En paus

Har alldeles för mycket att göra för tillfället, jag ska skicka in mitt manus till bokförlag, bröllopsinbjudan ska göras och skickas, bröllopshemsidan måste bli klar, brudklänningen ska provas... ahhh, det är jätte mycket så jag måste helt enkelt ta en liten bloggpaus men är förhoppningsvis snart tillbaka igen! Ta hand om er! 
 
 
 
 
 

Fem frågor...

Jag har blivit taggad av Ewa K, Holavedsbrudar, att svara på fem stycken frågor som handlar om böckerna i min bokhylla, så här kommer svaren: 
 
 
En bok som jag ännu inte läst, men verkligen ser fram emot: 
Åh den står där i hyllan och skriker mitt namn, jag vill läsa den nu men den får vänta tills jag är klar med Barnbruden. Boken jag syftar på är The Bone season av Samantha Shannon... längtar!
 
Den bästa boken jag har hemma: 
Jag håller med Ewa, det är en svår fråga men om jag måste lista en bok som är en av mina favoriter så är det Night Circus av Erin Morgenstern. Den var en så himla bra och vacker bok! 
 
En bok som jag önskat vore bättre och som kanske var lite onödig att köpa: 
The City of Bones av Cassandra Clare, jag hade stora förväntningar på den här boken men den levde inte alls upp till dessa. Jag blev allt besviken och planerar inte att köpa de andra böckerna i serien. 
 
Någon bok som jag var jättepepp på när jag köpte den, men som har blivit stående:
En bok som jag såg fram emot att läsa är Vampire Academy av Richelle Mead men då tiden inte har funnits och då jag har prioritera andra böcker så har den blivit stående... men jag ska läsa den så fort jag får tid. 
 
En bok som jag köpt mest för att den hade vackert omslag: 
Jag är svag för vackra böcker och en bok som jag köpte för omslaget är Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke (har faktiskt inte läst boken trots att den har stått i min hylla i mer än 8år). Den är fin med sitt svarta enkla omslag och de svarta sidorna, den gillas*. 
 
 
Nu skickar jag vidare den här utmaningen jag är dock osäker på vem som redan har svarat på dennal: Marklas bokblogg, Lena C, Schitzo-cookie bokblogg, C.R.M. Nilsson samt The Ponkissons. 

Film: Boktjuven

"Words are life, Liesel. All those pages, they're for you to fill."
 
 
Titel: Boktjuven
Orginaltitel: The Book Thief
Regi: Brian Percival
Baserad på boken: The Book Thief av Markus Zusak
Stjärnor: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush & Emily Watson
Premiär: 28 feb 2014
Imdb-betyg: 7,7 av 10
 
Andra världskriget skakar Europa och i detta lever unga Liesel. Filmen börjar med väldigt omskakande händelser, ett besök av döden samt en flytt. Liesel är en boktjuv som gillar att läsa böcker och att dela historier med andra. Man får följa Liesel när hon finner sina nya bokfynd samt nya människor att dela dem med.
 
Vad tycker jag? 
Efter att jag såg en ganska tråkig och platt trailer hade jag inte alls särskilt höga förväntningar vilket kanske bidrog till att jag faktiskt gillade den här filmen. Nu har jag ju inte läst boken så jag hade inget att jämföra med. Annars blir det lätt så att man saknar massa partier från boken och så sitter man och stör sig på det istället för att njuta av det som är framför en. 
 
Jag blev förvånad över hur sorlig och berörande den här handlingen var. Det var verkligen ingen lätt vardag Liesel fick växa upp i. Sophie Nélisse som spelar Liesel lyckades fånga denna börda men även den lyckan hon emellanåt fick uppleva. Sicken skådespelerska Sophie är redan vid så pass ung ålder, ser fram att se vad hon kommer göra härnäst. Höjdpunkterna i filmen var scenerna mellan Liesel och pappa Hans (Geoffrey Rush), de var så fina och varma, vilket behövdes i den annars ganska tunga handlingen. Den enda nackdelen i The Book Thief var längden, den var lite för lång och ibland lite för tråkig när det inte hände något.
 
Jag gillar den här filmen eller snarare handlingen och jag kan tänka mig att boken är desto bättre (som vanligt ;)
 
Betyg: 4/5
 

Nytt från filmatiseringen av Fifty Shades of Grey

Den officiella Fifty shades of grey- facebooksidan släppte igår denna bild: 
Och det är första gången de släpper en bild just på Anastasia Steele och om jag gissar rätt är detta kanske tagen ur den första scenen där Ana träffar Mr Grey. 
 

Hjärtans dag

Jag önskar er alla en riktigt mysig alla hjärtans dag
 

Böcker är min master!

Det var super längesen jag var med i Bokbloggsjerkan och det beror helt och hållet på att min tid är så himla begränsad. Men idag (kryss i taket) tog jag mig i kragen och ordnade tid för att kunna delta.
 
Annika ställer den här veckan denna fråga: 
 
Skriv om för- och nackdelar med att vara en slav under böckerna, och ge gärna tips på hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.
 
Jag är definitivt en slav under böcker, det finns inget så underbart som att efter ett 8 timmars pass där man arbetar med barn som far illa, att bara kunna stänga ute allt det och istället äntra en värld av fantasi. Att läsa är som terapi och massage i samma paket, man får dessutom en upplevelse som kan inbringa både skratt, kärlek och sorg. 
 
En nackdel är utan tvekan den där dumma begränsade tiden som gör att när jag inte har utrymme till att läsa känner jag mig stressad. Ifall jag hade kunnat hade jag valt att läsa cirka tre timmar om dagen men det är ett under om jag ens hinner med en halvtimme. Det är synd det där, jag har försökt ordna mer tid, skära ner på tv-tittande men vi ser inte alls mycket på tv och att titta på serier och film är något som jag och min sambo gillar att göra tillsammans. Så om jag skär ner på det tappar jag istället det nöjet, suck! Jag har tyvärr inget vettigt tips på att skapa mer tid för mina böcker men jag ser fram emot att få läsa andras svar för jag skulle verkligen vilja ha mer kvalitets tid med min "härskare" ;) 
 
 
 

Boktips: Still life with bread crumbs

 
Titel: Still life with bread crumbs 
Författare: Anna Quindlen 
Utgiven: Jan 2014
Genre: Romance
Kan köpas på: Adlibris
Goodreads-betyg: 3,83 av 5
 
Rebecca Winter tidigare en framgångsrik fotograf infinner sig nu i en situation där hon är relativt fattig med en karriär som har lagt sig på is. Hon flyr staden och livet hon hade där. Still life with bread crumbs är en rolig bok om att hitta sig själv och kärlek där man minst anar det. Anna Quindlen har även skrivit Rise and Shine, Blessings, som också fick en plats på New York Times bestsellers list. 
 
Ni kan läsa mer om boken här

Japp det är måndag igen

Usch vad måndagar är jobbiga men för att kunna lätta upp stämningen lite bjuder jag nu på 9gag-bokskoj: 
 
Jepp, ganska likt ;) 
Haha underbart! 
 

Fem frågor om Barnbruden

 
Hur många kapitel har du läst i boken? 
5 st

Vad var den första meningen i boken? 
"Hedvig Elisabeth Charlotta hängde med huvudet över spyhinken."

Vad var den sista meningen du läste i boken? 
"'Min dotter, ni måste lära er att lyda. Frågan är bara hur?'".

Hur tycker du att boken verkar?
Nja, jag har inte riktigt kommit in i boken än vilket gör att det blir lite rörigt med alla namn. Det blir också lite plottrigt när man måste hoppa mellan så många olika karaktärer... men förhoppningsvis blir det bättre desto längre in i boken som jag kommer. 
 
Vilken händelse är din favorit hittills?
Kommer inte ihåg någon specifikt, har inte hänt så mycket än så länge. 
 
Jag är lite tveksam till Barnbruden, hade höga förväntningar men tyvärr lever den inte riktigt upp till dessa... håller tummarna på att boken strax kommer igång.  

Det där jäkla följebrevet

Argh!!! Gnuggar fingrarna i hårbotten, pausar med onödig googling, klappar kaninerna och räknar fräknar på armen, suck vad jag tycker det är jobbigt att skriva följebrevet som ska åka med manuset till bokförlagen. Enligt rykte ska följebrevet vara minst lika viktigt som manuset, för det är just den sidan av ord som formar det första intrycket bokförlagen får av ens verk. Stavfel är ett stort NEJ, att skriva att ens mamma har läst det och älskade det är inte så lockande, en bild på sig själv med ett påklistrat leende är No No och att påpeka ens passion för skrivandet är också ett härligt NEJ. Det finns så himla många saker man inte borde göra och kvar står jag med en osäkerhet och en tom sida. Jag vet inte vad jag ska skriva för att lyckas fånga stämningen i boken och vem jag är! Det är ju inte så att jag har publicerat något tidigare eller att jag arbetar med skrivandet (ja om man inte räknar att skriva barnutredningar för det gör jag varje dag ;). Jag är dessutom ingen gammal Big Brother- deltagare eller Blondinbella och när de förstår detta känns det som om de knappast kommer att läsa klart första sidan på manuset. Argh, just nu känns det som en omöjlighet. 
 
Har ni några tips på hur ett bra följebrev ska se ut? 
 
 

Senaste Divergent- trailern

Den sista Divergent-trailern är nu släppt och ni kan se den här: 
 
 Japp, jag längtar till premiären o japp, jag har alldeles för höga förväntningar! 

Bok: Allegiant

"I stay with him because I choose to, every day that I wake up, every day that we fight or lie to each other or disappoint each other. I choose him over and over again, and he chooses me." 
 
 
Titel: Allegiant
Författare: Veronica Roth
Utgiven: Okt 2013
Serie: Divergent #3
Goodreads-betyg: 3,64 av 5
Kan köpas här: Adlibris
 
Sista boken i Divergent-serien och Tris och hennes vänner beger sig äntligen ut utanför stängslet för att utforska det okända. Det som de hittar är inte riktigt vad de väntade sig och det är något som kommer förändrar allt, vem dem är, deras syfte och deras framtid. 
 
Vad tycker jag?
Jag hade så himla höga förväntningar inför den här boken att det var dömt att misslyckas redan när jag började. Divergent och Insurgent sträckläste jag medan Allegiant tog mig flera veckor, visst jag hade inte så mycket tid för att läsa men samtidigt lockade inte handlingen. I Allegiant får vi äntligen svar på alla frågor, varför det finns detta samhällssystem och vad det är som döljer sig bakom stängslet men det är inbäddad på ett ointressant sätt att jag inte känner något nöje av att läsa det. Och det är dessutom så himla komplicerat att det känns som något hon har kommit på i efterhand.
 
Det händer för lite i Allegiant och det som händer har vi redan läst om i Divergent och Insurgent; lögner, hemliga planer, uppror och såklart den klassiska "Four och Tris"- kärlekskrisen. Det som jag gillar bäst med Allegiant är de sista 100 sidorna för då börja det äntligen hända saker. Jag uppskattar även slutet, att Veronica Roth vågade ta den vägen, det höjde verkligen boken! Jag tror problemet med Allegiant är att den innehåller så många "svar" att jag upplever det som en "faktabok". Jag är besviken, inte för att den är dålig bara för att den inte håller samma nivå som tidigare böcker i serien. 
 
Betyg: 3,5 av 5
 

Film: Enders Spel

"In the moment when I truly understand my enemy, understand him well enough to defeat him, then in that very moment I also love him."
 

Titel: Enders Spel
Originaltitel: Ender's Game 
Regi: Gavin Hood
Premiär: 8 nov 2013
Stjärnor: Asa Butterfield & Harrison Ford
Baserad på boken: Ender's game av Orson Scott Card. 
Imdb-betyg: 7,0 av 10
 
Jorden blev attackerad av en utomjordisk ras och klarade sig precis och för att undvika att detta ska ske igen tränar de barngenier, som ska agera som det yttersta försvaret. Ender är ett barngeni och värvas in i militärskolan där hans karriär stegras i en rasande fart. Men kommer Ender kunna rädda världen? 
 
Vad tycker jag? 
Jag blev oerhört förvånad över hur liten Ender var, jag hade en bild av en äldre ungdom vilket gjorde att Ender blev jätte liten i jämförelse. Tack vare att Ender är så pass liten tyckte jag att filmen blev en aningens oseriös, då barn som huvudroller är så kopplat till lättsamma barnfilmer. Samtidigt som det kändes som en barnfilm berörde den ändå ett sådan vuxet ämne och de två tillsammans funkade inte riktigt. Sen satt jag och funderade över var alla vuxna var, visst att de låter barngenier sköta försvaret men var finns de vuxna som sköter exempelvis rymdskeppen osv? Nja, jag upplevde det som att man inte hade tillräckligt mycket med pengar för att hyra in fler statister, vilket är lite budget ;) 
 
Bortsett från barnfilmsstämpeln gjorde Asa Butterfield ett lysande jobb, så ung men ändå så himla duktig. Handlingen i filmen är ganska sjuk, att man utnyttjar barn för att rädda sig själv, jag kan ju påpeka att de inte riktigt följer barnkonventionen ;) Men Enders spel är en spännande film som är helt ok att se på... jag tror bara att den hade blivit ännu bättre med lite äldre skådespelare. Jag kan även tänka mig att boken är desto bättre än filmen (för då slipper man se Harrison Fords knaggliga insats). 
 
Betyg: 3,5 av 5 
 
 

Bok till Film: Monuments Men

Boken: 
Monuments Men som är baserad på verkliga händelser är skriven av Robert M. Edsel och handlar om amerikanska och brittiska  museum-chefer, konstbevarare samt konsthistoriker som riskerar deras liv för att hitta och rädda europeisk konst under andra världskriget.  
 
Filmen: 
Filmen med samma namn är regisserad och producerad av George Clooney som även har en roll i filmen. Andra skådisar som är med är Matt Damon, Bill Murray & Cate Blanchett. Monuments Men har premiär i Sverige den 14 feb 2014. 
 
Åhh den ska ses! 
 
Ni kan köpa boken här ifall ni vill läsa den innan filmpremiären
 
Trailern:  
 
RSS 2.0