En kram och en klapp på rumpan

Äntligen fredag och dags för bokbloggsjerka hos Annika och den här veckan ställer hon följande fråga: 
 
Vilken karaktär och/eller författare skulle du vilja slå på käften alternativt ge en kram?
 

Jag skulle inte vilja ge någon författare en smäll på käften, kanske en klapp på rumpan men inte mer ;) En karaktär som hade förtjänat en liten hårdare smäll är Joffrey i Game of Thrones- böckerna (The song of Ice and fire). Joffrey är ju trots allt omyndig så det är inte helt etiskt med en hårdare form av smäll men det går inte att neka att hans personlighet inte är någon höjdare. Han dödar och är allmänt elak mot exakt alla förutom han själv, så om det är någon karaktär som förjänar den där "klappen" är det han. 
 
Det finns flera karaktärer och författare jag skulle vilja krama men om jag måste välja ut en person som ska få en bamsekram blir det författaren Suzanne Collins. Jag är så himla fascinerad av den världen hon har skapat med Hungerspelen och jag har svårt för att greppa hur någon lyckas komma på en sådan handling. Min sambo menar att handlingen i Hungerspelen inte är så unik utan att det finns många referenser till andra verk och visst det kan jag hålla med om men samtidigt krävs det en vis talang att kunna skapa sin egen version. J.K. Rowling är också en författare som förtjänar en varm kram med tanke på det hon har lyckas skapat med Harry Potter.  Egentligen förtjänar alla författare en kram med tanke på den prestation de lägger ner för att kunna skriva klart en bok och få den publicerad!
 
 
 

Tävlingstips

Jag har ju glömt att tipsa om Beas Bokhyllas födelsedagstävling. Deras blogg fyller fyra år och för att firar detta lottar dem ut hemliga bokpaket till två av sina läsare. För att du ska kunna vara med och tävla gå in på deras blogg som ni hittar här. Lämna en kommentar samt din mailadress innan den 6 december.
 
Fyra år är mycket i bloggvärlden så det får man såklart fira och hemliga bokpaket låter ju hur spännande som helst. Så vad väntar ni på? Gå nu in på deras blogg och lämna en kommentar! 
 
 
Så Grattis Beas Bokhylla på eran 4-årsdag

Bok vs film: Endless Love

Boken: 
Endless love är skriven av Scott Spencer och blev utgiven 2010. Boken handlar om kärleken mellan de unga paret David Axelrod och Jade Butterfield. David är så pass förälskad i Jade att när Jades pappa förbjuder deras relation går David över gränserna och försöker bli omtyckt igen genom att tända på Jades hus för att sedan rädda hennes familj. Detta är början på den mörka vändingen parets kärlek tar. Endless Love är en bok om passion och önskan om den eviga kärleken.
 
Filmen: 
Shana Feste är regissören till Endless love som har premiär 4 april 2014 i Sverige. Jade spelas av Gabriella Wade som bland annat är med i Carrie och David spelas av Alex Pettyfer som är känd från I am number four och In Time. Filmen verkar följa en liknande handlingsutveckling som boken.
 
Bok vs film: 
Jag har inte läst boken men den verkar väldigt bra, jag tycker dock att trailern inte har lyckats fånga samma mörker som beskrivningen av boken har gjort. Det blev lite ointressant cheesy i trailern men det är trots allt bara en trailern och man ska ju inte döma filmer efter sin trailer ;) Nja, jag kommer nog se filmen och sen bestämma mig om jag vill läsa boken. 
 
Har ni läst Endless Love? I så fall, vad tycker ni? 
 
  

 
 

Boktips: The First Phone Call From Heaven

 
Titel: The first phone call from heaven
Författare: Mitch Albom
Utgiven: November 2013
Förlag: Little Brown
Sidor: 312
Kan köpas här: Adlibris
 
Veckans boktips är The first phone call from heaven och boken handlar om en liten stad i Lake Michigan vars invånare får samtal från döda som befinner sig i himlen. Man är dock osäker på om detta stämmer eller ifall det bara är en bluff. Sully är en ensamstående pappa som mer än gärna vill veta om ryktet stämmer och beger sig därför ut på en jakt efter sanningen. Det är en bok som tar upp kraften med att tro och den utlovas dessutom att beröra sina läsare med den djupa handlingen...
 
Det låter mysigt och jag gillar tanken bakom konceptet- samtal från himlen! Jag blir allt nyfiken men tror inte att jag kommer läsa den med tanke på mängden av olästa böcker jag har samt att boken jag läser nu (Dr Sleep) aldrig tar slut. Så tyvärr blir det ingen The first phone call from heaven något för mig, i alla fall inte inom den närmsta tiden. 
 
Vad tycker ni? Läsa eller inte läsa?

Julig lördag

Idag har jag varken tid för bokläsning (blir aldrig klar med Dr Sleep) eller bokskrivande för idag ska det städas och sättas upp juldekoration. Japp, julen är snart här och nästa helg är jag upptagen vilket innebär att jag är tvungen att slänga upp de röda sakerna redan idag. När jag har mer tid tänkte jag skriva en lista med bra juliga böcker och filmer som skapar underbar julstämning. 
 
Hoppas ni får en fin lördag :)
 
 

Filmrecension: Catching Fire

"People are looking to you, Katniss. You've given them an opportunity. They just have to be brave enough to take it."
 

Titel: The Hunger Games: Catching Fire
Regi: Francis Lawrence
Premiär: Okt 2013
Genre: Action, Adventure & Sci-fi
Stjärnor: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth & Jack Quaid
Imdb-betyg: 7,8 av 10
 
Handling: Catching Fire är andra filmen i serien och är baserad på boken Fatta Eld skriven av Suzanne Collins. Filmen fortsätter där förra filmen tog slut, Katniss återkommer till distrikt 12 och försöker komma tillbaka till sina tidigare rutiner men inget är riktigt som förr, då hon fortfarande präglas av minnen från Hungerspelen. Det är dags för vinnarturnén där Katniss och Peeta ska åka runt i distrikten. Under turnén lägger de märke till att stämningen är oerhört spänd och det verkar som att något är på gång att hända med invånarna. När turnén är slut är det dags för president Snow att presentera årets Hungerspel men det här året bjuder spelen på en tvist... en tvist som innebär att Katniss ännu en gång måste riskera sitt liv. 
 
Vad tycker jag? OMG! OMG! Jag hade extremt höga förhoppningar inför den här filmen och hör och häpna, Catching Fire var bättre än väntat. Jag satt på nålar från början till slut, det är en lång rulle men jag hann inte att tänka på sittsåret eller tröttheten för den var så spännande. Jag var till en början rädd för att filmen inte skulle lyckas fånga den bredda handlingen i Fatta Eld men det gjorde den. De bitar jag tyckte var väsentliga i boken fick utrymme i filmen och jag tänkte knappt på att den var baserad på en bok, vilket är oerhört ovanligt. 
 
Jennifer Lawrence har verkligen växt i sin roll som Katniss och likaså Jack Quaid med Peeta. Jag tycker fortfarande inte om Gale-karaktären men det är ok med tanke på hur bra de andra skådespelarna spelade sina karaktärer. En annan bonus är de vackra miljöerna och kostymerna, det är coolt och nytänkande.
 
Jag har försökt komma på något som jag inte gillar med Catching Fire men jag kan inte komma på något. Min sambo var dock lite mer skeptiskt till filmen och menade att den inte var så spännande då han kom ihåg vad som hände i boken. Japp, det är tråkigt att veta vad som ska hända men samtidigt var upplevelsen  av att se den här boken som film så bra att det vägde upp detta. En annan synpunkt min sambo hade var att slutet inte hade någon stor slutscen. Ja och det är kanske rätt men slutet var ändå spännande och därför var det inget jag tänkte på. Nej, jag kommer inte på något dåligt med den här filmen för den är så bra,  jag grät, jag skrattade och jag fick rysningar,  det får helt enkelt bli högsta poäng för Catching Fire. 
 
Betyg: 5/5 (gå o se snarast :) 
 
 
 
 

146min med Katniss & gänget

När ni läser det här inlägget sitter jag i en mörk biosalong och väntar på att Catching Fire ska börja. Det är äntligen dags! Jag har sett fram emot den här filmen så himla länge att spänningen är på topp och för att jag ska kunna stilla nerverna distrahera jag mig själv med att kränga popcorn i en ohälsosam takt ;) Jag sitter såklart här med allt för stora förhoppningar så det är tveksamt om filmen verkligen kan leva upp till dem... men jag håller tummarna.
 
Cathching Fire / Fatta Eld är en av mina favoritböcker. Jag kom ihåg förra året när jag läste boken och jag knappt kunde lämna den ifrån mig för att den var så spännande. Varje sida var ett nytt äventyr och en ny överraskning. Jag gillar verkligen böcker där handlingen hela tiden byggs upp till något mer spännande och sen "explodera" det.  För er som inte har läst Fatta Eld rekommendera jag den, för den är helt klart guldklimpen i Hungerspelstrilogin. 
 
Titta in på bloggen imorgon så ska jag försöka hinna med att publicera inlägg om vad jag tyckte om filmen :) 
För er som vill veta mer om vad jag tycker om Hungerspelen kan ni kolla in min kategori : 30 dagar med Hungerspelen där jag under en månads tid svarade på massa frågor om Hungerspel. Ni kan hitta mina svar här.

Boktips: The Valley of Amazement

 
Titel: The Valley of Amazement
Författare: Amy Tan
Utgiven: Juli 2013
Genre: Historical Fiction
Förlag: Ecco Press
Kan köpas här: Adlibris
 
Ifall ni gillade En Geishas Memoarer skriven av Arthur Golden tror jag att ni kommer att gilla den här boken.  I The Valley of Amazement får man följa två kvinnors väg att hitta sig själv, den ena är mamman och den andre är dottern. Violet är en välkänd kurtisan i Shanghai som har blivit övergiven av sin mamma Lucia. Lucia är amerikansk och har tidigare ägt en av Shanghais populäraste "courtesan house". Det är två olika kontinenter, två olika tider och två olika kvinnor som trots sina olikheter sammanbinds genom sin familjerelation.  
 
Jag är ett stort fan av En Geishas Memoarer, jag gillade den tiden och den typen av historieberättande. Jag kan därför tänka mig att The Valley of Amazement är minst lika bra. Det här är definitivt en bok jag kan tänka mig att läsa. 
 
Vad tycker ni? Att läsa eller att inte läsa? 
 
 

I'm back

Det var en kort paus men var likväl behövlig. Nu är jag tillbaka med ny energi och glädje. Under min korta paus har det hänt en spännande och intressant sak i bok-/filmvärlden: de har äntligen släppt trailern för Divergent! Och bortsett från att trailern var alldeles för lång (kändes nästan som om jag fick se hela filmen) var den ändå väldigt bra. Jag gillade kemin mellan Tris och Four, jag har ju varit skeptisk angående val av skådespelare men det funkar på något sätt även om Four är alldeles för gammal för Tris. Jag blir ju väldigt nyfiken på filmen och ser fram emot att få se den i sin helhet den 21 Mars 2014.
 
Vad tycker ni  om trailern? Tummen upp eller tummen ner? 
 
 
De har dessutom släppt en ny poster: 
Najs, najs! Gillar faktiskt allt med denna bild, de kalla färgerna tillsammans med de varma. Solen som är på väg att stiga upp, att Tris står med ryggen emot... ja allt känns som om det har ett syfte och det gillar jag :)
 
 
 

Lite Semester

Behöver lite paus från bloggen men återkommer snart! 
 

Filmrecension: The World's End

"A man of your legendary prowess drinking fucking rain! It's like a lion eating houmous."
 
Titel: The World's End
Regi: Edgar Wright
Premiär: 9 oktober 2013 (sv)
Genre:  Action, Comedy & Sci-fi. 
Stjärnor: Simon Pegg, Nick Frost & Martin Freeman. 
Imdb-betyg: 7,3 av 10
 
 
Handling: Fem vänner återförenas motvilligt efter 20år för att få försöka lyckas med något de inte klarade av i sin ungdom, besök 12 pubar under en kväll. Det är en kväll som inte riktigt går som planerat och som slutar ganska drastisk- det är kärlek, komedi, skumma blåa saker och action. 
 
Vad tycker jag? 
Jag vet inte riktigt var jag ska börja, den här filmen är så himla skum, tyvärr på ett dåligt sätt. Jag vet inte om ni kommer ihåg min recension till filmen This is the End? Den har i alla fall blivit jämförd med The World's End och beskrivs som den amerikanska versionen. Även om det finns likheter mellan filmerna- vänner tillsammans måste möta jordens undergång- finns det även stora skillnader. This is the end är så himla dålig att den blir bra medan The World's End är jätte bra till en början, mysigt med den brittiska pubkulturen och humorn mellan vännerna men sedan i mitten av filmen blir den jätte skum, överdriven och dålig. Det är som att det två helt olika filmer i The Worlds end och det funkar inte riktigt tillsammans. Jag förstår inte varför de var tvungna att gå göra det så extremt. Det är verkligen ingen höjdare när man måste vänta i en timme för att få någon vettig förklaring och sen inse att det inte finns det. 
 
Jag är ett fan av Shawn of the dead, som är den första filmen i den här "Cornetto- trilogin", den var rolig och annorlunda på ett bra sätt men The World's End floppar med en handling som blir för mycket. Simon Pegg och Martin Freeman är jätte bra skådespelare och de gör en bra insats i filmen men det är helt meningslöst när handlingen inte klarar av att bära. Nej jag är jätte besviken, framförallt på slutet. Jag avskyr när jag har sett fram emot en film (eller bok) och de inte klara att leva upp till ens förväntningar. På så sätt blir filmen betydligt sämre om man inte hade haft några förväntningar alls. 
 
The World's End är jätte bra  och underhållande den första timmen men efter det hade jag rekommenderat att stänga av filmen ;) 
Betyg: 3/5
 
 
 
 
 
 
 
 

Fem frågor om Doctor Sleep

 
Jag läser just nu Doctor Sleep av Stephen King och har gjort det ett bra tag. Läsningen går inte direkt på högvarv på grund av allt annat jag måste hinna med när jag väl är ledig. Det är mycket fix med bröllop, bokskrivande och blogg vilket gör att läsningen blir drabbad. Jag tänkte i alla fall ge er en liten uppdatering på vad jag tycker om bokens än så länge genom att svara på 5 korta frågor:
 
Hur många kapitel har du läst i boken? 
6 st men i varje kapitel finns det flera mindre kapitel. 

Vad var den första meningen i boken? 
"On the second day of December in a year when Georgia peanut farmer was doing business in the White House, one of Colorado's great resort hotels burned to the ground".  

Vad var den sista meningen du läste i boken? 
"Mine will", Dan said. 

Hur tycker du att boken verkar?
Den är helt okej än så länge men som vanligt tar det cirka 100 sidor innan Stephen Kings böcker börja blir mer intensivt spännande. Doctor Sleep kan kanske till och med vara en av de bästa King- boken som jag har läst (inte för att jag har läst så många) men handlingen är intressant och annorlunda. 

Vilken händelse är din favorit hittills?
I början av boken var en scen med ett badrum och någon läskig kvinna som jag tyckte var ganska obehaglig, den scenen är helt klart svår att glömma ;) 
 

Lördagslista: Deppigt men fint!

Löven har fallit och det nu är en gråhet som präglar vardagen. På jobbet går folk som zombies och drömmer sig bort till värme och sol... japp det är officiellt, höstdeppigheten har tyvärr tagit sina första offer. Så för att hedra denna deppighet tänkte jag bjuda på en lördagslista med 4 deppiga, men fina, böcker och filmer. 
 
 
Böcker: 
 
P.S. I Love You skriven av Cecelia Ahern: När Hollys man Gerry dör i cancer är det som att hela Hollys värld rasar. Hon vet inte hur hon ska kunna fortsätta utan honom, så hon stänger in sig själv i sin deppighet. En dag anländer ett brev som är skrivet av Gerry. Innan Gerry dog har han skrivit brev till Holly som ska hjälpa henne att ta sig igenom förlusten samt kunna hitta livsgnistna igen. Det är en sorlig bok i sin finaste form.
 
Torka aldrig tårar utan handskar: Döden skriven av Jonas Gardell: Den sista boken i serien Torka aldrig tårar utan handskar. Man får följa Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. Den handlar om sjukdomen som tar liv, förnedring, lidande, svek men även om kärlek som trotsar allt. 
 
Förr eller senare exploderar jag skriven av John Green: Hazel är 17 år och har en cancerdiagnos som innebär att hon aldrig kommer bli frisk. Hennes mamma är orolig för om Hazel kommer bli deprimerad och anmäler henne därför till en kyrklig stödgrupp för unga som har cancer. En dag kommer den tidigare medlemmen Augustus Waters dit, Gus som har haft cancer men som har blivit frisk.  Det är kärlek vid första ögonkastet mellan Gus och Hazel. Det är en bok som många har hyllat om så lovar en gripande historia som både från en att gråta och skratta. 
 
Great Gatsby skriven av F. Scott Fitzgerald: Det är stor mängd av alkohol, dans hela natten och strävan om de stora rikedomarna. Mannen som tros ha allt är Gatsby men egentligen är han en ensam person som är passionerad förälskad i en kvinna han inte kan få. Det är den amerikanska drömmen men bakom fasaden är inte allt lika perfekt. 
 
Filmer: 

Romeo & Juliet: Denna hade lika bra kunnat vara bland böckerna men filmen som Baz Luhrmann gjorde 1996 är så jäkla vacker och sorlig, det är som poesi för ögonen. Det är helt klart en av mina favoritfilmer och jag gråter alltid lika mycket när jag ser den. Om ni inte har sett den kan jag rekommendera den. 
 
Sylvia (2003): Filmen handlar om Sylvia Plath (spelas av Gwyneth Paltrow) som har bland annat har skrivit The Bell Jar. Man får följa Sylvia från när hon går på universitet, träffar poeten Ted Hughes och tills den dagen det fallera. Det är en reflekterande film om kärlek, liv och död men även om passionen Sylvia har för sitt skrivande. Det är en vacker film!
 
Shame (2011): Michael Fassbender spelar huvudrollen som Brandon. Brandon är en man som bor i New York och har ett bra jobb men under den perfekta ytan gömmer sig hans beroende av sex. Man får följa hans kamp om att lyckas hålla fasaden uppe samtidigt som hans behov hela tiden kallar på honom. Detta är ett problem som det inte direkt talas om men filmen Shame har verkligen lyckats fånga det mörka och det jobbiga med att ha ett sexberoende. 
 
Blue Valentine (2010): Jag vet inte hur många gånger jag har tipsat om den här filmen men den är så himla bra att den alltid förtjänar en plats på listan ;) Jag grät som ett barn när jag såg Blue Valentine, den är berörande på ett så vacker dimensionerat sätt. Det handlar om Dean och Cindy som har en dålig dag i deras förhållande. Samtidigt som man får följa konflikten bjuds man på tillbakablickar på hur de träffades. Ryan Gosling spelar Dean och Cindy spelas av Michelle Williams och deras insatser är galet bra. Innan de började spela in filmen flyttade de till ett liknande hus som sina roller och levde precis som Dean och Cindy för att kunna komma in i rätt stämning. Det är även många bitar i filmen som är improviserade, där Ryan och Michelle går på känslan istället för att följa ett manus. Blue Valentine, se den! 
 
Ha en bra lördag! 

Studentafton gästas av Jan Guillou

Den 25/11 kl 19.00 gästar Jan Guillou Studentafton i Lund och han ska prata om hans litteraturliv och litteraturskapande. Jag har aldrig under mina 6år som student varit på någon studentafton men det låter väldigt intressant att få möjlighet att höra vad Guillou har att säga om sitt skapande. Inträde kostar bara 100kr och ni kan läsa mer om evenemanget  här.
 
 
 
 

En blommig kväll

Det är Omslagsonsdag hos Bokpotaten och den här veckan är temat blommor! Det är såklart det behövs lite färgglada blommor med tanke på den mörka hösten som tyvärr bara blir mörkare och mörkare.
 
Jag fick letat i mina hyllor men hittade bara 4 böcker med blommor på omslagen: 
 

Filmrecension: Familjetrippen

 
 
 
Titel: Familjetrippen
Originaltiteln: We're the Millers
Regi: Rawson Marshall Thurber
Premiär: 20 sept 2013 (Sv)
Stjärnor: Jason Sudeikis, Jennifer Aniston & Emma Roberts. 
Genre: Comedy & Crime
Imdb-betyg: 7,1 av 10
 
Handling: 
David Clark är en langare som lever ett ganska så ensamt liv med enbart fokus på att sälja sitt knark. En dag infinner han sig i en situation som leder till att han blir rånad av alla hans besparingar samt bestulen av det knark han hade till försäljning. Detta leder till att "chefen" som säljer sitt knark till David vill ha sina pengar tillbaka. För att kunna lyckas betala tillbaka sin skuld skickas David till Mexiko för att smuggla galet mycket knark över gränsen... för att han ska kunna komma igenom tullen bestämmer han sig för att hyra en husbil samt tre individer som ska agera som hans familj. 
 
Vad tycker jag? 
Familjetrippen är underhållande och den lyckas helt klart leva upp till sitt rykte att vara en lättsmält komedi. Begär dock inte för mycket av Familjetrippen, den är emellanåt stereotypisk och den lever på de inbitna könsrollerna som finns i samhället vilket blir ganska tråkigt i längden. Bråken familjen har är dessutom så klassiska att de knappast bjuder på något nytt och spännande
 
Ett annat minus med filmen är det fokus som ligger på Jennifer Anistons kropp, ja, jag förstår att hon ska spela en strippa men det blir lite för mycket och jag frågar mig själv om det bara hade till syfte att visa att Jennifer faktiskt är 44 år gammal men ändå har en snygg kropp. Visst det är väl kul för Jennifer men jag som tittare tycker det blir ganska ointressant.
 
Familjentrippen är rolig med handling är inte direkt komplex. Jag gillar filmen men jag är osäker på om jag någon gång kommer se om den.... vilket inte är det bästa betyget jag kan ge. 
 
Betyg: 3/5
 
 

19 dagar kvar

Tiden rusar iväg, nu är Halloween över och snart vankas jul. Det bästa med att tiden har en tendens att rusa iväg är definitivt att de 19 dagarna som är kvar innan Catching Fire har premiär kommer säkerligen försvinna i all hast. Jag ser verkligen fram emot den här filmen och har tyvärr allt för höga förhoppningar. Men det är inte det lättaste att dra ner ens förväntningar när man ser följande trailer: 
 
 
Catching Fire verkar vara en snygg film och dessutom vet jag om att det är en spännande handling och grymma skådespelare. Är det bara jag som längtar till att äntligen få se denna snygga rulle i sin helhet?!

Nja till boktrailers


Underbara helgen är kommen vilket betyder bokbloggsjerka och den här veckan ställer Annika följande fråga: 
 
Boktrailers bli allt vanligare men det är ingenting jag själv brukar titta på, men frågan är hur du ställer dig till dessa och om det finns någon trailer/några trailers som du tycker att vi bör se?
  

Jag ser nästan alltid fillmtrailers innan jag bestämmer mig för att se en film men det är inte riktigt samma sak när det kommer till boktrailers. Jag är inte negativ till boktrailers, jag är bara inte van vid att titta på dem innan jag avgör om boken ska läsas eller inte. På ett sätt tror jag att det är svårare att fånga en boks handling och stämning med en trailer medan detta är lättare med en film där handlingen inte är lika "komplicerad" och lång. Det finns dock en boktrailer som jag gillar för att den lyckas fånga stämningen i boken samtidigt som den inte avslöjar för mycket exempelvis hur karaktärer ser ut (vilket jag gärna vill skapa själv i fantasin). Boktrailern jag syftar på är till boken De Skandalösa skriven av Simona Ahrnstedt: 
 
 
Boktrailers kan vara bra att ha men de kommer nog aldrig bli avgörande när jag väljer bok. 
 
 
RSS 2.0