Nu är jag hel igen

Ni vet, för en vecka sen dog min dator, den dator som jag har skrivit mina tre böcker på och dagligen skrivit blogginlägg på. Den var min bästa vän som jag umgicks med mer än min närmsta familj men tyvärr överlevde den inte en vas full med vatten. Det var en dramatisk dag när min kära dator dränktes och jag har inte riktigt återhämtat mig men igår kom det en ny fin sak. Den är mindre, snabbare och faktiskt till utseende lite vackrare. Jag hoppas att den vill bli min nya bästa vän lika mycket som jag: 
 
 
 
 

Åhh vad jag längtar!

Helgen är här vilket betyder att det är dags för bokbloggsjerka hos Annika. Den här veckan ska vi svara på följande fråga: 
 
 
Vilken bok/vilka böcker längtar du mest av allt efter just nu?
 
 
Det finns två böcker som jag längtar oerhört mycket efter och det är *trumvirvel*: Den tredje boken i All Souls trilogin, skriven av Deborah Harkness. Jag läste först A discovery of Witches och fastnade direkt. Bok två, Shadow of Night, var minst lika bra och spännande så nu längtar jag galet mycket efter den tredje boken. Men tyvärr har inte Deborah Harkness skrivit klart boken, hon har inte ens en titel på den... vilket betyder att det kan dröja ett tag innan jag får den i min hand. 
 
 
Bok nr två som jag dreglar efter *trumvirvel*: Allegiant skriven av Veronica Roth. Jag läste Divergent på en sekund (kändes det som) och bok två Insurgent slank också ner relativt snabbt. De är spännande böcker med en intressant tvist så det är såklart att jag vill läsa hur det kommer att sluta. Allegiant släpps 22 oktober 2013 och japp, jag räknar ner! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den "coola" bokhandeln

Prologue Bookstore ligger i Singapore och är en bokhandel som är stilren och modern med en hint av starka färger. Jag skulle klassificera den här bokbutiken som en "ungdom", som är cool och fräsch och som kommer med nya idéer. I Prologue Bookstore kan du hitta de flesta böcker i alla dess generar, så om du är sugen på att uppleva denna speciella miljö är det bara att ta första planet dit ;) 
 
Deras hemsida hittar du här: Prologue Bookstore
 
 
 
 
 
 
 

Boktips: The Infatuations

 
Titel: The Infatuations 
Författare: Javier Marias
Utgiven: Mars 2013
Genre: Deckare
Kan köpas här: Adlibris
 
Jag är tveksam till deckare fast The Infatuations skriven av Javier Marias verkar riktigt spännande.
 
Boken handlar om Maria som alltid besöker samma café varje morgon för att äta frukost. En dag fastnar hennes uppmärksamhet på ett vackert par som följer samma morgonrutin som hon. Maria finner dem intressanta och har svårt för att släppa dem. När paret plötsligt inte kommer en morgon blir hon fundersam och undrar vad det är som har fått dem att bryta denna rutin. Hon läser sedan i tidningen och upptäcker att mannen har blivit mördad. När kvinnan kommer tillbaka till caféet med en annan man börjar Maria blir fundersam. Hon går fram och beklagar sorgen till kvinnan men hela situationen förblir underlig. Vad är det som egentligen har hänt? 
 
The Infatuations ska vara en bok som berör ämnen så som liv, död, moral och kärlek. Jag blir definitivt intresserad för det verkar vara en komplex deckarhandling. Men jag hoppas verkligen inte att det är kvinnan som har mördat sin man, i så fall blir jag besviken då det är alldeles för förutsägbart. Nej, jag tror/ hoppas att boken är bättre än så ;) 
 
Har någon av er läst The Infatuations? I så fall vad tycker ni? 
 
 

Intressant fakta om Stephen King

 
Jag läser just nu Staden som försvann skriven av en väldigt unik och intressant författare; Stephen King. Han har skrivit en hel del böcker och en del av dessa har även blivit till film, nu senast Carrie. Här kommer lite rolig och intressant fakta om denna etablerade och duktiga författare:
 
  • 1999 blev Stephen King påkörd av en skåpbil utanför sitt hem och var nära på att förlora livet. Han bestämde sig för att köpa denna skåpbil för 1500 dollar och när han tillfrisknade slog han i sönder bilen för att sedan kasta den på skroten. 

  • Stephen är med i en ett band enbart bestående av författare/ journalister och bandet kallas The Rock Bottom Remainders. De turnera en gång om året tillsammans. 

  • Under 80-talet hade Stephen ett allvarligt drog- och alkoholproblem och han kommer än idag inte ihåg att han har skrivit boken Cujo.

  • Hans närmsta familj är alla författare, hans fru Tabitha har skrivit sju böcker, Joe deras äldsta son skriver skräck precis som sin pappa, minsta sonen skriver också och den sonen är även gift med en författare... så japp en familj som gillar att skriva. 

  • Stephen var så frustrerad på sitt manus Carrie när han skrev det vilket fick honom att kasta det i papperskorgen. Det var sen hans fru som tog upp det igen och övertygade honom att fortsätta arbeta med det. Han fick till sist Carrie publicerad och har nu tjänat massa massa pengar på detta verk.
 
För er som inte har läst något av Stephen King, gör det! Han skriver oerhört bra även om hans böcker oftast är lite dryga i början... men bortsett från det, så skit bra! 

Bokrecension: Delirium

"Love, the deadliest of all deadly things:
It kills you both when you have it and when you don't". 
 

Titel: Delirium 
Författare: Lauren Oliver
Utgiven: 2011
Genre: Dystopi & young adult
Serie: Delirium serie nr 1
Kan köpas här: Adlibris
 
Handling: 
Det är 95 dagar kvar innan Lena ska göra behandlingen som kommer att bota henne från att uppleva kärlek. Lena bor i ett samhälle där man har bedömt att kärlek är roten till allt ont och för att kunna bota det onda måste man ta bort förmågan att älska. Lena längtar till den dagen hon ska genomgå behandlingen men denna önskan träffar på ett hinder vilket består av en ung kille vid namn Alex. Den kontrollerade Lena tappar sin stabilitet och plötsligt känns inte hennes framtid lika självklar. 
 
Vad tycker jag? 
Delirium känns som en klassisk ungdoms dystopi som väcker både tankar och känslor. Jag är svag för dystopier och faller därför ganska hårt även för den här boken. Idéen om att kärlek är något som är farligt känns spännande och det är något som jag själv inte har tänkt på tidigare men efter att Lauren Oliver har förklarat det i boken så kan jag se en logik i konceptet.
 
Lena som huvudkaraktär är komplex och hon tror sig ha livet planerat men ack så fel hon har. Relationen mellan Lena och Alex är även de en krydda som gör innehållet mer intressant. 
 
Det som är minus med boken är att det känns lite utdragen, där finns partier som är långsamma och som man hade kunnat radera och jag ställer frågan om det inte hade funkat bättre att istället för att göra tre böcker sammanställa det till en lång bok med mer kompakt innehåll. Det är bara en fundering som jag har och det är inte säkert att det hade funkat bättre så. Ett annat minus är att den är lite förutsägbar, vilket egentligen inte stör mig så jätte mycket. 
 
Jag gillar Delirium men jag saknar den utpressade spänningen som det fanns i Divergent. Men man kan ju inte få allt, för Delirium är en lättläst bok med intressanta ämnen. 
 
Betyg: 4/5. 
 

OMG: Divergent Trailern!

 
 
Åh herregud den verkar riktigt bra! Jag måste även påpeka att jag har känt mig tveksam till att Shailene ska spela Tris men det funkar bra i trailern så nu känns det inte längre som ett orosmoment. Jag tror att detta kan bli bra, vem mer än jag längtar tills premiären i mars? 
 
 

En sådan dag...

Ja det är en sådan dag när ens 300kronors kanin hoppar upp på matbordet, välter en vas med blommor och dränker sin dator värde av 10 000kr! Min dator är död likaså nya numret av Skriva som också strök med (ironisk nog pratar de i detta nr vikten av att dubbelspara sina manus) Och nu till den stora frågan, hade jag gjort en säkerhetskopia på min bok?! Tyvärr var jag inte så intelligent men tur var lyckades min sambo rädda hårddisken, yeah! Så vad lärde jag mig av detta? 
 
1. Köp inte blommor
2. Gör en säkerhetskopia på ditt manus varje gång du arbetar i det
3. Jättekaniner kan faktiskt hoppa upp på matbordet även om det känns fysiskt omöjligt, suck! 
 
Jag låter kanske positivt men innerst inne gråter min själ, jag är alldeles tom utan min dator :( 
 
Clara är väldigt söt men även väldigt klumpig...
 
 
 

Filmrecension: Now You See Me

"First rule of magic: always be the smartest person in the room."
 
Titel: Now You See Me
Regi: Louis Leterrier
Premiär: 10 juli 2013 (Sverige)
Genre: Crime, mystery & thriller
Stjärnor: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelsson, Isla Fisher, Dave Franco och Morgan Freeman m.fl. 
Imdb-betyg: 7,4 av 10. 
 
 
Handling: 
Fyra personer som är väldigt olika binds samman genom deras oerhörda skicklighet när det kommer till magi. De startar en magigrupp tillsammans som de döper till The Four horsemen. De går från att vara okända till att uppträda på den största scenen i Las Vegas. Till deras första show bestämmer de sig för att råna en bank genom att använda "magi". De lyckats såklart och det slutar med att de regnar pengar över publiken. Detta skapar en jakt mellan The Four Horsemen och polisen. Polisen vill sätta dit magigruppen för brottet men behöver då erkänna att magi finns eller så måste de åtminstone lista ut hur de har lyckats lura dem. 
 
Vad tycker jag? 
Jag älskade filmen The Prestige som handlar om magi och därför föll även Now you see me mig i smaken. Den är underhållande och bjuder på tricks som är så häpnadsväckande att man bara kan stirra. Tempot är snabbt och handlingen utvecklar sig på ett sätt som gör att jag håller mig intresserad genom hela filmen. 
 
Skådespelarna är skickliga och det är en oerhört kändistätt film vilket kan vara både till sin fördel och nackdel. Det positiva är att deras skicklighet höjer filmen och negativt för att jag tycker att alla dessa stora skådespelare måste bråka om utrymmet. Jag kan tycka att det hade räckt med hälften så att de hade kunnat ta mer plats i filmen. 
 
Det är coola effekter och även magitricksen är bra gjorda dock är det ett stort minus att en del av dessa tricks är uppenbart datagjorda vilket tappar trovärdigheten inför att riktiga magiker kan utföra detta. I The Prestige fanns det också en del overkligt men det bäddades in i verkligheten på ett snyggare sätt så att man inte ifrågasatte det som hände, vilket är något som jag saknade i Now you see me. 
 
Det är bra, det är underhållning och humor men det är inte en film med något vidare djup i sig. Trots detta kan jag rekommendera att se Now you see me. 
Betyg: 4/5
 
 
 
 

När man är så uttråkad att man bara måste byta...

Japp, jag har nu försökt läsa Lady chatterley's lover i två veckor och jag är på sidan 56... det går sååå långsamt fram. Det första sidorna tänkte jag, oh, den här verkar intressant för att vara en klassiker men det intressanta dränks av beskrivningar. Och som de flesta av säkert vet så finns det inget jag avskyr så mycket som böcker som översvämmas av beskrivningar. Jag vill hellre kunna läsa om vad som händer istället för att folk ska beskriva sakerna till mig, som om jag själv inte kan använda min fantasi. 
 
Så jag ger upp om lady chatterley's lover, det är sällan jag lägger undan böcker som jag inte har läst klart men just nu behöver jag en spännande bok som håller igång mitt läsande trots att tiden är begränsad. Därför har jag bytt spår och läser istället den läskiga boken Staden som försvann (Salem's Lot) skriven av Stephen King.... och sicken skillnad det är! Recension kommer snart...
 
 
 
 
 

Bok vs film: Boktjuven / The book Thief

Boken: Jag stod på Akademibokhandeln med Night Circus i min hand när det kom fram en äldre dam och frågade om jag hade läst Boktjuven skriven av Markus Zusak. Hon menade på att om jag gillade Night Circus så kommer jag älska Boktjuven. Efter det har jag velat läsa Boktjuven men har inte hunnit. Handlingen utspelar sig i Tyskland året 1939 och man får följa med en flicka vid namn Liesel Meminger. Första boken som Liesel stjäl ligger på marken bredvid hennes lillebrors grav och det är början på hennes relation med böcker. Med hjälp av sin fosterpappa lär hon sig sedan att älska ord och böcker. 
 
Filmen: Som jag förstår det så är handlingen i filmen i stort sett detsamma som boken. Markus Zusak har varit med och skrivit filmmanuset och Brian Percival står för regi. Det är dessutom bra skådespelare med bland annat Geoffrey Rush som spelar Liesels fosterpappa och Emily Watson som hennes fostermamman. Det är Sophie Nélsse som har axlat den svåra rollen som Liesel. Sophie är relativt ny i filmbranschen men det jag kan se från trailern så verkar hon vara riktigt duktig. Boktjuven har premiär i Sverige 31 januari 2014. 
 
Bok vs Film: Planen är att hinna läsa boken innan filmen för efter att ha sett trailern så kan jag tycka att filmen verkar bra men det märks att den är baserad på en bok. Jag känner därför att det vore bäst att ha läst den innan man ser den. 
 
Ser ni fram emot filmen? Verkar den lika bra som boken? 
 
Trailern: 
 
 

Det perfekta namnet

Sicken vecka, det är alltid en utmaning att påbörja nya jobb med nya arbetsuppgifter men detta har verkligen toppat min kvot av utmaningar, vilket är något som både är oerhört kul då man utmanar sig själv samtidigt som man blir så himla trött av det. Så efter den här veckan har jag bestämt mig för att jag den här helgen behöver isolera mig vilket innebär att jag ska gömma mig i lägenheten, stänga av mobilen och att klädkoden blir mjukis. Då tiden har varit knapp de senaste veckorna och har jag inte haft möjlighet att delta på de senaste bokbloggsjerka men nu är jag igång igen och Annika ställer följande fråga: 
 
Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exceptionellt bra? 

Min första tanke var alla karaktärerna i bokserien A song of Ice and Fire skriven av George R.R. Martin då jag tycker att han har hittat namn som är unika men som även passar karaktärerna. Men om jag ska specificerar mig så är Jon Snow ett namn som karaktären bär upp exceptionellt bra. Jon är ett vanligt namn medan Snow är mer unikt vilket passar till karaktären som ska ses som väldigt ordinär men som egentligen är så himla unik. Jon är dessutom inte en Stark vilket alla påpekar jämt och ständigt. Alla bastards, söner som är födda utanför äktenskapet kallas Snow vilket är anledningen till att han har fått detta namn. Jag tycker att namnet Snow är så komplex, snö som är så oskyldigt, vit och positivt blir i George R.R. Martins värld förknippat med något negativt. Jag gillar allt med namnet och karaktären. Denna kombination av vanligt och ovanligt, positivt laddat vs negativt laddat, blir en sörja som bara den karaktären lyckas tygla. 
 
 

15 dejtingstips från Game of Thrones

Precis som rubriken lyder cirkulerar det nu 15 tips som rör dejting i en riktig "Game of Thrones" anda. Det är humor men jag skulle nog inte råda folk att följa dessa tips slaviskt, utan ta det med en nypa salt ;) Jag kommer lista några av dem men om ni vill läsa alla 15 tips kan ni hitta dem här
 
 
Raw hearts might not be your thing, but just think of it as repayment for taking him to that chick flick.
 
Nothing ruins a relationship faster than suspicion (besides beheading).
Pointing out your significant other's ignorance will simply hurt their feelings. Instead, use their flaws to teach them how to properly battle the elements will let them know you care.
 
Just because you can get your boyfriend to push a small child out a window for you doesn't necessarily mean you should.

Four är 6 år äldre...

Det har varit många som har reagerat på att skådisen som ska spela Four i den kommande filmatiseringen av Divergent ser allt för gammal ut. Four i böckerna är 18 år medan skådisen Theo James är 28, vilket är en stor skillnad. Fast detta är ett ganska vanligt fenomen i Hollywood, att man väljer en skådespelare som är betydligt äldre än karaktären som den spelar. Nu har i alla fall Shailene Woodley, som spelar Tris, gått ut med följande statement:
 
 
 
Okej om jag fattar det rätt så är plötsligt Four i filmen 24 år gammal medan Tris fortfarande är 16 (fast enligt Shailene är inte hon heller så ung?!?!)... hmm är det bara jag som reagerar på detta? För det första, är inte den åldersskillnaden lite för stor när tjejen är så pass ung? Ja, jag hade i alla fall inte velat att mitt barn skulle vara tillsammans med en 24 åring. Och för det andra tycker jag att det påverkar karaktärernas personlighet om de ändrar deras åldrar. Det som bland annat utmärkte Four tyckte jag var att han var lite lillgammal, att han hade tvingats växa upp för fort och fått uppleva en tung verklighet.
 
Jag tycker att det blir knepigt och jag ställer frågan, är detta en efterkonstruktion? Är det för att folk har klagat på att Theo James ser för gammal ut och nu plötsligt har dem bestämt sig för att han faktiskt ska vara så gammal som han ser ut, att det skulle vara planen från början. Nja, jag är tveksam till hela grejen.
 
Vad tycker ni, är det okej att Four plötsligt är 24 år istället för 18?
 
 
 
 

Finaste Clara

Vi har nu haft vår franska vädur Clara i cirka två veckor och vi har totalt kärat ner oss i den fluffiga kaninen. Clara är redan större än vår dvärgvädur som är 3 år gammal men trots hennes storlek är hon hur snäll som helst. Hon brukar ligga i soffan med oss och mysa, vilket inte de andra kaninerna har ro för. Vi kan redan nu märka en stor skillnad mellan en liten kaninras och en stor. Clara är mer tam än vad de små kaninerna är, fast det kan ju även beror på personlighet. Men egentligen är det strunt samma för vi är hur nöjda som helst med underbara Clara. 
 
Här ligger Clara tillsammans med vår 3 åriga dvärgvädur Alfons. 
 
Clara sover, så söt! 
 

Filmrecension: Pain & Gain

"Jesus Christ has blessed me with many gifts. One of them is knocking someone the fuck out!"
 
 
Titel: Pain & Gain
Regi: Michael Bay
Premiär: April 2013 (USA)
Stjärnor: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson och Anthony Mackie
Genre: Komedi, Drama och Crime. 
Imdb-betyg: 6,7 av 10. 
 
 
Handling: Tre biffiga killar kommer underfund med att de inte är nöjda med sitt liv. Det tränar och sliter ut sig på ett dåligt betalt jobb. De vill ha något mer eller snarare de vill ha mer pengar. Gänget bestämmer sig för att kidnappa en rik snubbe som är ganska otrevlig. Planen är att den elaka mannen ska frivilligt lämna över hans pengar till sina kidnappare...vilket går mindre bra.
 
Vad tycker jag? 
Jag såg trailern och tänkte sicken rolig idé men verkligheten var inte riktigt så skoj. Pain & Gain känns som en film som riktar sig den typiska manliga publiken. Det är muskler, lättfotade kvinnor med stora bröst, attityd, pengar, bilar och makt- japp en stor sörja av testosteron. Jag klarade 30 minuter med Pain & Gain och jag skrattade vid ett tillfälle. Humorn finns där men det är inte riktigt min grej. Ett annat minus är att handlingen berättas på ett knepigt sätt så att jag emellanåt inte vet var jag befinner mig, i nuet, framtiden eller det förflutna. Jag försökte hänga med i svängarna men efter ett tag tröttnade jag. 
 
Det fanns mycket negativt med filmen men jag måste ändå ge den lite beröm för Mark Wahlberg gjorde ett bra jobb som en av de biffiga killarna... men det var det enda positiva med filmen! 
 
Min sambo ville se färdigt filmen men jag sa nej tack, jag ville inte slösa bort min lördag på en dålig film. Vi såg istället klart Dexter säsong 5, och attans va bra den var! 
 
Betyg: 2/5
 
 
 

Söndagscitat

Just nu håller jag på att läsa klassikern Lady chatterley's lover och det går väldigt långsamt fram. Det händer inte så mycket men det går inte att neka att sättet D.H. Lawrence skriver på är jätte vackert. Så det är inte svårt att hitta ett citat som är värdig ett helt blogginlägg och här kommer en av mina favoriter: 
 
 
 
 

Lördagslista: Höstnyheter

När regnet öser ner utanför fönstret är det svårt att neka att hösten är på intåg. Jag själv älskar början på hösten, de vackra färgerna på löven, hur man kan tända ljus och se på tv utan att behöva rulla ner gardinerna ;) Det är helt enkelt mysigt. Hösten innebär även nyheter i både bokvärlden men likaså filmvärlden, här nedan kommer jag lista fyra kommande böcker och fyra kommande filmer som alla har sin "premiär" i höst. 
 
Böcker: 
 
Hoppas skriven av Åsa Anderberg Strollo: – Varför jag inte åker hem? Varför åker inte du hem?
– För jag har inget. Morsans a-kassa blev försenad och då blev vi vräkta, jag var tio år då och blev placerad. Men du verkar ju ändå ha ett hem?
Jo. Men handlar det bara om tak över huvudet? Vill man inte ha mer än så för att kalla det ett hem? Jonna försöker förklara – ilskan, skammen och sorgen över att mamma aldrig brytt sig, inte ens när hon nu lovat, hennes resa som blev droppen och sen alla försöken, alla misslyckade jävla telefonsamtal hem till mormor.
– Du stack för att du blev arg? Men du verkar ju inte arg längre?
Ett par dagar före jul får Jonna nog. Tar jackan och skolväskan och drar till Stockholm, tänker att hon ska skaffa jobb och bostad och rädda sig själv. Eller något. Men ingenting blir som hon vill, och livet som hemlös är också krångligt. Förbannat krångligt. Hoppas är en mörk skildring av samhället och samtidigt ett hisnande äventyr fullt av ljusglimtar. Det handlar om Jonna som alltid hoppas för mycket, om Alex och Elina som slutat hoppas för länge sen, och om den sista utvägen. Det går kanske inte att fly ifrån problemen, men vad finns det för alternativ?"- beskrivning hämtad från Gilla Böcker.
Socionomen i mig dras till den här boken, det verkar vara en komplex handling som skildrar verklighet. Hoppas är en bok som jag kommer att läsa i höst. Den släpps av Gilla böcker i oktober. 
 
Barnbruden skriven av Anna Laestadius Larsson:
"Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit. Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst." - Beskrivning hämtat från Adlibris
Åh den här boken verkar jätte intressant, gillar hela idéen om att man får en inblick i det svenska hovet under den tiden, Barnbruden ska definitivt läsas när den släpps 4 september av Pirat Förlaget. 
 
Doctor Sleep skriven av Stephen King: 
"Detta är en uppföljare på The Shining. Dan Torrance är tillbaka och är nu en medelåldersman som försöker fly sin pappas arv  och hamnar i New Hampshire där han jobbar på ett vårdhem. Dan kommer i kontakt med tolvåriga Abra Sten som även hon har en gåva. Men den gåva finns det folk som jagar och dem heter The True Knot och det är ett gäng äldre personer som kör runt i sina RVs och jagar barn med the Shining- gåvan. Doctor Sleep är en bok som skildrar en kamp mellan gott och ont." Jag har lovat mig själv att bli bättre på att läsa Stephen Kings böcker, han är ju en så oerhört bra författare! Jag kommer förmodligen inte att läsa Doctor Sleep inom den snaraste framtiden då jag inte ens har läst The Shining men vem vem, kanske om 10 år ;) Doctor Sleep släpps september av Simon & Schuster Audio. 
 
Rövarbruden skriven av Margaret Atwood:
"Zenia, en vacker, lysten och hänsynslös kvinna tränger sig in i tre andra kvinnors liv, utnyttjar dem skamlöst, stjäl deras män, blir uttråkad och drar vidare ... Roz, Charis och Tony är de tre offren. Zenia den personifierade ondskan. Och ändå - "människor som Zenia kommer aldrig dig inpå livet om du inte själv bjuder in dem", säger en av väninnorna." - beskrivning hämtad från Norstedts.  Även den här boken verkar spännande och intressant. Jag känner att hösten kommer präglas av spännande litteratur vilket passar i det höstliga mörkret. Rövarbruden släpps av Norstedts i oktober. 
 
Filmer: 
 
Catching Fire: Premiär 20 november. Jag behöver knappt beskriva den här filmen då jag har tjatat väldigt mycket om den på bloggen. Det jag kan säga är att den är baserad på andra boken i Hungerspelens trilogin och heter på svenska Fatta Eld.
 
Jack Ryan: En film som handlar om en CIA analytiker som upptäcker att Ryssland planerar att krascha USAs ekonomi genom en terroristattack. Handlingen i sig verkar inte någon höjdare men det som fångar mitt intresse är att Keria Knightley är med och hon brukar vanligtvis bara göra bra filmer. Chris Pine är en annan skådis som är med och även han är en favorit. Jack Ryan har premiär i Sverige 31 januari men den får ändå vara med på listan  i och med att den har premiär i USA i höst, så om ni åker dit kan ni se den ;)  
 
About Time: Titta hit ni som gillar romantiska filmer! About Time handlar om Tim som upptäcker att han kan resa tillbaka i tiden och kan därmed göra förändringar i sitt liv. Tim bestämmer sig för att försöka skaffa en flickvän vilket inte riktigt går så bra som han har tänkt sig. Rachel McAdams spelar en av huvudrollerna och Domhnall Gleeson (han som är med i Harry Potter som Bill Weasley) spelar Tim. Filmen har premiär i Sverige 18 oktober.  
 
Diana: Detta är en film jag ser fram emot, jag kan tänka mig att den inte är så jätte bra men allt med en Dianastämpel intresserar mig. Som ni säkert förstår handlar filmen om den engelska prinsessan Diana som gick bort för ett antal år sen. Filmen utspelar sig under hennes två sista år i livet. Naomi Watts spelar Diana, vilket jag tror är en bra kombination. Diana har premiär i Sverige 4 oktober.  Så vad säger ni, längtar ni till hösten lika mycket som jag? ;)  
 
 

Köp böcker i Lissabon

Jag föredrar de mysiga unika bokaffärerna men jag kan helt klart även uppskatta de moderna som bjuder på konst istället för komfort. Le Devagar är en bokhandel som ligger i Lissabon, Portugal, som gör en industriell tvist på temat. Det är hårda linjer och trots att det finns väggar fyllda med böcker behålls ändå lokalen stilren och relativ lugn för ögat att studera. 
 
 
Men tyvärr, hade jag inte åkt till Portugal för enbart den här butikens skull. Jag kan tycka att det blir för industriellt  vilket inte passar in på den idealbild jag har av mysiga och vackra bokhandlar. Fast jag kan ändå uppskatta charmen med det hårda... i alla fall under en kort stund ;) 
 
 
 

Att svära eller att inte svära? Det är frågan...

Det var längesen jag gav en uppdatering på manusfronten men just nu ser läget ut som för någon månad sen, jag rättar och jag ändrar. Det känns inte som om det finns ett slut på allt rättande, jag tror att jag är nöjd med en bit och sen läser jag igen och är jätte missnöjd. Japp, ni kan ju tänka er att det går oerhört långsamt fram... men jag vill så gärna få det rätt den här gången. Det bara måste vara bra, i alla fall tillräckligt bra så att jag får ett positivt refuseringsbrev. 
 
Men nu till min fundering, när jag skriver dialoger använder jag mig emellanåt av svordomar. För mig känns det som en viktig nyans i en dialog då man i "verkliga" livet använder sig av svordomar när man pratar. På ett sätt kan jag tycka att användningen gör så att dialogerna upplevs som mer verkliga men samtidigt känns det inte som om det är skriftligt korrekt.
 
Vad tycker ni? Funkar svordomar i dialogerna eller är det ett stort nej? 
 
 

Boktips: The Husband's Secret

 
Titel: The Husband's Secret
Författare: Liane Moriarty
Utgiven: Juli 2013
Kan köpas här: Adlibris
 
The Husband's Secret är skriven av Liane Moriarty och handlar om Cecilla som hittar ett brev som var ämnat till henne men vars "leveransdatum" blev helt fel. Brevet är skriven av Cecillas make och är menat att hon ska få läsa när maken har gått bort, det enda problemet är att Cecilla läser det när maken är i liv och detta brev innehåller en hemlighet som får allt att rasa. Cecilla har lyckats med allt, hon har ett bra jobb, ett vackert hem och underbara barn men det här brevet förändra allt. Det är en bok om äktenskap, kärlek och hemligheter. 
 
Husband's Secret utlovas vara en komplex historia som är välskriven och fängslande. Jag kan själv tycka att handlingen verkar oerhört intressant och hade gärna läst den här boken. 
 
Vad tycker ni? Läsa eller inte läsa? 

"Jakob Tipsar" Bokrecension: Have Spacesuit - Will Travel

 
"There is no such thing as luck; there is only adequate or inadequate preparation to cope with a statistical universe."
 
Titel: Have Spacesuit-Will Travel
Originaltitel: Have Spacesuit-Will Travel
Författare: Robert A. Heinlein
Utgiven: 1958
Kan köpas här: Adlibris
 
 
Handling: Boken handlar om Kip som precis slutat High School men tyvärr har han inga vidare framtidsutsikter då han trots väldigt goda betyg inte har pengar till något av de bra universitet eller colleges som han vill komma in på. Istället spenderar han sommaren med att jobba och gå med i en tävling om en resa till månen. Kip vinner inte första pris men får ett tröstpris vilket är en gammal rymddräkt. Utan månresan så nöjer han sig att med hjälp av hans intelligens och kunskaper om teknik restaurera rymddräkten så att den fungerar utmärkt igen. En dag när han är ute och testar Oscar (namnet som han döper rymddräkten till) så råkar han fånga upp en radiosignal från en annan rymdfarare (Peewee) och ner från himlen landar två rymdskepp. Detta är början på ett långt äventyr med Kip och Peewee, ännu en rymdintresserad och extremt intelligent person, där de kämpar för överlevnad på månen, slåss med utomjordingar och infinner sig i en situation där de måste rädda mänskligheten från utrotning i en galaktisk super domstol.
 
Vad tycker jag: 
 Det märks knappt att boken är skriven på 50-talet, Heinlein har en fantastisk fantasi och teknisk kunskap som nästan döljer detta faktum helt. Man kan nämligen inte riktigt urskilja i vilken tid berättelsen utspelar sig, vilket är väldigt speciellt. Man märker dock att det är en bok riktad till ungdomar, med ett modigt spännande äventyr. Detta behöver inte vara dåligt, men förvänta dig inte något djupt budskap i boken. Den är dock väldigt underhållande och spännande som sagt, en bra historia helt enkelt, och man tänker sig hela tiden hur bra detta skulle göra sig som en sommar-blockbuster. Ironiskt nog så är en filmadaption på gång, vilket jag ser mycket fram emot. Tillbaka till boken, Kip och Peewee är väldigt helylle, smarta och nästan för goda, men man kan ändå inte hejda sig från att heja på dem. Det starkaste i boken är nog spänningen, då jag många gånger inte kunde lägga ifrån mig boken över huvudtaget. Det är ett väldigt bra äventyr som tar en iväg långt från jorden och Kips mer tekniska utläggningar om avstånd och fysiska lagar tilltalar nog den teknikintresserade (som mig själv), men det faller samtidigt på sin enkla handling, att det inte är mer än vad det är. Så betyget hade blivit 3.5 solar av 5 om jag kunnat, men nu får jag nöja mig med en 3:a istället.
 
 

Låt oss skratta...

Måndag igen, det är sista veckan på mitt nurvarande jobb och sen ska jag byta igen. Som nyexaminerad är det helt klart många hopp mellan jobb, det här nya jobbet kommer bli mitt tredje nu sen jag tog min examen, åh vad jag längtar tills jag har ett fast arbete. 
 
För att fira denna underbara måndag kör vi på lite 9gag-skoj ;) 
 
Haha, det har varit kul att få en inblick i Stephen Kings värld ;) 
 
Faktiskt ganska likt ;)
 
Alltså vissa boktitlar är bara skumma! 
 
 

Coldplay + Catching Fire = Sant

Coldplay har nu kommit ut med att de har skrivit huvudlåten till den nya filmen Catching Fire som har premiär i höst. Låten som de har skrivit heter Atlas och ni kan se utdrag av texten här under: 
 
Det är svårt att få en uppfattning om låten genom att läsa en text men då jag älskar allt som Coldplay gör är jag säker på att även Atlas kommer hålla en hög standard. Jag kan även tänka mig att deras musikstil kommer passa perfekt till den känslan som Catching Fire vill skapa... åhh så bra det kommer bli! 
 
 

Filmrecension: Mud

"So you get your heart broke? Don't walk around with a shit look on your face. Get back in there, get your tip wet. You hear me?"
 

Titel: Mud
Regi: Jeff Nichols
Premiär: Maj 2013
Genre: Drama
Stjärnor: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon och Tye Sheridan. 
Imdb-betyg: 7,7 av 10. 
 
Handling: Två killar tar sig till en öde ö i närheten av deras bostad, på ön hittar de en båt som är uppsatt i ett träd. Den här båten blir killarnas hemliga ställe men en dag så upptäcker de att någon annan har flyttat in i deras båt. Det är en man som kallar sig själv Mud, han bor på ön och lämnar den aldrig, inte ens för att inhandla mat. Den ena killen, Ellis, får ett intresse får denna säregna Mud och hjälper honom med allt han ber om och han får bland annat fungerar som en budbära mellan Mud och hans flickvän som bor på fastlandet. Det är en film som tar upp spännande ämnen så som hur det är att växa upp, upptäcka vad kärlek innebär och att kunna veta vad som är rätt och fel.
 
Vad tycker jag? 
Mud är en intressant film med vacker miljö fast tempot är långsamt och det händer tyvärr inte så mycket. Mud är en karaktär som är komplex, han är lite naiv, en drömmare och blind på kärlek samtidigt som han har ett tufft yttre. Det är helt enkelt en intressant karaktär som Matthew tolkar på ett bra sätt. Jag blev verkligen glatt överraskad av Matthew McConaugheys insats, han som vanligtvis bara är med i filmer som ögongodis bjuder denna gång på något mer än bara hans muskulösa överkropp.
 
Tye Sheridan spelar Ellis och den här filmen hade inte varit lika bra utan honom, han är ung skådespelare som inte har gjort så mycket men attans vad bra han var! Skådespelarna gjorde ett super jobb men även om deras insats höjde kunde den inte rädda den bristande handlingen. Det hände inte så mycket vilket gjorde filmen tråkig. Mud är baserad på verkliga händelser och det kanske är därför som de inte vill fylla upp filmen med saker som inte hände men ändå, ge mig något mer så att man inte somnar. En helt ok film men jag kommer inte minnas den om någon vecka... så det är tur att jag skriver recensionen idag ;) 
 
Betyg: 3/5. 
 
 

Homeland trailer säsong 3

Jag älskar Homeland, det är en tv-serie som till varje avsnitt bjuder på något nytt och spännande. Den är så pass bra (illa) att jag nästan får ont i magen av att titta på Homeland bara för att den är så spännande. Nu har det kommit en trailer inför den nya säsongen och sicken trailer det är. Man vet aldrig vad som kommer att hända men vilka tvister den här säsongen verkar ta... men det är så typiskt Homeland, man vet aldrig vad som väntar. 
 
Om ni inte har sett Homeland rekommendera jag starkt denna tv-serie :)
 
 
Trailern till säsong 3 som börjar 29 september:
 

Läser just nu...

 
Jag har inte kunnat vara med på bokbloggsjerkan de senaste veckorna men nu är jag tillbaka igen och den här gången ställer Annika följande fråga: 
 
Vad läser du just nu?
 

Just nu läser jag en bokklassiker nämligen Lady chatterley's lover skriven av D.H. Lawrence. Som ni säkert vet kan bokklassiker vara lite tunga att ta sig igenom med sitt ganska komplicerade språkanvändning men än så länge har jag inte haft de problemen med Lady Chatterley's lover. Det är svårt att greppa att den skrevs 1928 då det sexuella temat på den tiden var lite tabu. Så för mig är Lady Chatterley's Lover urmodern till alla moderna snuskböcker så som exempelvis 50 shades of Grey och Synda.
 
Jag har inte kommit så långt in i boken men än så länge är den bra och jag kan rekommendera den om ni är sugna på att läsa en klassiker! 
 
 
 
 

Den vattenfyllda bokhandeln

Jag hittade en väldigt, väldigt unik bokhandel för den här veckans tema, affären heter Liberia Acqua Alta och beskrivs som den vackraste bokhandeln i världen. Vad är det som gör den så unik? Jo, tänk er en butik som delvis varje år fylls med vatten på grund av att kanalen utanför översvämmas och ägaren tvingas därför förvara böckerna i exempelvis en gondol och badkar. Det kan verka knepigt men ack så vackert det ser ut på bilderna. Affären ligger såklart i Venedig och har både nya och gamla böcker samt böcker i alla dess genre.
 
Tänk er boktrappa, tiotals katter springandes i butiken och en väldigt säregen ägare... sicken härlig kombination! Så tipset är att besöka Liberia Acqua Alta nästa gång ni är i Venedig. 
 
 
Vad tycks? Vill ni bada samtidigt som ni köper böcker? ;) 
 
 
 
 

Bok vs film: The Spectacular Now

Boken: The Spectacular Now är skriven av Tim Tharp och handlar om Sutter Keeley som går på high school. Sutter kan ses som den coola killen som aldrig tvekar och som alltid är festens stjärna. Han har inga planer på att söka vidare till college utan planerar att stanna kvar i byn för att ragga tjejer. En dag träffar han Aimee som är Sutters motsats, Aimee vet inte hur man ska bete sig i sociala sammanhang och hon har inte riktigt provat på att leva livet. Sutter bestämmer sig för att hjälpa Aimee och med det beslutet kommer också makten han får över Aimee. Sutter kan antingen välja att hjälpa henne eller välja att förstöra hennes liv...
 
Filmen: Filmen med samma namn hade premiär i USA den 2 augusti. För er som ser fram emot Divergent kanske ni uppskattar att det är Shailene Woodley som spelar Aimee, hon är en duktig skådis så kan tänka mig att det blir bra. Miles Teller spelar Sutter, Miles har även han en roll i Divergent. Filmen är regisserad av James Ponsoldt och har för tillfället 7.0 av 10 i betyg på IMDB. 
 
Bok vs film: Efter att ha sett trailern är jag riktigt lockad till att läsa boken innan jag ser filmen. Jag kan tänka mig att denna typ av handling definitivt klär sig bättre i bokformat, detta för att få ett djupare innehåll men trots det planerar jag även att se filmen. Det är romantik och tonårsbekymmer, helt enkelt en perfekt dramablandning!  
 
 
Trailern:  
 

Bokrecension: Before I met you

"He was not a boss-eyed sailor. Or a rapist. He was a legend."
 

Titel: Before I met you
Författare: Lisa Jewell
Utgiven: Maj 2013
Genre: Chick lit
Kan köpas här: Adlibris
 
Handling: Betty växer upp i en liten by och medan andra i hennes ålder beger sig ut på äventyr i den stora världen stannar Betty för att ta hand om hennes "sty"-mormor, Arlette. När Arlette dör avslöjar testamentet att en stor del av arvet ska gå till en person ingen i familjen har hört talas om. Betty bestämmer sig för att åka till London och hitta den här mystiska personen. Det är ett äventyr som leder till att Betty hittar sig själv men även vem hennes mormor egentligen var.
 
Vad tycker jag? 
Det är en bok som öppnar upp både till ett 90-tals och 20-tals London, så det är två kontraster som möts i samma bok. Trots att det är två helt skilda världar har Lisa Jewell lyckats fånga en gemensam känsla och två öden som binds samman även om det är flera år emellan dem. Jag gillar stämningen och uppskattar det bandet som Arlette och Betty har, det är även denna relation som är den röda tråden i boken. 
 
Det som är negativt med Before I met you är att den är lite lång och emellanåt tråkig. Det var inte en bok jag njöt av att läsa, jag läste mest för att jag var nyfiken för att se hur den slutade. Jag tror att mer spänning i handlingen hade gjort boken mer lockande. Det som först fick mig att läsa boken var på grund av den romantiska omslaget men tyvärr är det inte Before I met you den kärleksboken som jag förväntade mig. Kärleksscener beskrivs väldigt kort, vilket gör att man tappar dynamiken i förhållanden, jag saknar även praktiska kärlekshandlingarna istället för bara tankar kring kärlek. Nej, jag vill har mer kroppskontakt och mer spänning mellan två personer för att jag ska tycka att det är intressant. 
 
Men som sagt jag älskar Londonkänslan och sättet Lisa binder ihop två olika tidsepoker men något saknas. Jag vill ha mer spänning och mer kärlek. Så tyvärr är inte Before I met you en särskilt minnesvärd bok och därmed får den inte så högt betyg av mig. 
 
Betyg: 3/5
 
 
 
RSS 2.0