Filmrecension: Man of Steel

"You just have to decide what kind of man you want to grow up to be, Clark. Whoever that man is, he's going to change the world."
 
Titel: Man of Steel
Regi: Zack Snyder
Premiär: 26 juni 2013
Stjärnor: Henry Cavill, Amy Adams, Russel Crowe och Kevin Costner
Genre: Action/ Äventyr
Imdb-betyg: 7,9 av 10
 
Handling: Filmen inleds med att Kal- El födds och därefter får man följa hans väg till att bli Clark Kent och Stålmannen. Clark Kent vill veta sitt förflutna för att kunna förstå sitt nu, tyvärr kommer de förflutna att ge sig på honom, hans familj men även hela jorden. 
 
Vad tycker jag? 
Den första kvarten satt jag paff, jag kunde inte riktigt förstå hur jäkla bra den här filmen var! De gamla Stålmansfilmerna, den som kom 2006, Superman returns och de ännu äldre, upplevde jag lite som fjantiga medan den här filmen fångade den tyngden som Clark Kent måste bära på. Det är inte lätt att vara annorlunda och detta var något som Clark Kent insåg när han var liten vilket måste ha gjort det ännu svårare. 
 
Filmen berättas till en början inte i kronologisk ordning utan man får träffa på en vuxen Stålmannen som sen tänker tillbaka på sin jobbiga barndom, vilket jag tycker gör den annorlunda och även bättre. Filmen är till en början mörk och djup och det gillar jag MEN, tyvärr blir det ett stort MEN, desto längre in i filmen desto mer tappar filmen den här känslan. I slutet är det actionscen efter actionscen och när det kommer ännu en scen där Stålmannen slängs igenom flera byggnader suckar jag stort. 
 
Ett annat minus är Lois Lane, när hon först introduceras är hon en cool brud som inte tvekar för äventyr men sedan utvecklas hon till en Stålmannen- wannabe. Jag kan också tycka att relationen mellan Lois och Clark Kent utvecklades alldeles för fort, ena minuten säger de hej till varandra och sen hånglar dem. Jag avskyr när det går så himla snabbt, det gör att det känns overkligt. Sen har jag en fråga, om flera miljoner människor precis har dött vill man då verkligen hångla? Jag känner mig tveksam till det konceptet. Jag älskar dock Henry Cavill som Stålmannen, han fångar superhjältens mörka sidor men även hans charm. Utan Henry tror jag inte filmen hade blivit lika bra. 
 
När filmen började tänkte jag att den är här kommer bli en femma, för att den är så bra och annorlunda. När filmen slutar känner jag mig ambivalent, de hade kunnat göra det så mycket bättre men föll i tyvärr i de vanliga superhjälte-klyschorna. Men det är definitivt en film jag rekommendera att se, för det är en upplevelse som till och med är värd de numera höga biokostnaderna ;) 
 
Betyg: 4/5
 
 
 
 
 

Bookmill

Fredagstraditionen är bruten men vad gör det, traditioner är ju till för att bryta ;) Jag hann inte med att lägga upp ett inlägg om en unik bokaffär igår men här kommer det: 
 
The Montague Bookmill är en bokaffär som ligger i Montague i USA. Den här bokaffären befinner sig i en gammal mill från 1842 och huset är satt på en flod, så att floden rinner undertill. The Montague Bookmills logo är: Books you don’t need in a place you can’t find. För den här bokaffären ligger mitt ute i det gröna och är ganska svår att hitta. 
 
Ni kan läsa om öppettider och vägbeskrivning på deras hemsida som finns här
Så mysig bokaffär, jag vill bo där! Jag hade gärna satt mig i en av fåtöljerna med en bok i handen och en vacker utsikt i bakgrunden... så underbart! 
 
Tyvärr kommer även lördagstraditionen brytas då jag inte har tid för att skriva lördagslistan. Men förhoppningsvis gör lördagslistan en comeback till nästa lördag :) 

Kärlek till onda karaktärer

Förlåt för bloggtystnaden, jag har inte glömt bort er eller min kära blogg, jag har bara inte haft tid till att sitta vid datorn idag, inte förrän nu. Det är äntligen fredag och det firar jag med att delta i bokbloggsjerkan hos Annika. Den här veckan ska vi svara på följande fråga: 
 
 Vilken ”bad guy/girl” tycker du bäst om och varför?

En kul fråga den här veckan. Jag brukar faktiskt gilla de flesta bad guys/girls för de är ofta komplexa karaktärer som är intressanta och underhållande att läsa om. Jag tänkte faktiskt lista en bad girl och en bad boy bara för att jag inte kan bestämma mig om vilken jag gillar bäst. 
 
En bad girl som jag gillar är Cersei Lannister från serien A song of ice and fire (Game of Thrones). Cersei är en narcissistisk kvinna som inte har några moraliska gränser. Hon har ett vasst sinne och är aldrig den som själv utför de dåliga tingen utan skickar för det mesta någon annan att "ta ut hennes sopor". Jag gillar henne för att det är intressant att läsa om hur hon tänker. Det är egentligen ganska synd om henne, Cersei har inte haft det lätt och när man läser om hennes liv får jag en förståelse för var ondskan har sin grund. Jag skulle inte vilja vara Cerseis vän eller fiende men det är helt okej att läsa om henne. 
 
En bad guy som jag tycker är underhållande är vampyren Damon Salvatore från Vampire Diaries. Damon försöker vara ond men egentligen är han ganska kramgo, i alla fall emellanåt. Jag gillar hans spydiga kommentarer och hans skämt som alltid kommer när man minst anar det. Ja, Damon är ond men han kan även frambringa skratt! 
 
 
 
 
 

På skrivfronten intet nytt

Tiden går snabbt, ena dagen är det måndag och plötsligt är det söndag och ännu en ny vecka väntas. Dagarna passerar helt enkelt i en hastighet som är snabbare än blixten och i detta tempo måste jag hinna med att jobba, blogga, läsa böcker, skriva bok och umgås med min fina sambo och kaniner. Detta gör att jag inte har så värst mycket tid för att lägga på alla moment utan att något tar stryk... och tyvärr är det skrivandet som får ta den största smällen.
 
Jag jobbar med min bok på helgen men oftast blir det bara 3-4 timmar vilket är inget i jämförelse med när jag var student och hade möjlighet att skriva flera dagar i rad. Jag vaknade upp, skrev på min bok och framåt tretiden läste jag en bok... det var perfekt! Jag tror att det kommer ta ett tag innan jag får rutin på mitt skrivande i detta nya vardagstempo och fram tills dess är det tyvärr inte så mycket nytt på skrivfronten. 
 
Har ni några tips på hur man hinner med alla vardagsmåsten men även få tid till att skriva? 
 
 
 
 

Bok vs film: What Maisie knew

Boken: What Maisie knew är en bok skriven av Henry James och var först publicerad redan år 1897. Boken handlar om en dotter som har föräldrar som precis har skiljt sig. I rätten bestäms det att Maisie ska åka fram och tillbaka mellan föräldrarna och bo hos dem bägge. Föräldrarna använder Maisie till att visa deras ilska gentemot varandra vilket leder till att barnet hamnar i kläm mellan deras konflikt. I stort sett handlar boken om en dysfunktionell familj och hur det påverkar barnet. 
 
Filmen: Filmatiseringen är en modern tvist på boken. Filmen har haft premiär i USA den 3 Maj  och är listad som drama. Julianne Moore och svensken Alexander Skarsgård har huvudroller. Än så länge har filmen följande betyg på Imdb: 7,2 av 10, vilket är ett ganska högt betyg för att vara drama.
 
Bok vs Film: Detta är en film/bok som väcker socionomen i mig och jag blir oerhört nyfiken på hur det kommer gå för Maisie. Jag kommer definitivt att se filmen... kanske även läsa boken. 
 
 
Trailern: 
 
 

Frossa i Divergent

Det har kommit massa nya bilder från filmen Divergent vilket är oerhört kul! Längtar tills filmen har premiär men fram tills dess får de här bilderna duga: 
 
Four och Tris
En bild från mysig scen som jag ser fram emot att se på film
Maskinen som testar vilket "grupp" Tris tillhör
Bildkälla: Just Jared
 
Så himla kul, tror filmen Divergent kan bli riktigt bra :D
 
 
 
 

Boktips: Ladies' night

 
Titel: Ladies' Night
Författare: Mary Kay Andrews
Utgiven: Juni 2013
Genre: Chick Lit och romantik
Kan köpas här: Adlibris
 
Boktipset den här veckan bli Ladies Night skriven av Mary Kay Andrews. Boken handlar om Grace som är en populär bloggerska som en dag upptäcker att hennes man är otrogen. Hon tar ut sin ilska genom att attackera mannens snygga bil och kör ner den i poolen. Detta är starten på en förändring i Graces liv. 
 
Grace tvingas att flytta in till sin mamma och efter att ha blivit dömd för sin drastiska handling måste hon dessutom gå på gruppterapi för personer som har skiljt sig. I den här gruppen lär hon känna tre andra kvinnor och en man som också har gått igenom en tuff skilsmässa. Det här gänget börjar umgås även utanför terapin och i deras sällskap försöker Grace finna sig själv igen.
 
Det är humor och vänskap, Ladies night verkar helt enkelt vara en mysig bok. Det är också roligt att huvudrollen är en bloggerska, det är ju ett område även jag är intresserad av. Ladies night befinner sig just nu på 16:e plats på New York Times Best Sellers List vilket jag använder som garanti för att det ska vara en helt okej bok. 
 
Vad tycker ni? Hade ni velat läsa Ladies' Night? 
 
 
 
 

Dags för lite skratt

Japp, måndag IGEN! Den här veckan kommer att gå åt till att jobba, 8 timmar om dagen, vilket innebär att det dröjer fem dagar tills att jag får tid till att ägna en hel dag till att skriva på min bok. Detta är lite bittert och med det i åtanken behövs det definitivt lite skratt. 
 
 
Det var så det började, en simpel lek förvandlades till en kamp om en tron ;) 
 
Jag undrar hur alla dessa skumma böcker tillåts att tryckas upp. Här är veckans skörd av skum bok! 
 
Tänk om det var Po som hade åkt på båten med tigern, så knepig den film/boken hade blivit ;)
Den här är inte menad att vara rolig, men ville ändå ha med den. För hur coolt är inte det här konstverket som är uppbyggt av böcker? Hade gärna velat ha något liknande hemma.
 
 
 
 

Bokrecension: De Skandalösa

"Och efter bara några lektioner började hon begripa konceptet med flirt. Det var inte svårt alls. Fast det kändes som om hon lekte med elden. Balanserade på randen till en aktiv vulkan".  
 

Titel: De Skandalösa
Författare: Simona Ahrnstedt
Utgiven: Juni 2013
Förlag: Damm Förlag (tack för recensionsexemplaret)
Kan köpas här: Adlibris
 
Handling: 
Vi bjuds tillbaka till Wadenstierna men året är nu 1685 och den som äger slottet är tjejtjusaren Gabriel Gripklo som är en greve. Gabriel har varit ute på havet men återvänder till slottet för det är dags för honom att hitta en fru att stadga sig med. Magdalena Swärd är en bildad ungmö som lever knapert och hon får en dag ett erbjudande om att jobba som sällskapsdam åt en ung kvinna som har planer att vinna grevens hjärta. Magdalena har inget annat val än att acceptera jobbet som innebär att hon måste följa med till Wadenstierna. Gabriel och Magdalena är varandras motsatser men genom ett vad, som rör dem bägge två, tvingas de att ta hjälp av varandra. Det är ett samarbete som leder dem ner på en väg präglad passion. 

Vad tycker jag? 
Det sägs att alla goda ting är tre och det stämmer bra överens med Simona Ahrnstedts böcker om Wadenstierna. Den senaste boken De Skandalösa håller samma klass som de två tidigare böckerna och man blir även i den här boken bjuden på en historisk känsla, pirrande romantiska scener och sexiga lekar.
 
Jag gillar De Skandalösa, det finns en annan typ av överraskande moment i handlingen som inte är lika förutsägbart som tidigare böcker. Till exempel vadet var jag helt oförberedd på men när jag läste det så passade det perfekt in i handlingen och gav karaktärerna en möjlighet att växa. Det som också höjer boken och gör den underhållande är dynamiken mellan Magdalena och Gabriel. Deras kommentarer till varandra är ju helt underbara. Det går dock lite för snabbt i slutet, från att ha en uppenbarelse till att bestämma sig för att handla gick lite för hastigt och jag hade gärna velat ha en bättre uppbyggnad till denna upplösning. Men det kan också vara så att jag bara är girig och vill ha mer av den här kärlekshistorien. 
 
Jag gillar denna typ av böcker och har läst en del i romancegenren och jag måste påpeka att Simona Ahrnstedt är duktig på att beskriva kärlek och sex. Det blir annars ganska platt och alldeles för förutsägbart i romanceböcker men så upplever jag inte det när jag läser De Skandalösa. Utan jag gillar den här boken och den drömmande världen den skapar. Man behöver ibland en paus från vardagens alla måsten och då är det perfekt att kunna stänga in sig i De Skandalösa och få uppleva en historisk passionerad romans.
 
Betyg: 4/5 (en stark fyra). 
 
 
 
 
 
 
 
 

En smakbit

 
 
Jag har nu börjat läsa boken The Magicians av Lev Grossman och jag har upptäckt att Grossman är oerhört duktig på formulera sig. Jag har redan hittat en hel del fina och minnesvärda citat. Jag tänkte därför dela med mig av ett, vilket passar perfekt då det är söndag och dags för: En smakebit på søndag denna vecka. 
 
 
 

Filmrecension: Jack the Giant Slayer

"I may not be the hero of this story, but at least I get to see the end of it!"
 
 
Titel: Jack the Giant Slayer 
Regi: Bryan Singer
Premiär: April 2013
Genre: Äventyr, familjefilm.
Stjärnor: Nicholas Hoult, Ewan McGregor & Stanley Tucci. 
Baserad på boken: Jack och Bönstjälken
Imdb-betyg: 6,4 av 10
 
 
Handling: 
För flera hundra år sedan utspelades ett krig mellan människorna och jättarna som har sitt hem ovanför molnen. Människorna vann till sist och historien blev en legend istället för sanning. Jack är en bondeson som beger sig till staden en dag och får i sin hand några magiska bönor. Plötsligt har Jack en prinsessa och en stor bönstjälk i sitt hus. Detta är början på äventyret som kommer att förändra Jacks liv. 
 
Vad tycker jag? 
Detta är inte en sådan film jag tänker WOW om, det var snarare en sådan jag såg på undertiden jag läste andras bokbloggar. Det är spänning i handlingen och emellanåt coola effekter men i slutändan är det en lättsmält film som inte ger något vidare intryck. Jag var inställd på det från början vilket gjorde filmupplevelsen bättre då jag inte har några förväntningar. 
 
Det som höjde filmen var Ewan McGregor och Nicholas Hoult som gjorde en bra insats, de gjorde sitt bästa även om rollerna de spelade var ganska förutsägbara. Dock fick killarna ibland problem att hålla tillbaka sin brittiska dialekt. Oz the Great and Powerful, var en film jag inte gillade men som är i samma genre som Jack the Giant Slayer och en av anledningarna till detta ogillande var att skådespelarna i den filmen inte gjorde sitt bästa. Utan de spelade sina roller som om de gjorde det enbart för en barnpublik, då med överspel och ingen direkt inlevelse. Så Ewan och Nicholas var helt klart mycket bättre än James Franco och Mila Kunis. 
 
Ett minus var den allt för snabba kärleksutvecklingen och de billiga kostymerna som skulle föreställa rustning men som egentligen var läder som fladdrade i vinden. Handlingsförloppet var även det ganska linjärt och överraskade inte mig.  
 
Jack the Giant Slayer är en okej film men förväntar er inte för mycket av den. 
 
Betyg: 3/5
 
 
 

Lördagslista: Magi

De senaste böckerna jag har läst har varit romantiska men boken jag ska läsa nu är Magicians av Lev Grossman. Jag gillar att läsa om magiska världar, vilket många andra också gör. Jag tänkte nu delge fyra böcker och filmer som berör ämnet MAGI! 
 
Böcker: 
 
Howl's Moving Castle av Diana Wynne Jones: Sophie är den äldsta av tre systrar och är oerhört ensam av sig. En dag möter hon en häxa som förtrollar Sophie till att se ut som en gammal gumma. Den enda chansen hon har att bryta förtrollningen är att hitta det flyttande slottet och få hjälp av den mystiska magikern Howl. (Det finns även film som är baserad på boken).
 
Alla själars natt av Deborah Harkness: Detta är en av mina favoritböcker. Den handlar om Diana Bishops som jobbar på Oxford University. En dag hittar hon ett manuskript som fångar hennes intresse. Diana vet inte det då men det här manuskriptet kommer att förändra hennes liv. Diana blir indragen i en konflikt mellan demoner, häxor och vampyrer. Det är en jätte spännande och bra bok! 
 
Dime Store Magic av Kelley Armstrong: Paige Winterbourne har en mamma som är ledare för en känd häxgrupp. Hennes mamma dör och Paige infinner sig i en situation där det är dags för henne att ta över. Den nya ledarrollen innebär trubbel för henne och hot från alla håll, bland annat en blodtörstig demon. 
 
Häxa av Celia Rees: I boken får man följa Mary Newburys öde genom hennes dagbok. Mary lever under 1659 och har precis sett sin mamma bli hängd på grund av hennes magiska utövningar. Mary flyr men har svårt att gömma hennes riktiga identitet och hon börjar undra om det ens finns någon säker plats för henne och hennes hemligheter
 
 
Filmer: 
 
Stardust: Tristan lovar sin förälskelse att han ska hitta en stjärna som har fallit men för att göra det måste han gå in i ett område som är förbjudet att äntra. Det är en del av landet som är magiskt. Tristan som alltid har drömt om äventyr tvekar inte utan lämnar vardagen för lite magi... Det är en rolig och spännande film. Många kända ansikten är med bland annat Claire Danes och Robert De Niro.
 
The Prestige: Detta är en höjdare till film som handlar om två trollkarlar som jagar sig blinda efter det perfekta trickset. Det finns inga hinder för stora för dem... Hugh Jackman och Christian Bale spelar de två trollkarlarna och det är Christopher Nolan som har regisserat filmen, han har också gjort Batmanfilmerna, som jag älskar. 
 
Magiska Systrar: En gammal klassiker som handlar om två systrars magiska band till varandra men även om hur det är att leva som häxor i en liten by där alla vet allt om alla. Nicole Kidman och Sanda Bullock spelar The Owens systrarna. För er som gillar häxor är det här en film för er, den bjuder på klassisk magistämning med flygande kvastar och svarta katter ;) 
 
Hokus Pokus: Det är en barnfilm som fortfarande får mig att le. Efter 300 år återvänder de tre elaka häxorna till Salem. Det är Halloween och extra mystisk atmosfär i staden. Det är upp till två ungdomar, ett barn och en katt att försöka stoppa häxornas elaka planer. Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy spelar häxorna. 
 
Det finns så himla många böcker och filmer att tipsa om inom detta ämne så det var svårt att begränsa mig. Jag har valt att inte lista Sagan om Ringen eller Harry Potter, då de flesta känner till dessa böcker/filmer. Hoppas att ni få en riktigt magisk lördag! 
 

Nu blir det böcker i Nederländerna igen!

Det var inte så längesen jag tipsade om bokhandeln The American Book Center som ligger i Amsterdam, ni kan läsa om den här. Jag har nu hittat en annan bokaffär som är värt ett besök när man ändå besöker Nederländerna, så då kan man slå två flugor i en smäll ;) 
 
Dominican church bookstore, ligger i Maastricht och precis som namnet antyder kan ni hitta den här bokhandeln i en kyrka. Det är inte vilken kyrka som helst utan en pampig 800år gammal kyrka. Hemsidan kan ni hitta här.
 
 
Så fint med en bokaffär i en kyrka, kolla bara på de vackra målningarna i taket. Jag gillar historiska byggnader och böcker, dessa intressen går verkligen att kombinera i Dominican church bookstore! 
 
 
 
 

Dialekter i böckernas värld

 
Det är fredag och det är midsommar men trots denna blomstriga högtid så kör vi ändå med bokbloggsjerkan idag. Den här veckan ställer Annika följande fråga: 
 
Vad tycker du om dialekternas vara eller icke vara i böckernas värld?
 
 

Jag vill gärna ha texten ren och fri från dialekter, detta för att jag inte kan alla dialekter som finns i Sverige och om man då läser en text med denna nyans av språk blir det lite knepigt. Att läsa dialekter kan även vara svårt då det stavas på ett annorlunda sätt och om man då inte känner vid den dialekten blir det oerhört svårt att förstå vad som menas. 
 
Jag är en inhemsk Skånebor och skånskan är inte den lättaste dialekten att förstå; tossig, sylten och rälig är bara några exempel. Så även om det är charmigt att ha med dialekter i texten måste ju läsaren kunna förstå även om de inte kommer från den delen av landet.
 
För att sammanfatta: Nej tack till dialekter i böcker, undantaget är om man formulera sig på ett sådant sätt så att dialekten blir begriplig för alla läsare.
 
 

Romancedrottningen anordnar en tävling

Jag är ett stort fan av Simona Ahrnstedt, hon är verkligen drottningen i den svenska romancegenren. Nu har Simona anordnat en tävling på hennes blogg där man har möjligheten att vinna ett "lyxigt sommarpaket" som består av två specialsignerade böcker. Den ena boken är De Skandalösa av Simona och den andre är Det enda rätta av Susanne Boll. För att kunna vara med och tävla behöver du svara på följande fråga:

Vad heter Susannes förstabok?

 

Skriv ditt svar i kommentarsfältet så är du med i tävlingen, en vinnare dras på måndag. 

 
För er som är intresserade av vad Simona Ahrnstedt pysslar med kan ni gå in på hennes blogg, som ni kan hitta här eller följa hennes twitter som finns här,
 
 
 
 

Bok vs film: Austenland

Jag som är oerhört förtjust i Jane Austen och hennes verk har helt missat att det finns en bok/film som berör detta underbara ämne.
 
Boken: Austenland är skriven av Shannon Hale och blev publicerad 2007. Boken handlar om Jane Hayes som bor New York och har lite av en 30års kris. Hon är besatt av Mr Darcy från BBC filmatisering av Stolt och fördom. Jane berättar om sin besatthet för sin moster innan hon dör, i mosterns testamente får Jane en resa till att åka iväg på en "resort" där man får möjlighet att leva så som Mr Darcy och Miss Bennett. Jane packar sina väskor och åker iväg till Austenland. 
 
Filmen: Det är en romantisk komedi med Keri Russel som huvudrollen som Jane. Hör och häpna är det faktiskt Stephanie Meyer (författaren till Twilight) som har varit med och producerat filmen. Filmen kommer att ha premiär i Storbritannien den 27 september 2013, jag tror tyvärr inte att Austenland kommer komma till biograferna i Sverige utan i så fall blir det direkt till DVD. 
 
Bok vs film: Jag gillar konceptet på boken/filmen och jag hade mer än gärna velat åka till ett Austenland! Det hade säkert alla Jane Austen-fans velat. Jag vet inte riktigt om filmen håller samma kvalité som boken verkar göra, filmen upplever jag som lite dålig gjord fastän jag gillar skådespelerskan Keri Russel. Ifall jag ska välja i det här fallet blir det nog att jag läser boken, för den verkar riktigt bra :) 
 
Har ni läst Austenland? 
Bok vs Film:
 
Hittade ingen trailer utan bjuder här på ett klipp från filmen:  
 
 
 
 
 

Boktrailer: De skandalösa

Jag läser just nu boken De Skandalösa av Simona Ahrnstedt... och den är riktigt bra! För er som inte känner till boken och är nyfikna kan jag tipsa om att se den här boktrailern: 
 
 
En riktigt bra trailer, det är kul att de har börjat göra trailers även till böcker :) 
 

Boktips: Revenge Wears Prada

 
Titel: Revenge Wears Prada
Författare: Lauren Weisberger
Utgiven: Juni 2013
Serie: Bok 2 i serien The Devil wears Prada. 
Kan köpas  här: Adlibris
 
För er som gillar filmen/boken Djävulen bär Prada har det nu kommit en uppföljare, Revenge wears Prada.
 
Till den här delen är Andy tillbaka, hon jobbar nu som en duktig tidningsredaktör på en bröllopstidning. Hon arbetar tillsammans med Emily som också var med i bok 1. Det går bra för Andy, hon ska gifta sig och känner sig nöjd med livet. Hon har lyckats med att hålla sig undan sin tidigare chef Miranda Priestly men Miranda är inte en person som håller sig borta utan Andy infinner sig återigen i hennes grepp...  
 
Djävulen bär Prada var rolig och även intressant för er som gillar mode och New York och jag kan därför tänka mig att den här uppföljaren är minst lika underhållande. Jag vill definitivt läsa den och håller tummarna för att de gör en film om den också, gärna med Anne Hathaway som Andy :)
 
 

Måndag = skrattfest

Idag är det första dagen på mitt nya jobb, vilket är jätte roligt! Men en måndag är ändå en måndag och den behövs fyllas med glädje: 
 
Här kommer veckans skörd av bokinspirerade 9gag-bilder; 
 
Då har vi något att se fram emot ;) 
 
Detta känns som en bok alla läkare borde ha! 
Homer har sin charm. 
Lite sorligt, men lite roligt ;)
 
Ha en fin måndag :D
 
 
 
 
 

Bokrecension: Belles Löfte

"'I kärlek och krig är allt tillåtet, sägs det', invände han och log ett okynnigt och pojkaktigt leende". 
 
 
Titel: Belles Löfte 
Originaltitel: The Promise
Författare: Lesley Pearse
Utgiven: Maj 2013
Bokförlag: Damm Förlag (tack för recexet). 
 
Handling: Belles löfte är fortsättningen på boken Belle, men det funkar att läsa Belles Löfte utan att ha läst bok ett. Den här delen handlar om Belle som slits mellan förbjuden kärlek, passion och lojaliteter. Första världskriget bryter ut och Belles man, Jimmy, bestämmer sig för att gå med i armén. Ensam står hon kvar och måste hitta sig själv i denna nya värld. Belle måste också bearbeta sitt förflutna som består av en man, Etienne, som hon träffade innan hon gifte sig men som dyker upp nu i denna förändrade vardag och visar sitt intresse. Det är en bok där man får följa med hur det var under första världskriget för kvinnor. Det bjuds dessutom på kärlek och tragiska händelser som kramar ut tårar.
 
Vad tycker jag?
Lesley Pearse är duktig på att berätta historier som fortlöper under en lång tid, man får oftast läsa om vardagliga ting och det känns verkligen som om man får följa en persons privata liv, detta kan vara både till böckernas fördel men även till deras nackdel. I den här boken får man en väldigt beskrivande förklaring av Belles liv, det kan jag tycka är jätte långsamt emellanåt, särskilt i början av boken men ibland tycker jag att det är mysigt att få läsa om allt som händer. Det är helt enkelt en tunn linje på vad som är okej och vad som blir för tråkigt. 
 
Jag hade gärna haft lite mer tankar om kärlek, särskilt när det rör sig om Etienne då jag känner att det går förlorat i den här boken. Jag vill veta mer om varför hon känner så starkt för honom och inte bara få det utskrivet att det är så utan att det kan förstås genom olika handlingar. 
 
Ett stort minus är översättningen, det finns en anledning till varför jag försöker läsa böcker på sitt originalspråk, då översättningar inte alltid blir så lyckat. Detta var ändå en bra översättning men det märks så tydligt att vissa meningar är översatta och passar bättre på engelska. 
 
Jag gillar Belles löfte men som sagt är den lite dryg emellanåt och översättningen är inte den bästa men det är helt klart en trevlig bok som bjuder på en spännande historia och skildrar en tung tid i Europa. 
 
Betyg: 3/5
 

 

Länkkärlek

Jag har blivit taggad av Ninas Film och bokblogg att fortsätta med denna roliga länklista som bloggen Författardrömmar har börjat med. Det går ut på följande: 
 

Man publicerar hela listan, även sin egen blogglänk, och lägger i slutet av listan till en länk till en blogg som man vill tipsa om (Det behöver inte vara en bokblogg). Därefter skriver man en kommentar till den man länkat till med en direktlänk till inlägget med länklistan. Den person som blivit länkad gör samma sak och förhoppningsvis kommer listan spridas till flera bloggar för att slutligen komma tillbaka till Författardrömmar.

 

Den som har den sista länken när klockan blir 22.00 den 23 juni publicerar hela listan i sin blogg och länkar i slutet av listan till Författardrömmar och skriva en kommentar i hennes blogg med en direktlänk till listan så att hon kan publicera den i sin blogg. Kontakta Författardrömmar om ni har några frågor.


Bloggen jag tänker lägga till är C.R.M. Nilsson, jag gillar hennes fina blogg, då hon bjuder på bra och aktuella recensioner till både böcker och filmer. 

 

Här är listan: 

  1. Författardrömmar 
  2. Ninas film och bokblogg
  3. 23 Minuter
  4. C.R.M Nilsson

 

 

Filmrecension: Safe Haven

"The good thing Katie, is that life is full of second chances."
 
Titel: Safe Haven 
Regi: Lasse Hallström
Premiär: februari 2013 (USA)
Genre: Drama, mystisk och romantik
Stjärnor: Josh Duhamel och Julianne Hough
Baserad på bok: Safen Haven av Nicholas Sparks
Imdb-betyg: 6,4 av 10. 
 
 
Handling: Katie anländer till den lilla byn Southport efter att ha flytt storstaden. Hon börjar om sitt liv, tar ett jobb som servitris  och köper ett hus ute i skogen. Katie försöker hålla sig för sig själv men misslyckas efter att butiksägaren Alex får upp ögonen för henne. Hon binds in i Alexs liv och känner hur trådarna vill trycka ut sanningen hon försöker glömma.
 
Vad tycker jag? 
Detta är en klassisk feel-good movie, den levererar en god känsla i hela kroppen och det krävs inte särskilt mycket uppmärksamhet för att kunna följa med i handlingen. Detta är till både filmens fördel och nackdel, ibland vill man har lättsmälta filmer, ibland inte. 
 
Jag gillade känslan omgivningen i filmen skapar, det är vackra naturscener som är så klassisk Nicholas Sparks- filmer. Josh Duhamel som spelar Alex tycker jag fångar upp hans roll jätte bra, jag har inte tidigare hört talas om Josh men tyckte ändå att hans insats höll bra nivå. Jag är dock mer tveksam till Julianne Hough, hon ska spela en väldigt reserverad karaktär men det blir lite för överdrivet. Jag kände inte lika mycket för hennes karaktär som jag gjorde med Alex, även om Katie var med om hemska saker berörde det inte allt för mycket och det tror jag beror på skådespelarinsatsen. 
 
I början av filmen var det oerhört hackigt i berättandet, en scen höll i gång i en minut och sen blev det mörkt och kom något annat. Det var inget direkt flyt i början vilket påverkade mitt intresse av filmen. Det blev en tvist mot slutet som höjde Safe Haven, jag trodde att filmen skulle vara förutsägbar men fick där en liten oförberedd smäll på näsan ;) Men bortsett från det, ganska förutsägbar, vilket är väntad av en sådan typ av feel-good film. 
 
Safe Haven är en mysig film som bjuder på romantik, det är dock ingen film som jag har lust att se igen, det räckte tyvärr med en gång. 
 
Betyg: 2/5
 
 

Skepp kommer lastat med nya böcker

Jag har nu fått hem tre nya böcker: 
 
  • Before I Met You av Lisa Jewell 

  • The Magicians av Lev Grossman (Nu ska jag äntligen läsa den :D)

  • De Skandalösa av Simona Ahrnstedt. Den nyaste boken av Ahrnstedt, åhh vad jag ser fram emot att läsa den, tack Dammförlag för recexet! 
 
Vad mer behövs en regnig lördag som denna?! 
 
 

Lördagslista: Om att skriva

Som ni säkerligen vet är jag en sådan person som gillar att skriva och detta nöje gör att jag också gillar att se/läsa filmer/böcker som handlar om andra personer som skriver. Så till dagens lördagslista listar jag fyra filmer och böcker som berör personer som skriver. 
 
 
Böcker: 
 
Niceville av Kathryn Sockett: Skeeter är en societetskvinna som flyttar hem till Jackson efter sina universitetsstudier. Hon försöker komma tillbaka in i societetslivet men det känns inte riktigt rätt efter sina år på universitet. Skeeter har en dröm om att bli författare och jagar ett jobb på en lokaltidning som hon får. Genom det arbetet får hon råd av en hemhjälp vid namn Aibileen, denna kontakt medför en vänskap som leder till att Skeeter bestämmer sig för att skriva en bok om hemhjälpens arbetssituation. Det är en lättläst bok som öppnar upp till en värld jag själv inte kände till så väl. 
 
Åren i Paris av Paula McLain: Det är en bok som för dig bakåt i tiden till Paris då Ernst Hemingway och Fitzgerald levde. Ernst och hans fru, Hadley bestämmer sig för att flytta till Paris för att Ernst vill lyckas med sitt författarskap. Året är 1920 och de fastnar i konstnärslivet som finns i Paris och detta skapar turbulent i deras äktenskap. Romanen är skriven utifrån Hadleys perspektiv. 
 
Julie and Julia: My Year of Cooking Dangerously av Julie Powell: Julie infinner sig i en kris i livet och hon bestämmer sig för att hantera detta genom att laga all mat i Julia Child's kända kokbok Mastering the Art of French Cooking på bara ett år. Denna process dokumenterar hon genom att skriva på en blogg. En blogg som växer i takt med att hon kommer längre in i kokboken. Detta är en bok som är baserad på en sann historia och det är Julie själv som har skrivit boken. Jag har inte läst den men har sett filmatiseringen av boken och den var mycket bra. 
 
The Winter Sea av Susanna Kearsley: 1708 skulle en skotsk och fransk flotta invadera en del av Skottland, detta är en historisk händelse som Carrie McClelland ska basera sin senaste bok på. Hon gräver in i det förflutna och gör ordentliga undersökningar för att få så mycket material som möjligt till sin bok. Till sist infinner sig Carrie i en situation där mesta av boken består av sanning istället för fiktiva händelser. Den kunskap som detta medför upptäcker hon är farlig att ha... 
 
 
Filmer:
 
Stranger than Fiction: En film som handlar om Harold Crick som är en ordningsam person som gillar rutiner men en dag upptäcker han att han är en karaktär i en författares bok. Harold styrs av författarinna och har en berättarröst i sitt huvud. Det är en rolig film som är lite knepig men som skildrar hur alla dessa karaktärer vi skapar känner över maktlösheten de infinner sig i ;) 
 
Midnatt i Paris: Gil är en välkänd screenwriter med drömmar om att skriva klart sin första bok. Gil åker tillsammans med hans flickvän och hennes familj till Paris för semester. Gil förälskar sig i staden och vill gärna flytta dit för att kunna skriva sin bok. Hans flickvän Inez vill inte detta och det skapar en konflikt mellan paret. En natt när Gil blir full åker han tillbaka i tiden till 1920 och får uppleva Paris i sin storhet med alla de kända namnen så som Hemingway och Fitzergald. 
 
The Ghost Writer: Den tidigare brittiska premiärministern vill skriva en memoar så han anlitar en spökskrivare. Den här spökskrivaren, som spelas av Ewan McGregor, upptäcker massa hemligheter om premiärministern, hemligheter som försätter honom i trubbel. Detta är en spännande film som jag rekommendera.  
 
The Words: Jag såg den här filmen för inte så längesen och tipsade även om den på bloggen. Men det är en film som helt klart förtjänas att ta upp även idag. Den handlar om Rory som spelas av Bradley Cooper som drömmer om författarskap. Han skriver och skriver men får ingen respons från bokförlagen. En dag hittar han ett gammalt manus i en väska. Han kopiera det rakt av och skickar in det till förlagen. Han blir kontaktad direkt om att det vill ge ut det. Den här boken toppar alla listor men Rory måste hantera vetskapen om att det egentligen inte är hans egna verk... JÄTTE BRA film! 
 
 
 
 

Bokhandeln för både barn och vuxna

Jag har hittat ännu en bokhandel jag vill visa för er och den här gången handlar det om Poplar Kid’s Republic Bookstore. Det är affär som finns i Beijing och den uppmanar föräldrar och barn att kunna läsa tillsammans i denna sköna och färgglada bokhandeln. På helgerna bjuds det dessutom på en timmes gratis uppläsning av en bok och därefter blir det pyssel. 
 
Det är helt enkelt en mysig och färgglad butik för både vuxna och barn. 
Deras hemsida kan ni hitta här (Dock är hemsidan inte på engelska) 
 
 
Jag tycker att det verkar vara en helt underbar affär, jag gillar färgerna och de runda båsen man kan sitta i men det som jag framförallt tycker är lysande är hur de uppmuntra besökarna till att stanna och läsa med sina barn. 
 
 
 

Vänskap med en fiktiv person

 
Det är fredag och dags för en ny bokbloggsjerka och den här veckan fråga Annika följande roliga fråga: 
 
Vilken karaktär önskar du skulle vara din allra bästa vän och varför? 
 
 

Åhh det finns så himla många karaktärer jag hade velat vara kompis med bland annat Katniss från Hungerspelen, Sam från Sagan om Ringen och Emma från Jane Austens verk Emma. Det är en svår fråga för det finns allt för många svar att välja emellan men om jag måste göra ett val så väljer jag Daenerys Targaryen från serien A Song of ice and fire. 
 
Anledningen till att jag skulle vilja ha Daenerys som min bästa vän är för att hon verkar vara en person som behandlar hennes vänner väldigt gott. Hon lyssnar på dem och visar respekt trots hennes maktsituation. Ifall jag dessutom är hennes bästa vän borde väl jag även få kunna klappa en drake, kanske till och med åka på en? Önsketänkande, antar jag... Jag kan dessutom ge henne lite råd i frågan om kriget, jag har en del åsikter om hennes knepiga planer i boken A Dance with dragons ;) 
 
Vilken karaktär vill ni ha som bästa vän? 
 
Gillar den här underbara bilden på Daenerys och Jon Snow! Kommer de bli vänner eller kanske kommer de ha en något mer kärleksfull relation till varandra?! Det är en fråga jag gärna hade velat ha svar på ;)
 
 

Rätta manus på Ipad

 
De stunder jag inte skriver på bloggen, jobbar eller läser böcker är jag fullt upptagen med att rätta min bok. Jag skriver just nu om många delar och då krävs det såklart också att jag rättar dessa. Jag har hört från flertal källor att det bra om man skriver ut boken och rättar på pappret. Detta för att man lättare hittar fel när man har orden framför sig på papper istället för på en dataskärm. Jag håller helt klart med om att det funkar mycket bättre att rätta med papperskopior, då bristerna blir lättare att upptäcka. 
 
Det finns dock ett problem med denna pappersförbrukning; det kostar en förmögenhet! Ifall jag ska skriva ut min bok använder jag upp en hel bläckpatron och en hel del papper. Jag behöver dessutom skriva ut samma kapitel flera gånger om, för om jag ändra något eller lägga till bitar behövs ju även dem rättas. 
 
Snål som jag är har jag nu hittat lösningen som funkar minst lika bra, rätta din bok på ipaden. Spara din fil i pdf och sedan öppnar du upp den i en app som heter Goodreader. Där kan du markera ord, stryka över och även kommentera texten. Jag tycker själv att jag upptäcker brister betydligt bättre på Ipaden än datorn. Läsningen flyter på då jag inte direkt kan ändra i texten utan bara kan markera och kommentera det som behövs ändras. Det gör att läsningen inte blir hackig utan påminner om när man läser på en papperskopia. 
 
Att rätta på Ipad är kanske inte lika bra som på papperskopior men det är definitivt mer miljövänligt och även sparsamt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nischade bokomslag

Just nu håller jag på att läsa Lesley Pearses bok Belles Löfte. Jag har tidigare läst några verk av Pearse, bland annat Georgia och Charity och något som jag nu har lagt märke till är att alla hennes omslag pryds av en halv kvinna. Det känns som om detta är Lesley Pearses grej, att det är meningen att man ska förknippa hennes böcker med halva kvinnor. 
 
Jag läste en marknadsföringskurs i Glasgow och lärde mig att detta knep är ganska vanligt och effektivt. Men jag undrar hur Lesley Pearse känner, vill hon vara känd för sina halva kvinnoansikten på omslagen? Eller struntar hon i vilket? Jag har ingen aning men om man har skrivit så många böcker som hon har hade jag nog velat prova något nytt, en halv man kanske ;) 
 
Nischade bokomslag känns som ganska vanliga i bokvärlden, att samma författare ofta har liknande omslag till sina böcker, eller? Vad tycker ni? Det har helt klart både sina för- och nackdelar. Det är kanske tråkigt i längden men det gör också att man känner igen författarens böcker. 
 
Här är Lesley Pearses omslag: 
 


 
 

Bilbos återkomst

Det börjar närmar sig, även om jag nekar att det bara är 6 månader kvar till december så står faktumet i almanackan. Men julmånaden är inte så farlig när man har något man längtar till, det under den månaden som Bilbo film nr 2 har premiär. Nu har de släppt trailern till The Hobbit - The Desolation of smaug, ni kan se den här: 
 
 
Råkade lägga upp fel trailer men nu ska det vara rätt :)  
 
 
 
Jag har inte läst boken om Bilbo, jag är lite tveksam inställd till att läsa J.R.R. Tolkiens böcker. Jag gav Sagan om Ringen tre försök men fastnade varje gång i för sega beskrivningar. Filmerna är dock de bästa jag har sett, Bilbo höll inte riktigt samma klass som Sagan om Ringen, vilket är svårt att matcha, men var trots det väldigt bra! Så japp, jag ser nu fram emot december med sin snö, kyla, julstress men framförallt för att det är då The Hobbit har premiär! 
 
 
 

Boktips: Whiskey Beach

 
Titel: Whiskey Beach 
Författare: Nora Roberts 
Utgiven: April 2013
Kan köpas här: Adlibris
 
Nora Roberts som är känd för sina romantiska böcker har nu släppt ännu en bok i samma genre, Whiskey Beach.
 
Whiskey Beach handlar om Eli Landon som har det perfekta livet, han har en vacker fru, ett hem han trivs i och ett jobb som gör andra avundsjuka. Allt detta kommer att förändras när han hittar sin fru brutalt mördad. Hans fru som precis hade erkänt för Eli att hon har varit otrogen mot honom, detta gör att Eli blir huvudmisstänkt till att ha mördat sin egen fru. Efter mycket strul friges Eli men inget är detsamma, han har inga vänner, ingen fru och inget jobb, han flyr därför till en liten stad som heter Whiskey Beach för att kunna börja om... 
 
Whiskey Beach låter spännande men såklart innehåller den även den romantiska aspekten som är så starkt förknippat till Nora Roberts! Åh, det är också kul att det är en manlig huvudkaraktär, det är lite ovanligt i denna typ av böcker :) 
RSS 2.0