. Trots att jag är medveten om detta faktum envisas jag ändå att köpa böcker som jag redan har sett på film. 
 
De böcker jag för närvarande har i bokhyllan som jag först ha sett på film och sen läst är: The Notebook, Charlotte Grey, Emma, One Day, En Geishas memorarer, Alexander, Choklad, Twilight, Försoning, Bidget Jones Diary, Eat Pray and Love, Mannen som kunde tala med hästar, The Wallace, Lace, Juvelerna, The Time Travlers Wife och Sagan om ringen triologin. Det är en hel del böcker som jag läser vars handling jag redan vet. Man får definitivt mer ut av en bok vilket är fördelen med att först se en film och sen upptäcka boken. Fast lite mindre än hälften av dessa böcker har jag faktiskt inte klarat av att läsa ut då jag har tröttnat efter ett tag.
 
Det händer inte så ofta att jag först läser en bok och sedan ser filmen men såklart har det också skett till exempel har jag nu läst Fifty Shades triologin som ska strax spelas in på film och även så Hungerspelens triologin. Jag föredrar helt klart att läsa boken först och sen se filmen. Det är en bättre kombination för mig. 
 
Hur gör ni? Tycker ni om att läsa boken först eller se filmen? 
 
Bildkälla

Cosmopolis

Robert Pattinson har en ny film på gång, Cosmopolis. Jag har sett trailern och har försökt greppa tag om den ganska underliga futuristiska handlingen men inte direkt lyckats. Pattinson är en miljonär som ägnar sina dagar med att åka runt i en limousin genom New York. Knepigt men jag skulle ändå kunna tänka mig att se filmen. Den verkar ha ett djup till sig som är mer än en limousinfärd. 
 
Till min glädje upptäckte jag att den är baserad på en bok skriven av Don Delito. Det kan vara en handling som klär sig bättre i bokformat men det enda problemet jag hittar med det är att Pattinson inte fungerar lika bra i en bok ;) 
 
Så är filmen bättre än boken? 
Bok
 
VS
 
Filmen
 

Bokbloggsjerka del 88

Jag tänkte ännu en vecka delta i Bokbloggsjerkan och denna gång ska jag svara på frågan: Recenserar du alla böcker du läser?
 

Jag brukar skriva om alla böcker jag läser, jag skulle inte kalla det för en recension utan snarare ett inlägg där jag berättar kort vad boken handlar om och vad jag tycker om den. Man kan väl se det mer som ett tips eller en varning om böcker som jag har läst. Jag är själv inte så förtjust i att läsa recensioner då ett omdöme kan variera från person till person och då kan en recension av en bok nästan förstöra läsningen. Det kan vara saker, dåliga som bra, som har tagits upp i recensionen som jag sedan tänker på igenom hela boken vilket är ganska irriterande. Men trots att jag själv är lite negativ till recensioner skriver jag en variant av det i min blogg så att de som gillar det kan få en varning eller ett tips :) 
 
 

Fridays blues

Igår var en sådan dag då jag verkligen kände mig usel på allt och då framförallt kass på att skriva. Andra som också skriva böcker känner säkerligen igen detta upprepande problem. Jag läste igenom några kapitel jag hade skrivit och skämdes så dåligt det var. Jag vet exakt hur jag vill ha det och ändå blir det inte så, precis som om jag är hämmad av min egen bristande färdighet. 
 
När jag frekvent besöker denna fas brukar jag sitta där med mina kassa kapitel och tycka synd om mig själv. Jag blir arg för att min dröm är långt ifrån unik och jag känner mig naiv när jag tro mig kunna få ett bokkontrakt. Igår var en sådan dag då jag hade kunnat bränna mina böcker (eller snarare radera filerna) och skaffat en hobby som är mer realistisk, har funderat på att samla frimärken eller stirra på moln hela dagarna. 
 
Idag är det fredag den 13e, vad har förändrats? Inget, det är samma kapitel, samma idé och dröm. Den enda skillnaden är att jag idag inte ska tycka synd om mig utan har bestämt mig för att göra något åt det. Att skriva är, som jag har påpekat många gånger, som att åka en berg- och dalbana...

Ge upp? Nej inte idag... 

New York Times Best Sellers

Var inne och kollade bestseller listan för att leta efter några nya bokfynd och möttes av det här: 
 
Fifty Shades har verkligen slagit igenom och på plats fyra hittade jag Bared to You, boken jag tipsade om för ett tag sen. Det blir nog ett köp på den trots allt! Försökte motså men men ;) 
 

Fifty shades "musikal"

Klockrent, för er som gillar Fifty Shades- serien: 
 
 

Dagens bokproblem: Avsluta ett kapitel

Jag vet inte ifall det direkt kan klassificeras som ett bokproblem utan snarare en fundering. Jag läste hos någons blogg, kommer inte ihåg vem, under bokbloggsjerkan om hur de avskydde när kapitlen avslutas med cliffhangers. När jag själv avslutar kapitlen brukar jag göra det på en topp, vilket lätt kan uppfattas som en cliffhanger. Jag vill att varje kapitel ska vara en del av en resa och att vid slutet av ett kapitel ska kännas som att historien går framåt, det behöver inte vara något stort utan det kan vara att en karaktär till sist inser att de gillar spagetti (ett dåligt exempel ;). 
 
Jag kan själv tycka att det måste vara en cliffhanger i slutet av ett kapitel för att jag ska finna motivation att läsa vidare. Jag brukar inte lägga undan boken förrän jag har läst färdigt ett kapitel, jag avskyr att sluta mitt i och ibland när jag har läst färdigt ett kapitel som slutar spännande kan jag inte lägga mig ifrån den utan bara måste läsa vidare. En cliffhanger vid slutet är som en våg som för dig framåt. Alla har inte det lika lätt att avsluta en bok och jag vill att folk ska fastna i min och inte kunna lägga sig ifrån den då de bara vill veta mer och mer. 
 
Det är alltså viktigt med ett bra slut på ett kapitel, kanske inte en cliffhanger men något som får läsarna att vilja läsa ytterligare ett kapitel. 
 
 
 

Salmon fishing in the yemen

Igår såg vi Salmon fishing in the yemen, en ny film med Ewan McGregor och Emily Blunt. Den handlar om en shejk som vill kunna fiska lax i Yemen. Ewan McGregor och Emily Blunt får i uppdrag att fixa så att detta blir möjligt för shejken. Det är en romantisk komedi och innehåller alla de "ostiga" momenten som krävs. Den här filmen är baserad på en bok med samma namn skriven av Paul Tordy. 
 
Jag gillar historien de förmedlade, jag älskar när jag kommer på mig själv att sitta och beundrar historien. Det är lite knepigt att de kommer på att en shejk vill fiska lax i Yemen. Men bortsett från den intressanta storyn tycker jag filmen floppade. Den hade kunnat bli en höjdare men de kassa replikerna och de uträknande händelserna gjorde filmen tråkig. 
 
Jag kan tänka mig att boken är trevligare, då skalar man bort de dåliga filmrelaterade aspekterna och kvar är en bra historia. Jag funderar på att kanske ge mig på boken, få se hur det blir, har en hel del böcker jag vill läsa innan. 
 
Är boken bättre än filmen? 
 
Filmen 
 
VS
Boken
 
 

Uppdatering: Skrivandet

För tillfället, precis som jag misstänkte, har bokskrivandet få ta en plats i baksätet. Jag skriver men känner mig så himla stressad då jag har så mycket annat jag måste hinna med nu när jag inte har all ledig tid i världen. 
 
Det hjälper inte att det är svåra kapitel jag skriver, det händer så mycket och jag måste fånga de viktigaste karaktärernas reaktioner. Den här boken jag skriver på nu är en utmaning på all sätt och vis. Jag använder mig av en annan berättarteknik, allvetande berättare, komplexa karaktärer och händelser som jag själv inte har en aning om hur man psykisk bearbeta. Boken handlar dessutom om en värld som jag har varit tvungen att söka mycket information om för att kunna sätta mina karaktärer i. Alla dessa faktorer samt min bristande lediga tid har gjort att mitt skrivande går saaaakta framåt. Inte ens ett kapitel har jag hunnit avsluta den här veckan när jag vanligtvis brukar skriva 1 och 1/2 . 
 
Men sommaren är inte slut än och tills dess ska jag vara klar, jag vill inte vänta för länge, det gäller att skriva när man är insatt i boken. Jag har för mig att det var Stephen King som sa i sin bok Att Skriva att det var bäst att låsa in sig i en månad och skriva klart sin bok detta för att man inte ska vänta för länge att få sin bok i ord. Då saker kan tappas bort och att känslan kan gå förlorad. 
 
Så istället för att sitta här på blogg.se ska jag nu skriva lite :) 
 

Boktips: The Queen's Lover

Det har släppts en ny bok som heter: The Queen's Lover skriven av Francine du Plessix Gray. Den handlar om relationen mellan den svenske Hertigen Axel von Fresen och Marie Antoinette. I boken får man följa deras kärlek från en lättsam maskeradbal till den Franska revolutionen. 
 
Historiska romaner har alltid intresserat mig och Marie Antoinette är en väldigt unik historisk person och sen är det en bonus att boken är svenskrelaterad. 
 
Jag har sett filmen Marie Antoinette med Kristen Dunst och tycker de gör en intressant gestaltning och förhoppningsvis håller boken en lika hög nivå. 
 
Så ett tips för er som är intresserade av denna typ av bok, finns dock inte att köpa på svenska bokhandlarna än utan om det är ett köp ni vill göra så gå in på amazon :) 

Bokbloggsjerka del 87

Till den här veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågan: Vilket bokformat föredrar du? 
 
För mig är det en lätt fråga, jag väljer alltid pocket. Pocket är lättare att ta med sig samt att priset oftast är lägre på pocket än på inbundna böcker. En annan anledning till att jag väljer pocket är att jag inte är lika rädd om de böckerna, pocket kan jag böja när jag läser och ha i väskor utan att tänka på skicket. De böcker jag verkligen älskar brukar jag köpa i inbundna efter jag har läst pocket och dessa inbundna böcker får sedan stå i hyllan som prydnad. Jag har en liten samling på fina inbundna böcker som jag antagligen inte kommer läsa. 
 
Jag gillar inte att läsa e-böcker, jag föredrar att ha en bok i handen och det handlar väl mer om en vanesak. Man kan dessutom inte sätta e-böcker i bokhyllan och jag älskar att fylla min bokhylla med nya fina böcker. 
 
Det fanns dessutom en bonusfråga till veckans bokbloggsjeka och den löd så här: Vad associerar du till när du hör ordet bokbloggsjerka? 
Jag hade inte hört ordet bokbloggsjerka förrän jag hittade Annikas blogg och ända sedan jag började delta på dessa bokbloggsjerkor har jag associerat det till en möjlighet att diskutera bok relaterade ämnen med andra som är lika intresserade av böcker som jag är. Det har till och med gått så långt att jag på torsdagar brukar tänka "Yeah fredag imorgon och då är det dags för bokbloggsjerka" :)
 
Min samling av Penguin classics

The Amazing Spider- man

Jag och min sambo var och såg The Amazing Spider- Man igår. Vi har väntat länge på den här filmen så förväntningarna var höga! Men jag kan inte mer än tycka att the Amazing Spider- Man var AMAZING, helt underbar.... om man nu gillar serietidningsfilmer. 
 
Vad var bra? Jag gillade uppbyggnaden av filmen, romantiken mellan Andrew Garfield och Emma Stone, de häftiga 3D effekterna och även den ny stilen Spider- Man hade. Jag vet inte ifall det beror på att det är Andrew som har tagit in sin personlighet i rollen men jag tyckte Spindelmannen hade mer attityd vilket jag gillade. Jag anser att Andrew Garfield gjorde ett bra jobb, jag gillade honom betydligt mer än Tobey Maguire som jag kunna tycka var lite "blek". När det kommer till Emma Stone's roll gillade jag också den bättre i jämförelse med Mary Jane som spelades av Kristen Dunst. Den kvinnliga rollen var inte lika naiv och blind utan hängde med och vågade prova på. Det var helt enkelt en modern gestaltning av flickvän till en superhjälte, annars brukar de kvinnliga rollerna få en passiv plats i filmerna och ibland framstår de som riktigt korkade. 
 
Vad var mindre bra? Ibland, och då menar jag ibland gick det allt för snabbt fram i filmen, speciellt när omvandlingen skedde, ena sekunden biten och andra superhjältekrafter. Replikerna var ibland också lite knasiga, det var inte så man skulle ha prata i verkligheten... men det är ett ganska vanligt problem i filmer.
 
Jag älskar den här filmen och ser verkligen framemot uppföljaren.... och ni som ska se den på bio lämna inte biografen direkt när eftertexten börjar rulla då det kommer ett klipp i mitten av eftertexten som man bör se  :) 
 
 
 
Bildkälla

What to Expect When You're Expecting

Upptäckte precis att filmen What to Expect When You're Expecting är baserad på en bok med samma namn skriven av Heidi Murkoff. Filmen hade premiär i Sverige den 21 Maj men jag har själv inte hunnit se den. Filmen fick inte så bra IMDB betyg (5,2) vilket oftast är det omdömet jag och min sambo tittar på innan vi bestämmer oss för att se en film. 
 
Filmen handlar i alla fall om fem par som väntar barn och dessa får man följa med på deras resa genom graviditeten som inte riktigt blir som planerad. 
 
Boken är inte direkt skönlitteratur utan är mer som en gudie i graviditeten, olika kapitel som tar upp olika aspekter av att vara gravid. 
Boken har slagit stort i USA och har bland annat toppat Times Bestsellers list ett bra tag. Det till och med sägs att 93% av alla gravida kvinnor i USA har läst boken. 
 
Jag vet inte om jag själv skulle vilja se filmen eller läsa boken men antar att det är mer intressant för de som väntar barn :) 
 
 
Så frågan är: Är boken bättre än filmen eller tvärtom? 
 
Boken
 
 
VS
 
Filmen
 
 

Fräscha Klassiker

Jag såg en artikel om att man bryter utseende på klassiker så som Emma och Wuthering Heights för att locka yngre läsare. De vill att omslagen ska vara moderna men när jag såg böckerna tyckte jag själv inte att det var någon större skillnad. 
 
Håller med om att färgerna på omslagen är lite fräschare och även så typsnittet men annars vet jag inte vad som ska locka ungdomarna. Jag jobbar själv med ungdomar och jag tror inte att problemet med klassikerna är omslagen utan snarare att det är något som anses som skolarbete då det är i skolan de TVINGAS att läsa dem. Jag har själv läst tre av dessa och det är inget lättsmält material, det är tung läsning, kluriga ord och annorlunda uppbyggnad av text. Jag tror att omskapningen av klassikerna så som pride and prejudice and zombies och Sense and sensibility and sea monster lockar fler ungdomar med sina skrämmande händelser i den traditionella världen än ett fräsch omslag. Det är bara vad jag tror... men jag tycker definitivt att omslagen är fina, men syftet med dem vet jag inte om de lyckas med. 

Dagens bokproblem: Tid

Igår hade jag en 12 timmars arbetsdag, trött som attans var bloggen sist på prioriteringslistan och bokskrivande låg tyvärr inte så långt före. Det är nu min andra arbetsdag, jag jobbar kl 15-23 så jag har hela förmiddagen till att skriva. Det enda problemet med denna stora ändring av vardagen är att jag känner mig stressad och skrivandet går inte riktigt i hand med detta. 
 
Juni har varit helt underbart för mitt skrivande, jag har haft kontrollen och har därmed kunnat skriva när jag har velat. Jag har även fått in en rutin att skriva mellan 9-13 varje dag vilket har underlättat skrivångesten men nu splittras allt. Jag sover länge för jag kommer i säng sent och innan jag hinner sätta mig ner för att skriva är klockan nästan 11. Det är synd för jag vet om att bokskrivandet samt bloggen kommer lida. 
 
Jag förstår inte hur folk klarar av att skriva böcker samtidigt som de jobbar heltid, eller gör man det? Jag har ett år kvar av heltids plugg. Det fungerar bra för mig att skriva och plugga men hur gör jag sedan när det är dags att jobba? Jag kan inte skriva på kvällarna, jag är för trött för att kunna sätta ihop en mening någorlunda korrekt.
Det får väl bli ett senare problem och just nu får jag helt enkelt göra så gott jag kan och längta till augusti när jag har en till månad av ledighet = mycket bokskrivande. 
 
 

Veckans Etsy- boktema

För er som gillar bokinspirerande ting: 
 
Etsy's hemsida
Magneter med fina ord om böcker hittar ni här.
Ett babyplagg med orden "bok worm" kan ni trycka hem här
Ett armband med citat från Wuthering heights, finns här.
Foto/ korthållare finns här
Den fina muggen kan ni hitta här
RSS 2.0