Semester!

När det här inlägget publiceras sitter jag i en solstol med en bok i handen och är fri från alla måsten, japp jag har tagit semester! Jag lämnar det varma Sverige för att åka till ett ännu varmare Grekland. Så under en veckas tid kommer det vara alldeles tyst på bloggen men oroa er inte, jag kommer tillbaka ;).  
 
Jag hoppas ni också får en trevlig vecka så hörs vi snart igen!
 
 
 
 
 

Shibuya Bookstore

Jag har listat ganska många mysiga och gamla bokaffärer de senaste veckor så det är hög tid för lite modernt. Shibuya Bookstore heter denna stilrena bokhandel som ligger i Tokyo. Bokhandeln ger ett modernt intryck med alla dessa unika vita bokhyllor som sprider sig som löpeld genom butiken. Bokhyllorna de använder sig av hade kunnat vara helt vanliga bokhyllor som man har hemma, så det känns lite ovanligt och unikt att se sådana i butiker. 
 
Så för er som vill göra ett besök Shibuya Bookstore åk till Tokyo :) 
 
Jag gillar de unika bokhyllorna, det är verkligen en rolig idé! 
 
 
 
 

När ska jag hinna?

När det tar tre dagar innan jag får tid för att slå mig ner i soffan är det ett säkert tecken på att jag har allt för mycket att göra. Och för att hitta en sak till att gnälla på kan jag påpeka att det otroligt varma vädret inte hjälper denna vardagsstress. 
 
Tyvärr har det inte blivit så mycket läsande den här veckan men jag har beställt två nya böcker som jag ser fram emot att läsa: 
 
Delirium skriven av Oliver Lauren  och Across the universe av Beth Revis. 
 
 
För övrigt kan jag bjuda på en bra bröllopsidé för er som är lika filmtokig som jag, ta unika bröllopsfoton: 
Bildkälla: 9gag
Min sambo som älskar Star Wars tycker att vi måste ta en bild på vårt bröllop med lightsabers, själv är jag lite tveksam ;)
 
 

Game of Thrones - Comic Con 2013

Som ni säkerligen vet är jag ett Game of Thrones- fan! Jag gillar böckerna, även om de sista böckerna har hållit en sämre kvalité än tidigare och jag älskar tv-serien. HBO har gjort en lysande framställning med grymma skådisar och snygga effekter. På årets Comic Con kom George R.R. Martin, Kit Harringot, Peter Dinkalge (min favorit! Så himla bra), Emilia Clarke, Rose Leslie, John Bradley, Michelle Fairley och Richard Madden. 
 
Ni kan se hela panelintervjun från Comic Con här: 
 
Det känns som om skådisarna har en sådan god relation till varandra vilket jag tror kan bidrar till att serien blir så himla bra och att karaktärerna funkar tillsammans. 
 

Boktips: Big girl panties

 
Titel: Big girl panties
Författare: Stephanie Evanovich
Utgiven: Juli 2013
Genre: Romantik, chick-lit. 
Kan köpas här: Adlibris
 
Big Girl Panties skriven av Stephanie Evanovich handlar om Holly som inser att hon är 32år gammal och är en änkan som är överviktig. Efter att hennes make dog har mat varit den enda trösten men nu har hon nått sin gräns och det är dags att komma i form. Holly får hjälp av en personligtränare Logan att komma tillbaka till sin tidigare vikt. De träffas ofta och trots deras olikheter byggs det fram kemi mellan dem. Logan som brinner för snygga kroppar upptäcker att han tycker att Holly är intressant även om hon inte är den perfekta smala kvinnan. 
 
Det är romantik och humor, Big Girl Panties är definitivt en bok för mig,
 
Vad tycker ni? 
 
Ni kan läsa mer om boken här

Måndag = skrattfest

Underbara måndag, det känns faktiskt helt okej att det är måndag för vi har en spännande och intressant vecka framför oss med kalas och utflykter så det ska bli kul. Här kommer veckans skörd av 9gags bokrelaterade inlägg: 
 
Detta var bara läskigt, tänk att komma hem efter att ha sett filmen World War Z och ens kompis hoppar fram sminkad som så... usch ;) 
 

Filmrecension: Drottningen av Versailles

"If you loved me, why did you leave the lights on?"
 
Titel: Drottningen av Versailles
Originaltitel: The Queen of Versailles
Regi: Lauren Greenfield
Genre: Dokumentär
Imdb-betyg: 7,0 av 10. 
Ni kan se den här: SVT
 
Handling: Miljardären David Siegal bestämmer sig för att bygga det största enfamiljsbostadshuset i USA. Huset som ska efterlikna Versaille. David och hans fru, Jackie, har storslagna planer för bygget som bland annat ska innehålla sin egen skridskorink, spa, bowlinghall och en balsal. Det är extremt mycket pengar som ska läggas på det här huset men vad familjen inte räknar med är finanskrisen som drabbar USA hårt. David blir mer och mer orolig för ekonomin och Siegalfamiljen tvingas att skära ner på kostnaderna, vilket är något frun Jackie inte riktigt kan begripa. 
 
Vad tycker jag? Drottningen av Versailles är en snygg dokumentär som visar hur hårt finanskrisen drabbade USA samtidigt som den porträtterar den amerikanska drömmens baksida. Filmen börjar när familjen är på topp, det är galet rika och desto längre in i filmen desto mer bitter och fattig blir David. David och Jackie är intressanta figurer vars handlingar får mig att antingen skaka på huvudet åt deras knepiga beteende eller skratta åt dem.
 
David Siegal framstår som en otrevlig och snuskig person som är en ganska dålig pappa. När sonen till exempel kommer in och säger "I love you dad", och Davids respons är "If you loved me, why did you leave the lights on". Ifall han efter det hade skrattat eller sagt men jag älskar dig också hade det varit mer okej men nope, sonen lämnar rummet utan en kärleksförklaring. Det är egentligen en sorlig dokumentär. Familjen har jäkligt mycket pengar men verkar ledsamma och ganska ensamma. Det är även sorligt när barnflicka till de åtta barnen berättar hur hon har lämnat sin egen familj för att kunna försörja dem. Så pengarna barnflickan tjänar skickar hon till sin egna barn som hon inte har träffat på cirka 15år. 
 
Jag ogillar vad Jackie och David står för men det går inte att neka att filmen är bra gjord. Drottningen av Versailles är en underhållande men sorlig dokumentär om rikedom. Jag kan varmt rekommendera den! Ni kan just nu se den GRATIS på SVT, tryck på länken här
 
Betyg: 4/5
 
 
 
 

Den senaste Catching Fire Trailern!

Nu är jag nästan hundra procent säker på att detta är den nya Catching Fire trailern som kom igår.
Enjoy: 
 
Den är bra, den är riktigt bra... nu är det bara 123 dagar kvar tills Catching Fire har premiär :)
 

Inte tillräckligt övertygande

I fredags fick jag mitt sista refuseringsbrev efter att jag skickade mitt manus till fyra bokförlag i början av året. Jag fick ett mail från bokförlaget som ursäktade sig för sent svar och sen kom det klassiska stycket "för många böcker för lite utrymme". Men det som förvånade mig i detta till väldigt klassiska refuseringsbrev var att det i slutet dök upp något oväntat, nästan som ett BTW: "ditt manus är inte tillräckligt övertygande".
 
Jaha, tänkte jag, inte tillräckligt övertygande! Det känns självklart att manuset inte var tillräckligt övertygande med tanke på refuseringen som ni skickade till mig men samtidigt kändes det knepigt att få det så himla svart och vitt. För att vara ärlig blev jag faktiskt lite sårad och även om jag satt på jobbet satt gråten i halsen. För en kort stund lekte jag med tanken att aldrig mer skriva, radera min bok och bara kasta drömmen om bokkontrakt i sjön! Japp, man kan se det som att jag överreagerade. Men det är svårt att inte göra det för man lägger verkligen ner hela sin själ i sitt verk och när det är så personsligt blir det jäkligt sårande att få höra att det inte är tillräckligt övertygande. 
 
Jag blev ledsen, såklart, men jag har omvandlat detta till rå motivation! Igår kväll skrev jag hela kvällen och planerar en lika effektiv skrivdag idag. För jag har bestämt mig för att jag ska slita röven av mig så att det här manuset blir tillräckligt övertygande!
 
 
 

En dag som denna

Jag är ledig idag, kryss i taket! Idag är planen att skriva, läsa och ta det lugnt... helt underbart! Jag hoppas att ni också får en skön lördag! 
 
 

Bra och dåliga bokomslag

På grund av tidsbrist har jag inte kunnat delta på bokbloggsjerkan de senaste veckorna men nu är jag tillbaka. Den här veckan är det dessutom en fråga som passar mitt stora intresse för bokomslag, Annika ställer följande frågor: 
 
Två frågor till er som älskar bokomslag: Vilka bokomslag tycker du matchar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför?
 

Ett lyckat bokomslagskoncept är helt klart Harry Potter böckerna, de svenska utgåvorna. Omslagen bjuder på en mystik som fångar det magiska som präglar Harry Potter. Jag gillar också att varje omslag i serien är anpassad efter innehållet i boken. Det är snyggt och unikt, vad mer behövs?
 
Ett mindre lyckat bokomslagskoncept är Twilightböckerna. Omslagen är helt okej men de passar inte alls böckernas innehåll. New Moon har en vit ros med blod på, men vad har det egentligen med boken att göra? Och likaså omslaget med händerna om äpplet. Är det något jag missar? För jag förstår verkligen inte sambandet mellan omslagen och innehållet. De är snygga, jag har till och med utgåvan i vitt men tyvärr är konceptet förvirrande. 
 
Ett omslag som jag tycker är riktigt fullt är till boken Kärlek@första.träffen skriven av Jane Moore. Jag vet inte riktigt vad dem tänkte med när de bestämde sig för det här omslaget. Kvinnan på bilden är kanske jätte vacker i verkligheten men de är få månniskor som gör sig snygga på bilder tagna ur ett grodperspektiv. Det ser ut som om kvinnan inte har någon hals alls. Även färgerna är helt fel, matta och tråkiga... och fonten på Jane Moore, vad tänkte dem?! Nej, hela omslaget är misslyckat.
Jag väljer ibland böcker på grund av deras omslag och Night Circus skriven av Erin Morgenstern var en sådan bok som jag bestämde mig för att läsa enbart på grund av det spännande omslaget. Jag gillar romantiska och mystiska omslag som lämnar ett intryck. Kombinationen av svart och vit med en hint av rött väcker helt klart mitt intresse. De har även lyckats fånga magin i boken med omslaget, vilket gör att innehållet och omslaget funkar perfekt tillsammans! 
 
 

Bokhandel: Lello bookstore

Lello bookstore ligger i Porto i Portugal och har blivit klassad av Lonely Planet som den tredje bästa bokhandeln i världen. Vad utmärker Lello Bookstore? Jo för det första finns det en väldigt vacker trappa centrerat i butiken, för det andra är stilen på detta gamla ställe en blandning mellan art nouveau och gotiskt. I Lello bookstore kan du hitta engelsk och fransk litteratur. 
 
Det finns så himla många vackra bokaffärer och Lello Bookstore håller helt klart samma vackra standard. Jag förstår varför den har blivit utnämnd som den tredje bästa bokaffären i världen!
 
 

Filmrecension: World War Z

"Most people don't believe something can happen until it already has. That's not stupidity or weakness, that's just human nature."

 

 
Titel: World War Z
Regi: Marc Forster
Premiär: 12 juli 2013
Genre: Action, Drama, Horror
Stjärnor: Brad Pitt, Mireille Enos. 
Imdb-betyg: 7,3 av 10. 
 
Handling: Ett virus sprider sig som löpeld på jorden, ett virus som får människor att vakna upp från döden och bli zombies. Gerry Lane har jobbat på FN och när hysterin är ett faktum kallas han in för att undersöka vad det är som får människor att förvandlas till monster. Gerry åker jorden runt för att hitta svaren men för att komma till roten av problemet måste han först ta sig igenom de stora mängderna av läskiga zombisar.
 
Vad tycker jag? 
Jag gillar zombiefilmer och filmer där olika virus attackera mänskligheten därför kändes World War Z som en helt perfekt film... men tyvärr var den lite som en gryta utan salt, alltså ganska smaklös. Det var intressanta ingredienser i mixen, jag gillade Brad Pitt, han gjorde en bra insats, likaså Mireille Enos. Det var dessutom spännande partier som fick mig att sitta på nålar igenom många delar av filmen men ändå höll det inte hela vägen. 
 
World War z är inte en dålig film, det är en bra handling men emellanåt är den förutsägbar och ologiskt. Jag har inte läst boken som är skriven av Max Brooks men det är ganska uppenbart att World War Z är baserad på en bok. Det finns mycket som jag upplever som "begränsat" och dessa delar kan jag tänka mig fick leva ut mer i boken. Jag hade bland annat velat ha mer om hur det går för Gerrys familj. Det var en del drama kring det i början och sen glömdes det bara bort som om det inte var några problem alls. Ett annat minus var att länderna som Gerry besökte framställdes som väldigt stereotypiska, som exempelvis i Wales är det regnigt och alla har på sig stickade tröjor. Come on, ge mig istället den verkligen bilden av länderna för det tror jag hade gjort filmen mer realistiskt. Dock uppskattar jag att det är en amerikansk film som tittar utanför de amerikanska gränserna. Annars brukar denna typ av film enbart lägga tyngden på hur katastroferna påverkar USA och om hur USA räddar resten av världen.
 
World War Z är en okej film, men ha inte för stora förhoppningar, så blir ni inte besvikna.  
Betyg: 3/5. 
 
 

Boktips: William Shakespeare's Star Wars

 
Titel: William Shakespeare's Star Wars 
Författare: Ian Doescher
Utgiven: Juni 2013
Sidor: 176
Kan köpas här: Adlibris
 
Nu är den äntligen här, för er som gillar båda Shakespeare och Star Wars finns nu boken William Shakespeare's Star Wars och precis som titeln antyder är boken en underbar kombination av dessa två motsatta komponenter. Det är Shakespearses vackra språk kombinerat med wookies och jedi. Det bjuds dessutom på 20 vackra kapitelbilder i likhet med den som går att se på bokens omslag. Det finns inte så mycket mer att säga om boken, om ni gillar Shakespeare och Star Wars är det här definitivt något för er! 
 
Jag älskar idéen men jag känner mig lite skeptiskt till att sätta denna romantiska stil på Star Wars, men vem vet det kanske funkar bra! 
 
Vad tycker ni? Är det en kombination som lockar? 

Bok vs film: Much Ado About Nothing

Boken: Much Ado About Nothing är en pjäs skriven av William Shakespeare, det är en komedi som är listad som den bästa komedin som Shakespeare har skrivit trots de mörka aspekterna som den tar upp. Pjäsen handlar om ett ungt par, Hero och Claudio som har fått tillåtelse att gifta sig med varandra. Ett annat par är Benedikt och Beatrice, Benedikt är Claudios bästa vän och han är kär i Beatrice men vågar inte erkänna det. Beatrice är också kär i Benedikt men vågar inte heller erkänna detta.... det blir helt enkelt ett klassiskt kärlekskaos! 
 
Filmen: Filmatiseringen ska vara en modern tvist på originalet, med modern filmning och modern miljö fast men de vackra dialogerna från originalet. Den hade premiär i USA 2012 och det finns ännu inte ett datum för när den kommer till Sverige. Det är inte så jätte kända ansikten med i filmen, Alexis Denisof spelar Benedikt, Alexis som även spelade Wesley i Buffy och Angel. Amy Acker spelar Beatrice och även hon har varit med i Angel som Winifred. Det är dessutom Joss Whedon som har regisserat Much ado about nothing, mycket Buffyrelaterat, vilket ett Buffy-fan som jag uppskattar.  
 
Bok vs film: Jag älskar allt med Shakespeare men har tyvärr inte läst den här pjäsen. Jag brukar även gilla filmatiseringarna av hans verk så jag ska definitivt se filmen.
 
Bok vs film:
Trailer: 
 

Måndagsskratt

Nu är jag tillbaka till vardagen, så nu blir det blogg och jobb som vanligt! Helgen har varit hur underbar som helst, det blev skratt, bad och slapp. Vi gick även på en del loppisar där jag hittade många olika bokrelaterade ting. Så för er bokfantaster kan rekommendera att åka till Österlen för att gå på alla dessa loppisar. Jag hittade bland annat en riktigt gammal skrivmaskin, antagligen inte fungerande men den kostade bara 250kr! Jag har varit på jakt efter en sådan skrivmaskin ett tag men när jag stod där med hundralapparna i min hand tappade jag suget, för tyvärr är det så att jag inte har plats för en sådan vacker ting, inte än i alla fall. Så jag bestämde mig för att vänta med inköpet med förhoppningar om att jag kan hitta en liknande senare när vi har större lägenhet/hus. Förutom den vackra skrivmaskinen gick det också att köpa riktigt gamla böcker för en billig peng. Så för er som är intresserade av gamla saker är loppisar helt klart något för er. 
 
Jag har tyvärr inte haft möjligheten att blogga tidigare idag så därför blir detta ett dubbelinlägg, för såklart går det inte att glömma att det är måndag vilket betyder att det är skrattfest! 
 
 
George R.R. Martin svar till frågan om hur han skriver kvinnliga karaktärer...
lite random!

Österlen

Japp, nu är det dags för mig att åka ut i det gröna tillsammans med min underbara sambo och våra två kaniner. Vi ska grilla, bada, kramas, läsa, skriva men framförallt bara ta det lugnt. Men ni behöver inte vara orolig, semestern blir kort för jag är tillbaka igen till måndag men fram tills dess hoppas jag att ni får en riktigt bra och solig helg! 
 
 

Teater + bokhandel = underbart

Grand Splendid BookStore är en bokaffär som ligger i Buenos Aires, Argentina. Anledning till att jag tipsar er om den här bokhandeln är för att den är så otroligt vacker. Det är en gammal teater som de har byggt om till en bokhandel. Det finns flera våningar bestående av vackra historiska inslag och det finns även ett inbyggt café som man kan ta en paus i. Vad mer behövs? Böcker, historia, romantik, kaffe och kaka? Det är ju helt perfekt. 
 
Ni kan läsa mer om Grand Splendid Bookstore här
 
 
Åhh så himla vackert! Är det bara jag som blir sugen på att resa jorden runt bara för att kunna gå i alla dessa unika och underbara bokhandlar? Vill åka nu! 
 
 
 

Bokrecension: Magikerna

"I got my heart's desire, he thought, and there my troubles began". 
 

Titel: Magikerna
Originaltitel: Magicians
Författare: Lev Grossman
Utgiven: 2009
Genre: Fantasy
Kan köpas här: Adlibris
 
Handling: Quentin Coldwater är en oerhört smart kille som har hela livet framför sig problemet är att han är ganska deppig av sig. Quentin söker sig till de bästa universiteten men hamnar till sist på ett universitet som man inte själv kan söka sig till utan där man blir utvald till att få söka. Det är en skola där man lär sig riktig magi. Quentin blir antagen och hans gråa liv blir plötsligt ett färgkalas. Vi får följa Quentins resa till att hitta sig själv i den magiska världen samtidigt som han utbildas i magi. Man kan tycka att Quentin har allt men ändå har han problem att hitta lyckan...
 
Vad tycker jag? 
Som jag har tjatat om den här boken och med tanke på att det tog mig cirka tre veckor att läsa ut den, så var den tyvärr ingen höjdare. Jag erkänner, jag hade höga förväntningar så jag var beredd på att den inte riktigt kunde leva upp till dessa men faktumet är Magikerna inte ens var i närheten. Jag är så besviken och vet knappt vad jag ska gnälla först på. 
 
Det tog mig ungefär 200 sidor innan jag kom in i handlingen, vilket är halva boken och jag hade gett upp för längesen om intresset inte hade varit så stort. Jag förväntade mig att det skulle komma igång och jag var så förväntansfull att jag ignorerade varningarna så som dryga beskrivningar och händelser som för mig var betydelsefulla men som det skrevs hastigt om. Det som också var knepigt var hur boken kändes lång fastän handlingen löptes över flera år. Jag hade velat ha mer om utbildningstiden, så att de inte stressa igenom den perioden, och det hade inte gjort mig något om hela boken hade utspelats enbart på universitetet. Jag ville också ha mer om relationen mellan Quentin och Alice, vilket var för mig det mest intressanta i boken.
 
Magikerna är dryg men jag måste även hylla bokens komplexa innehåll och det djupa budskapet den vill förmedla. Ibland är det som att läsa poesi och man måste verkligen tänka efter för att förstå vad det är som egentligen menas med karaktärernas handlingar och tankar. Jag gillar tyngden som komplexiteten bidrar med men detta gjorde mig också sömning. Jag vill att mer ska hända.... eller så kanske problemet var att jag inte riktigt fastnade för huvudkaraktären Quentin... jag vet inte, men något var fel för jag klickade inte med boken. 
 
Jag har hört mycket gott om Magikerna, men tyvärr är den inte alls min typ av bok. 
Betyg: 2/5
 

Divergent update!

Jag hittade ett klipp från när Theo James och Shailene Woodley tog bilder till en tidning i deras roller som Four och Tris. I klippet pratar Theo och Shailene om vad de tycker om varandra. Shailene förklarar Theo som om han har "plain testosterone factor", hmm, undrar hur man ska tolka det, jag antar att det är positivt ;) Men det verkar i alla fall som om Theo och Shailene har bra kemi vilket jag tycker är jätte viktigt då det är deras relation som är huvudstommen i böckerna. 
 
Ni kan se klippet här nedanför: 
 
 

Boktips: Sisterland

 
Titel: Sisterland
Författare: Curtis Sittenfeld
Utgiven: juni 2013
Sidor: 400
Kan köpas här: Adlibris
 
Violet och Kate är enäggstvillingar men bortsett från deras liknande utseenden är de väldigt olika varandra... förutom en speciell gåva som de båda delar, Kate och Violet kan se saker som inte än har hänt. Syskonen växer upp och hamnar i två helt olika livssituationer. Kate blir en hemmafru som försöker gömma sin gåva medan Violet jobbar som ett medium. Violet råkar en dag se något i framtiden som kan påverka Kate och många andra... det är en "uppenbarelse" som väcker något i både Kate och Violet och detta är början till en återförening mellan systarna. 
 
Den här boken verkar vara en kombination av alla möjliga teman; syskonkärlek, familjeproblematik, mystisk och spänning, det känns som rena rama soppan. Men det är en klockren handling och gillar den synska aspekten på det hela! 
 
Vad tycker ni? Läsa eller inte läsa? 
 
 

Gammal Catching Fire Trailer

Det har kommit en ny trailer till filmen Catching Fire (Fatta Eld). Ni kan se den här: 
 

Det har blivit något fel, det är inte den nya Catching Fire trailer men den kommer förhoppningsvis snart :)
 
TRYCK HÄR 
 
(Kunde inte lägga in trailern på bloggen men ni hittar den på länken). 
 
 
ÅHHH så spännande! Tror att den här filmen kan var riktigt bra, älskar ju boken så det kan inte bli mer än bra, eller vad tycker ni? 

Skratt förgyller måndagen!

Det märks på tystnaden som råder i bloggvärlden att det är semestertider, jag hade själv gärna också tagit lite semester men som sommarjobbare blir det svårt. Därför fortsätter måndagstraditionen för även om ni njuter av sol och ledighet kan kanske lite 9gagskul ändå förgylla. 
 
Det hade varit roligt, nya Harry Potter- filmer med de gamla skådespelarna. 
Ed Sheeran är ju ganska lik Ron Weasley, men ändå inte ;) 
Det hade ju kanske funkat... men boken/ filmen hade ju inte riktigt blivit lika bra ;)
 
Ha en trevlig måndag! 
 

Manus: Vanliga fel

Jag är fortfarande i omskrivning/rättnings-fasen, och under den här processen har jag upptäckt att det finns en del fel i texten som jag bara älskar att upprepa. Det är tur att man rättar och rättar, så att man hittar alla dessa misstag. Här kommer några av de "fel" som jag gillar att göra:
 
  • Missbrukning av utropstecknet : Japp, jag gillar att använda mig av utropstecknet i dialoger, gärna i slutet av varje mening, vilket blir så där underbart dåligt. Jag har läst någonstans att utropstecken bara överförtydliga vilket gör dem ganska onödiga. Visst att de kan behövas ibland, men inte så ofta som jag gör i min text. 

  • Upprepning av ord: Något som man får akta sig för är att upprepa vissa ord jämt och ständigt. De ord jag gillar att använda mig mycket av är trots, detta/denna, leende och blicken. Det eviga tjatet om blick hit och blick dit, vet inte hur många sådana meningar jag har rensat bort. 

  • Korta beskrivningar: Jag gillar inte böcker som har långa beskrivningar, för det blir bara en allt för kompakt gryta som är svårsmält för läsaren... tyvärr har jag en tendens att skriva allt för korta beskrivningar som inte lämnar något direkt intryck. Vilket betyder att jag har varit tvungen att fylla ut min text, bygga på stommen så att det blir en "jämnare gräsmatta".

  • Onödiga ord: Jag läste i Stephen Kings bok, Att Skriva, att man ska ta bort allt som är onödigt och som man kan klara sig utan. Ibland när jag skriver så tar jag med lite för mycket onödigt så som i dialoger gillar jag att lägga till något efter "sa, hon", exempelvis: "sa hon med en klar stämma". Det kan behövas ibland men oftast blir det bara en övertydlighet, för dialogen i sig och sammanhanget kan skapa en tillräcklig känsla istället för alla dessa onödiga utfyllnadsord. 
 
Det är inte lätt att upptäcka sina misstag och därför tycker jag själv att det hjälper att läsa böcker så som Stephen Kings bok Att Skriva. För då får man tips på vilka fällor som är vanligt att man hamnar i och samtidigt råd för hur man ska komma ur dessa. Man behöver också distans till sin text, jag har upptäckt så himla många svagheter i min bok som jag tidigare har missat. När jag i början av året skickade in mitt manus till bokförlagen trodde jag att den var klar, men ack så fel jag hade. Det är mycket jobb kvar på min bok innan jag anser den tillräckligt bra för att skickas in igen. 
 
 
 
 

Söndagscitat

Då jag fortfarande, japp fortfarande, kämpar med Magicians Lev Grossman tänkte jag denna söndag bjuda på citat från ett annat verk. I och med att jag typ bara ser på Dexter för tillfället och tycker den serien är så himla bra tänkte jag bjuda på citat som fångar det komplexa med Dexter. Citat är hämtad från säsong 1 och 2. 
 
 
 

Blodiga Dexter

Den här helgen har det inte blivit någon film och det blir därmed ingen recension den här söndagen. Vi har såklart inte övergett tv:n utan istället för film har vi kollat på tv-serien Dexter. Det har blivit så pass mycket Dexter de senaste två veckorna att vi har hunnit med att se två säsonger, dock är det bara cirka 12 avsnitt i varje säsong.
Anledningen till att vi har sett alldeles för många Dexteravsnitt är såklart på grund av att serien är jäkligt bra! 
 
Dexter är baserad på boken, Darkly Dreaming Dexter skriven av Jeff Lindsay. Boken/serien handlar om Dexter som är en seriemördare som är född med ett blodigt intresse. För att kunna kontrollera denna hobby dödar han enbart andra seriemördare, detta för att han inte vill ge sig på goda människor. För övrigt jobbar Dexter på polisstationen och hjälper till vid mordfall genom att analysera blodet på brottsplatser samt på liken.
 
Jag är inte förtjust i deckare eller serier så som CSI där det är ett nytt brott varje vecka som behövs lösas. Det intressera inte mig, därför var jag till en början skeptiskt till Dexter men i Dexter är det inte ett nytt fall att lösas varje avsnitt utan det är mer säsongsbundet. Dexter är dessutom en intressant och komplex karaktär, för även om han är en mördare tycker jag ändå om honom vilket är en stor kontrast då konceptet i exempelvis CSI eller "allmänna" deckare är att mördare är den som är ond och som inte ska gillas. Jag måste även hylla Michael C. Hall som spelar Dexter, han gör ett sådant bra jobb och lyckas med att fånga monstret i Dexter kombinerat med den godhet som präglar karaktären. 
 
Jag kan bara rekommendera Dexter, den är cool gjord, bjuder på intressant handlingsutveckling och skådespelarna gör sitt jobb så himla bra att man ibland glömmer bort att det är enbart en tv-serie man ser på. Syftet med detta inlägg är att jag vill poängtera att ni måste se Dexter ;)
 
 

Lördagslista: Jakob Tipsar

 Nu kommer det ett nytt segment på 23 minuter, nämligen ”Jakob tipsar”! Jag (Jakob), är Veronicas sambo och har ett stort intresse för teknik, film och läser även en hel del. Jag gillar filmer och böcker som är säregna i sin handling och berättateknik. Jag kommer att tipsa om böcker, film och teknik- relaterat för den boksugne. För att introducera mig så har jag blivit inbjuden till att skriva veckans Lördagslista.

 

Böcker:

 

Into the Wild av Jon Krakauer: Jag vet att denna bok/film har tagits upp tidigare på bloggen men jag måste bara rekommendera den igen. Into the wild är en verklig berättelse om Christopher McCandless liv och död. Den är skriven av journalisten Jon Krakauer som tidigare skrev en artikelserie om McCandless som blev så populär att det blev en bok. Boken handlar om McCandless resa ut i vildmarken för att finna sig själv men även för att avsäga sig allt materialistiskt och fly från samhällets krav. Känslan i boken är av en dokumentär där Krakauer nystar i olika ledtrådar och otaliga intervjuer från människor som träffat McCandless på hans resa. Väldigt spännande och rörande bok, ett måste för dem som sett filmen. 

 

Shantaram av Gregory David Roberts: Detta är en självbiografi men som är skriven som en roman. Den handlar om Lindsay som efter att ha rymt ifrån fängelse i Australien kommer till Indien och Bombay för att gömma sig. Boken kretsar kring alla de äventyr och händelser som Lindsay är med om i Bombay och dess undre värld. Full med spänning, romantik och många filosofiska och tänkvärda stunder. En av mina absoluta favoritböcker.

 

En komikers uppväxt av Jonas Gardell: Gardell har en viss aura om sig, antingen så hatar eller så älskar man honom. Denna boken fick mig att tänka om. Det är en roman som skildrar livet i en Stockholmsförort i 70-talets Sverige. Den handlar om 12-åriga Juha, mobbing och svek, för att göra det kort. Om man själv har haft en svår uppväxt så finns det mycket att identifiera sig med men den ger även värme och tillfälle att reflektera. Mycket bra!

 

Bad Science av Ben Goldacre: Detta är populärvetenskaplig bok som kritiserar medias rapportering av hälso- och vetenskapsartiklar. Goldacre tar upp många olika aspekter av hur fel det kan bli och att man inte ska luras av media. Man får en grundlig kunskap i hur man ska tänka kring forskning, placebo, statistik och samtidigt får man en stor dos humor. Väl värd läsning för den medicinskt intresserade, om man sysslar med vetenskaplig forskning i övrigt eller om man bara vill förstå varför man inte ska bli rädd när man läser tidningen. 

Filmer:

 

 

Death Proof: Jag var på väg att tipsa om Tarantinos klassiker ”Pulp Fiction” men även om det är en extremt bra film så är den redan kult och de flesta har sett den. Death Proof däremot är mer okänd och udda. Det handlar om fyra tjejkompisar som blir förföljda och påkörda av en psykopatisk stuntman som de senare bestämmer sig för att hämnas på. Som alla Tarantinos filmer är det fantastiskt blodigt och häftiga actionscener men även en grym stämning med hjälp av filmteknik och musiken. Väl värt.

 

The Squid and the Whale: Detta är en drama-komedi som handlar om två bröders liv när deras föräldrar skiljer sig och vad detta har för effekt på dem. Den är rolig och tänkvärd på samma gång, perfekt för den som vill ha en avslappnad filmkväll utan för mycket djup. (Dessutom är det Wes Anderson som är producent, han är en av mina favorit filmskapare).

 

The Big Lebowski: Detta är en tidig komedi av Coen bröderna. Den handlar om Jeff Lebowski, som kallas för ”the dude”, en slö arbetslös bowlare som blir inblandad i diverse kriminalitet efter att ha blivit misstagen för en rik man med samma namn. Väldigt rolig film för den där kvällen med killarna.

 

Little Miss Sunshine: En till drama-komedi kommer här. Men detta är den ultimata feel-good filmen, otroligt varm och rolig film med fantastiska skådespelare. Det handlar om lilla Olive Hoover och hennes minst sagt knepiga familj då de försöker få Olive till ”Little Miss Sunshine”-skönhetstävlingen i en annan stat genom en minst sagt händelserik roadtrip med många familjebråk och försoningar. Som sagt en perfekt mys-rulle för lördagskvällen.

 

Jag hoppas at ni har fått lite bra tips både till att läsa och att titta på framöver. Jag kommer att återkomma med fler tips lite sporadiskt framöver och jag hoppas att ni uppskattar det.

En minimal bokaffär

Dags för veckans unika bokaffär och dagens fynd är OHWOW Book Club, och precis som namnet antyder är affären helt OH och WOW ;) OHWOW Book club är minimal och ligger i en källare i Greenwich Village, New York. Bokutbudet består av unika böcker som bryter sig fria ifrån traditionella gränser. Ifall förra veckans bokhandel, Bookmill, var mysig och charmig är OHWOW Book club modern och fräsch. 
 
Hemsidan kan ni hitta här
 
 
 
 
Hade ni velat göra ett besök på OHWOW Book club? Det är en cool design i bokhandeln men utbudet verkar vara ganska begränsat så ifall jag hade gjort ett besök hade det varit för affärens snygghet istället för att handla böcker :) 
 

Bok vs film: The Wolf of Wall Street

Bok: The Wolf of Wall Street är skriven av Jordan Belfort och släpptes 2007. Boken är en självbiografi och handlar om Jordans smått kaotiska liv. På dagen tjänar han massivt med pengar och på kvällen spenderar han allt på sex, droger och galna resor. Han spelar bort massivt med pengar och kraschar en dyr yacht, enbart för nöjes skull. Det är en bok som handlar om en man som töjer gränser och hur denna galna vardag påverkas hans liv.
 
Film: Det är en svart komedi regisserad av Martin Scorsese, som bland annat har gjort Gangs of New York, Hugo, Shutter Island med mycket flera. Jordan Belfort spelas av Leonardo DiCarpio och andra kända ansikten som är med i filmen är Jonah Hill och Matthew McConaughey. Filmen har premiär i Sverige 6 december 2013. 
 
Bok vs film: För mig är det här ett lockande tema, hur rikedom kan leda till förfall. Martin Scorsese är dessutom en jätte duktig regissör som gör bra filmer vilket gör den ännu mer intressant. Jag hade kunnat tänka mig att läsa boken även om jag inte är så förtjust i att läsa självbiografier men med tanke på att tiden är knapp håller jag med till filmen som har premiär om några månader :)
 
Vad tycker ni? Har någon av er läst boken? 
 
Bok vs film: 
 
Trailer: 
 
 
 

Titta hit Harry Potter-fans!

Det var inte så längesen jag läste på någons blogg (kommer inte ihåg vilken) att Harry Potter och de vises sten skulle komma i en ny utgåva. De har nu släppt tre böcker till och de resterande kommer snart. Det är är den duktiga illustratören Kaz Kibuishi som har designat omslagen. Den 28 augusti kommer man kunna köpa hela boxen med denna vackra utgåvan. 
 
Jätte fina omslag! Gillar framförallt omslaget till Prisoner of Azkaban, den är både mystisk och snygg, passar helt klart till "Harry Potter"- temat :) 
 
 
 
RSS 2.0