Hungerspelen: Dag 9 - Det bästa citatet

 
Frågan: 
Your favorite quote? 
 

Jag älskar citat, som ni kanske har märkt under bloggens gång. En bit stycke av ord kan betyda så mycket och vara en så vacker samling att den blir inspirerande. Jag har därför svårt att begränsa mig till ett favoritcitat men detta är definitivt en av de mest minnesvärda: 
 

Carrie i flertal

I söndags när jag skrev inlägget om boken Carrie hittade jag en hög av olika omslag till boken. Det fanns så många och de såg så olika ut att jag tänkte dela med mig och höra om vilket ni gillade bäst. 
 
Vilket bokomslag föredrar ni? 
 
 
Jag gillar bäst 4 och 10. Men är osäker på om 10:an är ett officiellt omslag eller ifall det är någon privat som har skapat det. Det är lite galet att det finns så många olika omslag till en och samma bok. Ifall jag hade skrivit en bok hade jag ändå velat vara med och tycka kring omslaget, men jag undrar om Stephen King verkligen har godkänt alla dessa.

Hungerspelen: Dag 8 - Vem är jag lik?

Frågan:
 
The character you are most like?
 

Jag hade velat vara mest lik Katniss men det är jag inte. Jag är inte alls lika osjälvisk och fysisk stark som henne. Katniss är även en person som kan offrar hela sig själv för andra och det tror jag är väldigt svårt att göra och något jag beundra henne för.
 
Jag är nog snarare mer lik Cinna, japp en manlig karaktär. Jag är precis som han väldigt kreativ och gillar att tänka "outside the box". Cinna vill dessutom inte så starkt uttrycka sin åsikt kring vad han tycker om samhället och Snow utan han gör det först genom diskreta detaljer i Katniss kläder. Men till sist finner även Cinna sitt mod. Jag hade nog tagit samma process, sakta men säkert visat min ståndpunkt och till sist vågat ta steget fullt ut. Cinna är även väldigt snäll och omtänksam person, vilket är två karaktärsdrag jag hoppas att jag också har :)  

Kanin på jakt efter en bok

Jag har två fluffiga kaniner här hemma som jag älskar läskigt mycket. Den äldsta kaninen, Alfons, är den nyfikna av dem två och han är alltid på jakt efter något nytt. Det senaste är att han undersöker mina bokhyllor. Han ställer sig på sina små tassar för att kunna få syn på alla böckerna som finns i hyllorna. Jätte sött men man måste hålla kolla på honom, för några av böckerna har nu blivit kaninmärkta ;) 
 
 
 
Hitta kaninen...
ursäkta suddig bild men dessa smådjur sitter ju aldrig still ;)
 

Bokrecension: Insurgent

 
“Cruelty does not make a person dishonest, the same way bravery does not make a person kind.”
 
Boktitel: Insurgent
Författare: Veronica Roth
Utgiven: 1 Maj 2012
Kan köpas på: Bokus och Adlibris
 
Handling: 
Insurgent börjar direkt där Divergent avslutas. Tris och Four är på flykt i nästan hela boken. Tris måste samtidigt som hon ständigt är i rörelse bearbeta sorgen som medföljer från Divergent. Denna process gör Tris till en mer riskfylld person som slänger sig in i nya situationer hon inte riktigt kan hantera. I Insurgent får man också en större inblick i de olika falangerna, hur personer beter sig beroende på falang och känslan samhället skapar. Jeannie från de Lärda har inte ändrat personlighet i Insurgent utan skapar fortfarande ganska onda planer och genomföra minst hälften. 
 
Vad tycker jag?
Jag tycker att det är bra att man som läsare slängs in där man slutade i Divergent. Genom detta sätt slipper man en långsam inledning och en återberättelse på vad som hände sist. Insurgent är minst lika spännande som Divergent om inte mer. Det är så mycket action att det nästan blir för mycket. Ena kapitlet kan sluta i en ganska lugn ton och sedan kan Tris vakna upp i kaos. Detta gör att man inte riktigt vet vad som ska hända, vilket egentligen är positivt. Men jag saknar lugnet och vardagen som fanns i Divergent. Jag ville ha fler kärleksscener och mer Divergent. Jag förstår att de inte kan vara likadana böcker men Veronica Roth borde låta "vardagen" synas mer. Jag kan dessutom tycka att Insurgent bara är en språngsträcka till den tredje boken, Allegiant. 
 
Jag hade stora förväntningar och blev lite besviken under bokens gång. Jag kan inte peka på exakt vad det är jag saknar, vadå vardag? Vad innebär det? Jag har faktiskt ingen konkret förklaring men jag saknade spänningen mellan Four och Tris och processen till att Tris skulle få stanna hos de Tappra, det är kanske det som jag menar med vardag.
 
Jag måste dock påpeka att det inte är en dålig bok utan snarare tvärtom! Det bjuds på mycket spänning och det är svårt att släppa boken... jag hade bara önskat på något mer. 
 
Betyg: 4/5
 
 

 

Hungerspelen: Dag 7 - En tårdrypande scen

Fråga:
A scene that made you cry?
 

Något som jag är "duktig" på är att gråta när jag läser böcker, det är ofta som tårar faller när jag sitter ensam med en bok. Jag grät ganska frekvent till alla böcker i Hungerspelen, speciellt alla slutscener! Det är i slutet av boken som allt bara löses upp, det har laddats upp till detta och när det väl smäller blir det så dramatiskt och känsligt.
 
Jag grät även när folk gjorde något osjälviskt som när de offrade sig själva. Men för att vara mer specifik var slutscenen i SPOILERS: 
I Hungerspelen när Katniss och Peeta inser att en av dem måste dö", 
väldigt känslosam. Det var en scen som både var romantiskt, sorlig och fin! 
 
 

Bok vs film: Carrie

Carrie är skriven av Stephen King. Den skrevs redan 1974 och är en bok i skräckgenren. Carrie handlar om en blyg tjej som går på high school och en dag inser hon att hon har krafter bestående av telekinesi. Hon blir mobbad i skolan och har en tuff mamma, detta är två moment som påverkar henne drastiskt. Krafterna hon har kan hon inte riktigt kontrollera och använder dem av misstag när känslorna rinner över. 
 
Det är en bok som har blivit mycket uppmärksammad, det har gjorts tv-serie och filmer. Nu ska det komma en ny filmatisering med samma namn, Carrie, och den släpps i Sverige den 18 oktober. Regissören är Kimberly Peirce och skådisen som ska spela Carrie är Chloë Grace Moretz. Ett annat känt namn är Julianne Moore som spelar Carries mamma. 
 
Jag har varken läst boken eller sett tidigare filmatiseringar av Carrie. Jag förstår inte hur jag kan ha missat den här storyn då den verkar falla mig smaken och sedan är det en bonus att det är Stephen Kings verk! Han är en författare jag har mycket respekt för. Jag vill verkligen hinna läsa boken innan premiären i oktober! 
 
Har ni läst boken? I så fall vad tyckte ni om Carrie? 
 
Bok 
 
vs 
 
Film 

Hungerspelen: Dag 6 - En underhållande scen

Nu till den stora frågan: 
 
A scene that made you laugh
 

Hungerspelen är en ganska allvarlig trilogi men den har även sina ljusa stunder. Haymitch är en karaktär som fick mig att skratta emellanåt med sina sarkastiska kommenterar. Här är några exempel: 
 
"What is it sweetheart? More boy trouble?"
en klockren kommentar till Katniss
 
“While I was waiting...I ate your lunch.”
 

En annan underhållande scen är i bok tre när Katniss har misslyckat med sin inspelning och Haymitch säger följande: 
“Finally, the intercom crackles and Hatmitch's acerbic laugh fills the studio. He contains himself just long enough to say, 'And that, my friends, is how a revolution dies.”
 

Ett kungligt Harry Potter

Prins William, Prins Harry och Kate Middleton var härom dagen inbjudna till ett besök på Warner Bros. Studios i London. De tog en rundvandring på Harry Potter avdelningen. När man tittar på bilderna ifrån besöket kändes det nästan som om att trion hade kunnat vara Harry Potter, Ron och Hermonie som vuxna! De har definitivt sina likheter ;) 
Avgör själv, här kommer några bilder från eventet: 
 
 
 
 
Älskar den sista bilden, hur William petar Harry med sin stav, haha! De ser ut att ha riktigt roligt! Jag hade själv inte tackat nej för ett besök på Warner Bros. Studios.

Lördagslista: LONDON

London är en av mina favoritstäder och när jag inte ha varit där på över ett år känner jag abstinens efter den vibrerande staden. London är ett helt underbart ställe att besöka, jag älskar regnet, den sköna dialekten och all historia som går att hitta i varje gatuhörn. Jag tänker tillägna lördagslistan till denna Londonkärlek genom att ta lista fyra böcker och filmer inspirerade av staden.
 
Böcker: 
 
 
En dag skriven av David Nicholls: Den 15 juli 1988 träffas Emma och Dexter för första gången. En vänskap uppstår men även fascination för varandra. I boken får vi följa med Emmas och Dexters 15:e juli varje år. Den här boken utspelas delvis i London. Emma som strävar efter författarskap och Dexter söker sig till kändisskapens topp i drömmarnas stad, London.
 
Bridget Jones dagbok skriven av Helen Fielding: Den här boken ger en bild av vad London står för. Bridget Jones som känns som en typisk Londonbo. Boken är skriven som en dagbok av Bridget och man får följa hennes kärleksproblem, viktstress och drömmen om ny karriär. 
 
Försoning skriven av Ian McEwan: Är en historia om Briony, Cecile och Robbie. Deras liv påverkas av varandra och utvecklas på ett oväntat sätt. Det är mycket drama och tårar! Den här boken utspelar sig delvis i London, då både Cecile och Briony söker sig till huvudstaden. Den skildrar ett historiskt London som är i full gång med andra världskriget. 
 
Sherlock Holmes skriven av Arthur Conan Doyle: Jag kan inte snacka London utan att lista en av de kändaste böcker utspelade i staden, Sherlock Holmes. Holmes är en detektiv som bor på Baker Street (går att besöka i London). Han löser fall tillsammans med sin kompanjon Dr Watson. Jag tror de flesta av er känner igen Sherlock Holmes, det krävs därför inte någon djupare beskrivning! 
 
Filmer: 
 
 
Elizabeth: Är en film som handlar om den populäraste regenten i Englands historia, Elizabeth I. Med finns bland annat skådisarna Cate Blanchett och Joseph Finnes. Man får en inblick i hur hon blev drottning och vad som formade henne till den personen hon i slutändan utvecklades till. Filmen ger en bild av hur London såg ut under 1500- talet. Det bjuds på ett grått och ett ganska ledsamt London. 
 
Love Actually: Är en av mina favoritfilmer som är utspelade i London. Det börjar närma sig jul och man får följa med flera olika Londonbors liv, både de positiva och de mindre roliga händelserna. Skådisar så som Hugh Grant, Emma Thompsson, Liam Nesson m.fl. är med i filmen. Det är en väldigt kändistätt film.
 
Notting Hill: Nästan alla mina favoritfilmer är utspelade i London, Notting Hill är ytterligare en favorit! Ifall ni inte har besökt Notting Hill kan jag bara rekommendera denna färgglada del av staden! Hugh Grant spelar William som äger sin egen bokaffär. En dag kommer Hollywoodkändisen, Anna Scott (spelade av Julia Roberts), in i butiken och ska köpa en bok. Deras möte blir väldigt minnesvärt!
 
Wimbledon: Är en romantisk komedi med Kristen Dunst och Paul Bettany. De både är tennisspelare som träffas under den stora tennistävlingen, Wimbledon. Trots att de är väldigt olika uppstår ett intresse för varandra. 
 
Det finns så många bra böcker och filmer som är utspelade i London, dessa åtta är bara ett lite utdrag från massan.Tyvärr gjorde den här listan så att jag längtar ännu mer till London... åh vad jag vill åka dit! 
 
 
 
 

Hungerspelen: Dag 5

 
Nu till dagens fråga: 
 
Your favorite fight/battle scene
 
 
Jag har inte lagt någon specifik kampscenen på minnet, jag tycker att när man läser sådana scener är det ganska svårt att hänga med och då kanske jag inte lägger dem lika mycket på minnet. Jag gillar dock i slutet på bok tre när allt bara smäller samman och det blir en hel del kamper, jag kan dock inte peka ut någon specifik. 
 
Ifall man bortser från en fysisk fejd så är en av mina favoritkamper den som Katniss går igenom när hon bråkar med mig själv om valet mellan Peeta och Gale. Det var romantiskt och komplicerat, precis sådant jag gillar! 
 
 

Bokbloggsjerka 26 - 29 april

 
Det är en mulen fredag i Skåne men det är ändå oerhört skönt att helgen äntligen är här. Den här veckan ställer Annika följande fråga: 
 

Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?

 

Det är sällan som jag läser förord då jag tycker att det är ganska tråkig läsning. Jag brukar dock skumma igenom tacktexterna eftersom de kan innehålla privata och fina tankar. Jag brukar alltid gråta en skvätt när det är någon författare som tackar sin sambo/make/hustru för det stöd personen har varit under skrivprocessen. Ifall jag någon gång får möjligheten att skriva en tacktext till min bok hade jag definitivt tackat min sambo, han är verkligen en person som alltid hejar på mig även ifall jag gömmer mig under täcket och tycker att allt är hopplöst. 
 
Ett förord som jag dock gillar är i Stephen Kings bok Att Skriva (här kommer några exempel)
 
"Detta är en kort bok eftersom de flesta böcker som handlar
om hur man skriver är fyllda av skitsnack..."
 
"Att skriva är mänskligt, att redigera är gudomligt. Chuck Verrill har
redigerat denna bok, liksom så många andra av mina alster.
Och som vanligt Chuck- du var gudomlig". 
  
Jag tycker förord som bara rabblar massa tack eller ger mig en historielektion är tråkiga men om alla hade varit som Stephen Kings så hade jag mer än gärna läst dem!

 
 

Filmrecension: Warm Bodies

"What am I doing with my life? I'm so pale. I should get out more. I should eat better. My posture's horrible. I should stand up straighter. People would respect me more if I stood up straighter. What's wrong with me? I just want to connect. Why can't I connect with people? Oh, right, it's cause I'm dead"
 

Titel: Warm Bodies
Regi: Jonathan Levine
Premiär: April 2013
Stjärnor: Nicholas Hoult & Teresa Palmer 
Imdb-betyg: 7,3 av 10
 
Handling: 
R är en blodätande zombie som infinner sig i en livskris (eller snarare dödskris). Han börjar ifrågasätta meningen med att åka rulltrappan i flera timmar om dagen och varför man bara står och inte pratar med varandra. En ganska ordinär blodjakt slutar med att R kidnappar/ hjälper en mänsklig tjej vars pojkväns hjärna R precis har käkat. Det är inte så vanligt att zombies tar med sig människor hem men R är ingen vanlig zombie och relationen till den här tjejen kommer bara att förstärka detta ovanliga zombiedrag.
 
Vad tycker jag? 
Jag känner mig lite tveksam inför den här filmen, jag gillade boken jätte mycket men jag vet inte om den gjorde sig lika bra på film. Man slängs direkt in i handlingen vilket är bra och de tog bort scener som i boken funkade men som hade gjort filmen lite konstigt. Tog de bort för mycket? Ja kanske lite för mycket, jag saknade bitar så som när R blir full.  
 
Jag tycker också att zombiekänslan inte vara lika framhävande som i boken, det var lite "vanilj"- zombie och emellanåt kunde jag tycka att R's kompis, Marcus, inte alls såg ut som en zombie utan jag hade lätt kunnat missta honom för en morgontrött svensk ;) 
 
Det positiva i filmen var definitivt Nicholas Hoult och Teresa Palmer, jag gillade deras kemi och känslan de gav sina karaktärer! Jag gillade också soundtracket, det var passande men det var ibland lite för mycket musik under scenerna... jag tycker att man kan skapa en känsla utan en 80-tals dänga i bakgrunden. 
 
Vad ska jag ge för betyg? Jag vet inte riktigt men min sambo sa något vettigt (det händer ibland ;) att om jag inte hade läst boken hade jag gillat filmen betydligt mer. Så det svåra är; ska jag bedöma filmen enbart utifrån filmen? Svaret på den frågan är självklart ett ja och därför ger jag filmen 4/5 i betyg men detta betyg kommer med en varning, att det kan finnas en risk att om du har läst boken att du inte gillar filmen lika mycket. 
 
Betyg: 4/5
 
 
 

Boktips: Don't go

 
Don't Go skriven av Lisa Scottoline ligger just nu på andra platsen på New York Times bestsellers list.
 
Boken handlar om en doktor, Dr Mike, som bestämmer sig för att lämna sitt stabila hemma bestående av fru, nyfött barn och sin klinik för att åka ut till kriget. Han jobbar som en doktor på fältet när han får informationen om att hans fru har gått bort. Han åker hem igen och upptäcker att allt har fallit samman. Den enda familj han har kvar är sin dotter och hon vet inte ens vem han är. 
 
Boken ska vara väldigt gripande och fylld av känslor. 
 
Den går att köpa på Adlibris och Bokus

Hungerspelen: Dag 4

Dagens fråga är: 
 
A character you love that everyone hates?
 

Vilken svår fråga, kan man inte bara gilla alla karaktärer som andra gillar ;) Jag får helt enkelt svara Seneca Crane! Det är han som styr och fixar med Hungerspelen. Han är ganska elak och utsätter spelarna för daglig tortyr.
 
Varför gillar jag den här karaktären? Jadu, det beror nog på att jag känner att han är en följare till President Snow. Han vill kanske inte vara så elak som han egentligen är utan han gör det för att inte komma på fel sida av President Snow. Denna rädsla tycker jag gör honom till en bättre person, för det visar på att han har lite mänsklig godhet. I slutet av bok ett tycker jag att denna godhet visas även ifall den är påtvingad.
 
Men nej, jag anser inte att Seneca Crane är en karaktär jag älskar men det jag vill poängtera är gråskalan, att han kanske var snäll men blev tvingad av samhället att axla en elak roll. 
 
Bildkälla
 

Första bilden från filmen Divergent

De har släppt den första bilden från inspelningen av Divergent. Det är scenen där Four kastar knivar på Tris, för mig är det en ganska intressant scen så jag glad över att den får vara med i filmen. Jag kan tänka mig att det är många scener som kommer försvinna i filmformatet, vilket är synd men allt kan ju inte vara med. 
 
Finns det någon scen ni absolut vill se i filmen? 
 
För mig är det inte så viktigt mer än att jag gärna vill se hur det ser ut i Dauntless headquarters... men det lär de definitivt ha med i filmen ;) 
 

Åka båt med en tiger

Jag har inte läst boken Berättelsen om Pi skriven av Yann Martel men har sett filmatiseringen. Filmen gillade jag jätte mycket! För er som också vill göra en resa med en tiger har 9gag lösningen:
 
Kunde inte hålla mig för skratt när jag såg bilden... likt Life of Pi men ändå inte ;)

Hungerspelen: Dag 3

Det har bara gått tre dagar av Hungerspelen så det är en hel del frågor kvar att diskutera! Dagens fråga lyder som följande: 
 
A character you hate that everyone loves
 

Jag tycker att jag låter så kall när jag svarar på dessa frågor och dagens svar kommer inte att sätta mig i bättre ljus. För den karaktär som jag inte gillar som många andra gör är Primrose Everdeen. 
 
Prim är Katniss syster, systrarnas biologiska band är de enda likheter jag ser mellan dem. Prim är annars en ganska blek karaktär och lider av samma tråk-syndrom som Gale. Hon är egentligen en snäll person och det märker man framförallt i bok 3, Revolt, men ändå är jag inte särskilt förtjust i henne. Jag antar att hon inte kan ta en lika stor plats som Katniss och på så sätt sjunker hon in i bakgrunden. Jag är inte så förtjust i deras mamma i heller, men hon är väl inte en karaktär som många gillar. Både Prim och mamman känns bara som en last som måste dras med. Fast handlingen hade inte varit detsamma om denna last inte hade funnits. Jag kan inte säga att jag hatar Prim, jag bara inte känner särskilt mycket för hennes roll i böckerna. 
 
 

Glad över refusering!

Jag trodde aldrig att jag skulle bli glad över en standard refusering men ändå sitter jag här med ett leende på läpparna efter att ha läst ett kort mail från ett bokförlag! Har jag blivit galen? Haha kanske det! Men nej, inte galen utan det beror snarare på att jag känner att boken inte är redo. Nu när jag har påbörjat omskrivningen av manuset inser jag hur mycket det är som saknas! Boken är inte klar, vilket jag trodde när jag skickade in den till bokförlagen. 
 
Genom att jag själv inser att det brister i boken så känns det mer okej att bokförlagen inte är intresserade! Att jag dessutom vet vad som behövs ändras för att kunna förbättra boken gör det att situationen inte känns lika hopplös som tidigare. 
 
Så tack för denna tråkiga refusering, jag använder den som bränsle i min skrivmotor! Haha, jag kanske har blivit lite galen ;)
 
 

Nytt i hyllan!

Äntligen fick jag hem det efterlängtade paketet från Adlibris. Inuti hittade jag följande böcker: 
 
Insurgent av Veronica Roth: Efterföljaren till Divergent, jag måste ju få veta vad som händer härnäst! Jag kommer läsa den här boken först, jag kan inte vänta längre. 
 
Överenskommelser av Simona Ahrnstedt: Jag fick tips av en läsare att läsa den här boken. Jag behöver läsa mer svensk litteratur och den här verkar intressant. Historia och romantik, det är som gjort för mig! 
 

Hungerspelen: Dag 2

Dagens fråga är: Vilken karaktär i böckerna gillar jag minst?

Det finns en del karaktärer i boken som jag inte riktigt gillar bara för att de gör elaka saker, jag kan dock tycka att det är okej att vara elak när man spelar en karaktär med den personligheten. Det jag inte gillar är när karaktärer är platta och tråkiga och sådan är Gale Hawthrone. Den enda uppfattningen jag har om honom är att han är snäll... men egentligen är han så snäll? Jag tänker på i bok tre så är han ganska dum mot Katniss. Jag kan också tycka att Gale står för de stereotypiska; "jag är snäll och jag skyddar min kvinna"- idealet men egentligen behöver inte Katniss en sådan, hon kan ju ta hand om sig själv.
 
Nej, jag stör mig på Gale och hans bleka karaktär, han är säkert jätte snäll i jämförelse med President Snow men ändå gillar jag honom inte! Tråkigt men sant! 
 
Bildkälla
 
 

Bok vs film: Admission

Det var längesen jag lade upp ett inlägg från kategorin "Bok vs film" men nu har jag hittat ett nytt fynd; Admission. 
 
Admission är en bok skriven av Jean Hanff Korelitz och handlar om Portia som jobbar på Princeton University i avdelningen där de acceptera nya studenter till universitet. Mitt under årets stressigaste period, när de behöver godkänna studenter inför höstterminen, kryper Portias förflutna fram. Ett förflutna som skakar hennes annars väldigt stabila liv...
 
Filmen med samma namn är regisserad av Paul Weitz. Den släpps i vår/sommar 2013! Det är Tina Fey som spelar Portia och även Paul Rudd är med. 
 
Det verkar vara en blandning mellan drama och komedi. Jag kan inte riktigt avgöra vad som är bättre, att läsa boken eller att se filmen. Jag kan tycka att Tina Fey är en oerhört kul skådis och ifall det är en komedi kanske det bättre att se filmen. Jag vet inte om handlingen är så pass intressant att jag vill läsa en hel bok om det... hmm, jag tror nog att filmen vinner i den här kampen. 
 
Är det någon som har läst boken? 
 
 
Bok
 
vs 
 
Film
 
 

Klä väggarna i böcker

För mig har det alltid varit självklart att jag i mitt framtida hus ska ha ett kontor eller bibliotek fyllt med böcker men om detta inte skulle vara möjligt har jag hittat en plan B. Det kan vara så att det inte finns plats med bokhyllor i rummen, att jag inte har tillräckligt med böcker (det kommer nog inte bli så ;) eller så kanske jag vill ha bokhyllor i varje rum... vilket som, här finns lösningen: BOKTAPETER
 
Man kan ha hur långa hyllor som helst
Varför inte sätta upp sidorna från ens favoritbok, så fint! 
 
Du kan nu även ha bokhyllor på toaletten genom dessa tapeter ;) 
 
Det är dessutom dammfritt!
 
Vad säger ni, vill ni ha boktapeter hemma? 
Jag tror nog att jag själv vill ha den riktiga varan, inget slår en verklig hylla med alla ens favoritböcker! 
 

Hungerspelen: Dag 1

Månadens första fråga är: Vilken är min favoritkaraktär från boken?

Jag fick fundera ett bra tag på detta då de finns så många karaktärer som jag gillar. Dessa karaktärer har både starka och svaga sidor som får mig att både gilla och bli tveksam till dem. Jag har dock bestämt mig för att min favoritkaraktär är Katniss Everdeen. 
 
Katniss är en stark tjej, både fysisk och psykisk, samtidigt som även hon kan bryta ihop i tårar. Inget är svart och vitt och det tycker jag Katniss representerar. Hon är en bra förebild och det är viktigt för mig när det kommer till kvinnliga huvudkaraktärer. Det som jag kan bli lite tveksam till Katniss är hennes kärleksdrama, att hon inte kan bestämma sig mellan pojkarna. Katniss som annars är en väldigt omtänksam person blir i detta sammanhang lite elak... men jag antar att det är även sak som visar på hennes komplexitet, vilket är något jag gillar!
 
Jag måste tillägga att jag tycker att Jennifer Lawrence gör ett jätte bra jobb när det kommer till att spela Katniss! Hon fångar hennes starka och svaga sidor på ett sätt som är intressant! 
 
Bildkälla
 
 

30 dagar av Hungerspelen!

Hungerspelen är en av mina favoritböcker och det vore därför inte fel att tillägna 30 dagar åt boken. 
 
Jag är jätte tacksam för tipset, Louise, från bloggen Boken är tankens barn. Så från och med imorgon kommer det varje dag, i en månads tid dyka upp ett inlägg om dagen som svarar på en fråga som är inspirerad av Hungerspelen. Här nedanför kan ni se vad inläggens teman kommer att vara: 
 
(Ni som inte gillar Hungerspelen behöver inte oroa er, det kommer såklart andra inlägg också ;) 
 
Teman:
Day 1: Your favorite character:
Day 2: Your least favorite character:
Day 3: A character you hate that everyone loves:
Day 4: A character you love that everyone hates:
Day 5: Your favorite fight/battle scene:
Day 6: A scene that made you laugh:
Day 7: A scene that made you cry:
Day 8: The character you are most like:
Day 9: Your favorite quote:
Day 10: Peeta or Gale:
Day 11: Something you hate about the series:
Day 12: A character you wish hadn’t died:
Day 13: A character you wish had died:
Day 14: Your favorite tribute (aside from Peeta/Katniss):
Day 15: Your least favorite tribute (aside from Peeta/Katniss):
Day 16: A question you wish had been answered in the book:
Day 17: The worst death:
Day 18: A song that reminds you of the series:
Day 19: Your favorite pairing:
Day 20: Your least favorite pairing:
Day 21: A pairing you don’t get:
Day 22: Your favorite book of the three:
Day 23: Your favorite secondary character:
Day 24: Your least favorite secondary character:
Day 25: Your dream cast:
Day 26: Your favorite scene in The Hunger Games:
Day 27: Your favorite scene in Catching Fire:
Day 28: Your favorite scene in Mockingjay:
Day 29: Your favorite thing about the entire series:
Day 30: A book/series that you would rec to fellow fans

Inspiration: Nattens lugn

Jag kunde inte somna igår kväll, jag låg och stirrade upp i taket till ett bakgrundsljud bestående av sambons snarkningar, eller som han skulle kalla det, djupa andetag ;) Jag behövde verkligen sova för att vi skulle upp tidigt idag men ändå gick det inte. Jag tänkte på min bok, vad som jag behöver ändra och vilka scener jag vill lägga till. Jag skrev en ny inledning i tankarna och hade en dialog mellan mina karaktärer. Till sist var jag tvungen att ta fram mobilen för att kunna skriva ner allt jag kom på. Klockan blev ett innan jag lade ner mobilen och kunde släppa boken. 
 
Jag vet inte hur det är för er i ert skrivande men mina bästa idéer kommer när jag ligger i mörket och lyssnar på min sambos "andetag". Jag vet inte varför men det är ett lugn som gynnar min fantasi! Så även om jag är trött idag var det definitivt värt det :)
 
 
 
 

Filmrecension: Anna Karenina

”Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt.”
 

Titel: Anna Karenina
Regi: Joe Wright 
Premiär: Februari, 2013
Stjärnor: Keira Knightley, Matthew Macfayden & Jude Law. 
Baserad på bok: Anna Karenina skriven av Leo Tolstoy
Imdb-betyg: 6,7 av 10. 
 
Handling: Keira Knightley spelar Anna som är gift med en äldre aristrokrat. Hon är ganska missnöjd med sitt liv även ifall hon har sin kärlek för sonen. Hon bestämmer sig för att ha en affär med tjejtjusaren Count Vronsky. Det är en affär som försätter Anna i en besatthet som gör det svårt för henne att se något annat. Vid sidan av den kärlekshistorian berättas en annan som handlar om en godsägare och en kvinnlig aristokrat. Hela filmen är utspelad på en teaterscen som gömmer sig i bakom en vacker rekvisita. Genom filmen får man ta del av kärlek, svartsjuka och klasskildring. 
 
Vad tycker jag? Den första halvtimmen av filmen hade jag svårt för att greppa konceptet då nästan alla scener utspelar sig på en teaterscen. Detta även ifall scenen ska utspelas sig i en helt annan stad eller är på exempelvis en tågstation. Jag kan tycka att det var lite knepigt i början och jag hade därför svårt att hänga med i historian. Men när jag väl fastnade i dramat tyckte jag att teaterkonceptet var romantiskt och passande. 
 
Jag har inte läst Anna Karenina och jag visste därför inte vad som skulle hända, det kan bidra till att jag verkligen gillar den här filmen. Det är passion, spänning men det bjuds även på tårar. Keira gör ett bra jobb, som vanligt! Hennes skildring av Anna tyckte jag var excellent och djup. Det var också roligt att Matthew Macfayden var med i filmen, då blev det en reunion på Stolthet och fördom, Matthew som spelade Mr Darcy och Kiera, Elizabeth Bennet. 
 
Filmen är för mig som konst, en vacker duk som är godis för mina ögon men den får dock avdrag för att den var svår att komma in i; 
Betyg: 4/5
 
 
Andra filmer som liknar Anna Karenina: 
 
A dangerous method, Moulin Rouge, Atonement och The Duchess 

(Det blev nästan bara Keira Knightley- filmer ;)
 

Prolog?!

Uppdatering på manusfronten: Jag håller just nu på att skriva om mitt senaste manus och jag har fastnat på prologen. Inledningen är en av de viktigaste delarna i boken, det är den som sätter tonen och den som fångar läsarna. På senaste tiden har jag läst många böcker med bra första meningar och jag nu insett hur viktigt det är med just den inledande meningen. Till exempel: 

Warm Bodies inleder boken med: I'am dead, but it's not so bad...". 
 
Divergent: "There is one mirror in my house."

Jellicoe Road: "My father took one hundred and thirty-two minutes to die". 
 
Alla dessa tre är bra exempel där de fångade mig som läsare. Jellicoe Road har en ypperligt bra inledande mening men det hjälpte inte igenom hela boken vilket visar på att även om inledningen är viktigt måste såklart resterande också hålla samma klass. 
 
Jag har även funderat över vad mitt syfte är till att ha en prolog och jag undrar ifall det hade varit bättre att bara ta bort den... Jag brukar ha en prolog bara för att det är en kort inledning, som sätter tonen för vad som kommer hända i boken, men jag funderar på om det kan funka lika bra utan. 
 
Det är svårt; prolog eller inte? Vad ska jag ha för grym inledande mening? Det är många frågor att ta ställning till.
 
Vad tycker ni, gillar ni böcker som inleder med en prolog eller föredrar ni att börja direkt på första kapitlet? 

Vinst!

 
Jag som inte brukar vinna i spel såg på Författardrömmar's blogg att jag är vinnaren till Kim M Kimselius bok Att Skriva med glädje. Det är en bok jag ser fram emot att läsa och lära mig ifrån. 
 
Adlibris kan man läsa följande beskrivning till boken: 
 
Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 22 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok

Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok.

En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!

Tänk så bra lördagen blev, tack igen! :) 
 
 
 

Lördagslista: Dystopi

Den här lördagslistan är inspirerad av dystopi, efter att ha läst både Hungerspelen och Divergent känns det som ett tema som är väldigt aktuellt och populärt både i litteraturen och i filmens värld. 
Så nu kommer här en lista med tips på fyra böcker och filmer med grund i en dystopisk värld. 
 
Böcker: 
 
Delirium skriven av Lauren Oliver: Delirium är den första boken i en trilogi och riktar sig till unga vuxna. Världen som huvudkaraktären, Lena Haloway, lever i ser kärlek som en sjukdom som går att bota. När man fyller 18 år får man en behandling för kärlek och Lena har 95 dagar kvar innan det är dags för henne. Hon ser fram emot dagen när hon inte längre kan känna kärlek men under dessa 95 dagar händer det något otänkbart...
 
Divergent skriven av Veronica Roth: Såklart måste Divergent vara med på den här listan. Divergent är också riktad till unga vuxna och handlar om Beatrice som blir 16 år och måste välja vilken falang hon ska ingå i. Det finns fem olika och hon borde välja den falang som hennes familj tillhör men hon är osäker på vilket hon ska göra. Valet kommer att förändra hennes liv...
 
Hungerspelen skriven av Suzanne Collins: Varje år väljs två spelare från varje distrikt ut till att delta i det populära Hungersspelen. Ett spel där det bara finns en vinnare. Katniss Everdeen tar sin systers plats i spelen och vi får följa hennes resa till huvudstaden och hennes kamp för överlevnad. 
 
A clockwork Orange skriven av Anthony Burgess. Boken utspelar sig i framtiden, i en värld där farliga gäng styr städerna. I denna skrämmande värld får man följa Alex som är 15 år gammal. Alex är en kille som inte har problem med våld och han döms till 14 år i fängelse. Men efter bara 2 år släppts han fri...
 
Filmer: 
Finns jätte många filmer inom detta tema, det var därför svårt att hitta ett bra urval men här kommer några stycken: 
 
The Island: En film från 2005 med Ewan McGregor och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Jorden har blivit förstörd av förgiftning och miljöförstöring, därför har alla människor samlat i en sluten stad. Ifall man vinner ett lotteri har man möjlighet att lämna staden för att besöka paradiset som heter The Island. Ewan McGregor spelar en man som är trött på rutiner och drömmer om att få lämna staden. Hans dröm leder honom i trubbel... 
 
Matrix: Är en känd rulle från 1999 med Keanu Reeves i huvudrollen som Thomas A. Anderson. Thomas aka Neo står inför ett val när han träffar den farligaste terroristen på jorden, Morpheus. Han berättar för Neo att han lever i en overklig värld som heter The Matrix. Neo får ett val som innebär att han antingen äter ett rött piller, som tar Neo tillbaka till den verkliga världen eller att han tar ett blått piller som gör att han glömmer bort mötet med Morpheus. Neo tar den röda tabletten. 
 
V for Vendetta: Filmen är en dystopisk thriller från 2005 med bland annat Natalie Portman och Hugo Weaving i huvudrollerna. Den utspelar sig i ett framtida London där ett fascistisk parti har tagit över makten i landet. V är en maskerad frihetskämpe som är på jakt efter hämnd. Natalie Portmans roll Evey blir indragen i den här konflikten och hon är den som kommer att avgöra om V är ond eller god.  
 
I, Robot: Filmen hade premiär 2004 och Will Smith spelar huvudrollen som polis vid namn Del Spooner. Spooner kallas in för att undersöka ett misstänkt självmord. Ett självmord som de egentligen tror att det är en robot som är orsaken till, att det skulle vara roboten som har dödat offret. Men enligt robotarnas lagar gör det omöjligt för dem att döda... detta skapar frågor som leder Del Spooner till kaos. 
 
 
 
 
 
RSS 2.0